Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Forbauset over kritikk. Freder Johaug

Kan Therese Johaug vinne ærespris etter dopingdommen? Nei, mener jurist. Ja, mener juryleder.

NM-GULL: Therese Johaug løper først over målstreken NM i terrengløp i Frognerparken i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NM-GULL: Therese Johaug løper først over målstreken NM i terrengløp i Frognerparken i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Søndag løp Therese Johaug inn til sitt andre NM-gull i friidrett denne sommeren. Hun var overlegen både på 10 000-meteren under NM på Hamar og i helgas NM i terrengløp.

Det har gjort at diskusjonen om Johaug og en mulig «Egebergs ærespris» har blusset opp igjen.

- Kan en dopingdømt utøver motta den mest prestisjefylte æresprisen i norsk idrett? spør VG-kommentator Leif Welhaven. Både VG og Dagbladet har diskutert saken etter at 31-åringens gull.

Derfor er det diskusjon

Prisen går til en utøver som markerer seg i flere idretter, og har de siste åra blitt vunnet av utøvere som Birgit Skarstein, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Mariann Vestbøstad Marthinsen og Odd-Bjørn Hjelmeset.

Sportslig sett er Johaug absolutt nominert. Hun herjet i langrennssporet, og har nå vunnet to NM-gull i friidrett på kort tid.

Det som nå blir diskutert, er om Johaugs mye omtalte dopingdom skal ekskludere henne fra en nominasjon.

I reglementet står det blant annet at «kandidaten skal være en god rollemodell for idrettens grunnverdier», og dette er selve kjernen i diskusjonen nå.

Er Johaug en god rollemodell?

- Det burde være selvforklarende at det ikke er mulig å forene en dopingdom med en ærespris når det er mer enn sportslige kriterier som vektlegges, uttalte juristen Robin Mackenzie-Robinson, som er en av Norges fremste eksperter på idrettsjus til Aftenposten i august.

Han mente at dopingdommen hennes er uforenlig med en utmerkelse som Egebergs Ærespris.

SER DU DET?: Therese Johaug kaller det hele for et langrennsfenomen. Video: Marie Røssland / Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Helt uenig

Tidligere idrettspresident Børre Rognlien leder juryen som skal dele ut «Egebergs ærespris». I komiteen sitter også Brit Pettersen Tofte og Odd-Roar Thorsen.

Rognlien mener at dopingdommen, i hans øyne, ikke vil være noe hinder for å vinne prisen, og 74-åringen forteller at juryen kommer til å stille med blanke ark hvis Johaug skulle bli nominert av særforbundene.

Rognlien bekrefter at det aktuelle punktet ville ha ekskludert noen som hadde blitt dømt for EPO-bruk, men når Dagbladet spør om Johaug også er uaktuell på grunn av kriteriene, svarer Rognlien:

- Jeg vil minne om at Therese ikke er dømt for bruk av doping, men uaktsomhet. Selv om det finnes noen jurister som er mer katolske enn paven, så får vi klare å skille mellom snørr og barter her.

Han fortsetter:

- Jeg vil ikke foregripe komiteens valg, vi er tre i juryen, men jeg regner det som sannsynlig at hun kan bli nominert. Nominasjonen må komme fra særforbundene. Vi kan i teorien også nominere selv. Jeg vil si at både Johaug og Didrik Tønseth absolutt er sportslig kvalifisert, sier Rognlien.

Så hvis særforbundene nominerer Johaug, kommer ikke juryen til å la dopingdommen påvirke et eventuelt utfall.

For ordens skyld. Fristen for å nominere utøvere er mars 2020.

- Ingen kommentar

De to aktuelle særforbundene som kan nominere Johaug, er Norges Skiforbund og Norges Friidrettsforbund.

I en sms til Dagbladet skriver kommunikasjonssjef i Skiforbundet, Espen Graff:

- Vi ønsker ikke å uttale oss om eventuelle kandidater før Skistyret har behandlet dette. Det skjer trolig ikke før på senvinteren i 2020 etter at NIF har bedt særforbundene sende inn navn på eventuelle kandidater.

President i Norges Friidrettsforbund, Ketil Tømmernes, sier at saken ikke er på agendaen til forbundet:

- Men vi gleder oss over at hun har signalisert at det blir mer friidrett framover, sier Tømmernes til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media