Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Semifinale Håndball-VM 2019 Norge mot Tyskland:

Forbauset over Norge: Tyskland gråter i dag

Mot håndballgutta ble selv den populære tyske krafthåndballen avslørt som ganske primitiv. Dette er noe av det beste Norge har gjort i noen lagidrett.

NORSKE HÅNDBALLGUTTER JUBLER: Historisk seier i VM-semifinalen mot TYskland. Aldri har norsk håndball vært bedre, og aldri har vi hatt en sterkere sjef enn Sander Sagosen. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix
NORSKE HÅNDBALLGUTTER JUBLER: Historisk seier i VM-semifinalen mot TYskland. Aldri har norsk håndball vært bedre, og aldri har vi hatt en sterkere sjef enn Sander Sagosen. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HÅNDBALL har aldri vært større i Tyskland enn da de norske håndballgutta gikk på banen i går kveld. Det har feid en håndballvind over landet som lenge har vært ranket som sportens sterkeste. Desto vondere var dette tapet for Norge:

- De siste dagene har mange sagt at det som de har mistet i fotballen, har de funnet i håndballen, skrev Der Spiegels kommentator rett etter tapet, og fortalte hvordan denne stemningen av glad, ekte idrett fra et kjempende tysk lag hadde grepet hele landet:

- Ingen ble sjalu på disse håndballspillerne, konkluderte han populariteten til de nye tyske sportsheltene.

Det var derfor fronten på den herostratisk berømte Bild.de i går kveld var dekket med tyske idrettshelter som gråt, mens de norske håndballgutta dro nordover til Danmark for å spille VM-finale.

DEN stemningsrapporten sier det meste om hvilken bragd de norske håndballgutta har levert. Tyskland er en stormakt i nesten all idrett året rundt. De følger hvem som helst i sommer-OL og vinter-OL, vinner det meste i fotball og er altså totalt sett egentlig verdens beste håndballnasjon.

I går kveld spilte de på hjemmebane foran en lydmur som kommunelegen i Hamburg på vilken som helst annen kveld ville ha stoppet av hensyn til folkehelsa.

Det var rammen for håndballguttas VM-semifinale, og den løfter fram et mesterverk:

  • Norge var så strålende at Tyskland beste håndballmenn ble stående igjen som en sportslig sett ganske primitiv gjeng.

Eller som saklige Frankfurter Algemeinde Zeitung innrømmet det. Norge var forbausende gode:

- Vi ga alt, men det var ikke nok. Vi har ingen styrmann som Sander Sagosen.

Rent sportslig har de ellers kritiske tyske mediene lite annet å si på dette overraskende tapet enn å sitere den ærlige treneren Christian Prokop:

- Vi fant ingen løsning. I dag var Norge ganske enkelt bedre.

FOR fra helt fra start var det tysk kjøtt mot norsk fart. Det ga mange stygge smeller, men utfallet ble fort klart. Her ville tempoet over tid bli så høyt at kjøttvekta ikke virket:

- Det kommer ikke noe nytt fra oss. Dere får ikke se noe annet enn fart, sa trener Christian Berge rett før kampstart, men hvorfor kreve noe nytt? I herrehåndball er det jo hans faste måte å spille på som de siste årene har skaper trenden. Det går stadig fortere med Norge som sportens aller raskeste og teknisk mest lekne lag.

Det er en utvikling å være stolt av i en vinternasjon som ikke i noen annen lagidrett har rykte på seg for å være i front av den tekniske utviklingen.

Det har vi i lange perioder vært i kvinnehåndball. Nå skjer det samme blant gutta i en sport som teller enda flere lag og som holder et enda høyere nivå.

FOR det er nivå det er snakk om. Eller mer presist: Kunnskapen til å se hva som er bra i idrett.

Forleden var det noen som tvitret om at vi burde legge vekk den norske diskusjonen om hvem som var verdens beste håndballspiller. Da hadde Sander Sagosen rotet seg bort mot Danmark i gruppespillet, og det var visst passende å få trykket ham litt ned.

Akkurat det virker ikke utpreget smart i kveld.

er det sjeldent spesielt klokt å bruke enkeltkamper som avgjørende argument i slike kåringer. Nivået vises i rekken av prestasjoner. Gigantiske Mikkel Hansen som skjøt Norge i stykker i den kampen i gruppespillet der Sagosen mislyktes, er ikke dermed bedre enn den åtte år yngre nordmannen. Dansken er blant de største i sporten sin fordi slike prestasjoner kommer ofte, og helst i kampene der mye står på spill.

Som for eksempel en VM-finale. En slik Hansen med 12 mål og resten av danskene fikset mot Frankrike noen timer før Norge løp fra Tyskland mens Sander Sagosen; fortsatt bare 23 år, fordelte godteriet.

DET var VM-finalen det dreide seg om for Sander også. Til og med en VM--finale som ifølge ham skal ende med norsk gull.

Sander Sagosen har en god CV i slike viktige kamper. Glitrende mot i EM-semifinalen mot Tyskland for tre år siden, like sterk mot Kroatia i VM-semifinalen året etter og suverent best mot det samme laget da håndballgutta ikke helt klarte å følge opp og ødela medaljemulighetene i EM i fjor.

Bare i VM-finalen mot Frankrike i Paris for to år siden var ikke Sander helt seg selv. Det gir en miss i avgjørende kamper i fire mesterskap på rad; altså en jevn rekke med store prestasjoner i store landskamper.

Men denne var den største.

IKKE fordi Sander Sagosen var feilfri. Det er ikke menneskelig mulig med så mye ballkontakt. Men denne gangen betydde et par balltap ingen ting mot alle de målgivende pasningene og de avgjørende målene.

Det flotteste målet kom et par minutter før slutt da tyskerne kavet for å få en siste sjanse og dommeren hadde armen i været. Ett sekund til, og Norge ville ha blitt blåst av for passivt spill. Men det sekundet var tid nok for enda en kattemyk Sagosen-finte, enda en stor, tung tysker som ble for sein og enda et norsk mål.

Vi stoppet på 31. Tyskland på 25.

DA er det grunn til igjen å minne om hvor denne kampen ble spilt. Det var jo ikke bare i en utsolgt hall i Hamburg, men rett foran øynene til verdens største håndballpublikum.

Det var derfor den tyske kansleren Angela Merkel sendte en egen videohilsen til gutta sine i garderoben før kampen:

- Dere har fått oss alle i ekstase. Ikke bare med det raske spillet, men også med kraften og fellesskapet. Det har ført dere langt, hilste sjefen.

Så var alt klart for sending Tyskland mot Norge. Etter at håndball kom seg tilbake på åpent TV i Tyskland, har seertallene vært strålende. Allerede i gruppespillet samlet de tyske kampene over 12 millioner seere på nasjonale ZDF med markedsandel på rundt 50 prosent, og denne fredagskvelden hadde nesten en hel nasjon stoppet opp for å se sine helter spille seg til VM-finale.

I stedet fikk de se hvor vakker håndball er.

Når den altså spilles av norske håndballgutter.

FOTNOTE: Det er forøvrig ikke i Norge at det mases så mye om at Sander Sagosen er best i verden. Det var det internasjonale fagnettstedet Handball Planet som kåret ham til det forleden. Vi skal ikke se bort fra at de har rett.

I

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!