Tour de Ski

Forbauset over Norge

Tiril Udnes Weng og Anne Kjersti Kalvå hadde en blytung dag. Det ga Frida Karlsson en kjempeluke i Tour de Ski. Finske Krista Pärmakoski reagerer.

MØRK DAG: Tiril Udnes Weng (t.v.) kom på tredjeplass før Anne Kjersti Kalvå. De to sprakk totalt og hadde også et sammenstøt i løypa. Foto: Terje Pedersen / NTB
MØRK DAG: Tiril Udnes Weng (t.v.) kom på tredjeplass før Anne Kjersti Kalvå. De to sprakk totalt og hadde også et sammenstøt i løypa. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OBERSTDORF/OSLO (Dagbladet): Frida Karlsson gikk ut 18 og 20 sekunder foran Anne Kjersti Kalvå og Tiril Udnes Weng på 20 kilometer jaktstart. Den norske duoen sa på forhånd at de gledet seg til å «jakte» Karlsson.

Det ble i stedet et mareritt.

- Det var helt jævlig. Det var krig fra første stavtak. Sesongens styggeste dag i skiløypa. Det må komme noen sånne også. Det er ikke overraskende at det skjer i løpet av en så lang Tour. Det er hardt å gå sånne skirenn, det er det, sier Kalvå til Dagbladet.

Duoen fikk hjelp først hjelp av Krista Pärmäkoski, som gjorde mye av jobben i starten. Karlsson holdt på en ledelse på mellom 13 og 20 sekunder de første kilometerne, men etter rundt sju kilometer slapp hun seg ned til de tre øvrige.

Dermed så det ut til å bli en kamp mellom Norge, Sverige og Finland.

Så begynte Kalvå å slippe og tapte fort mange sekunder på den siste runda.

Forbauset over Norge

- Det er jo helsprekk, mente NRKs Torgeir Bjørn.

- Hun er i ferd med å gå i veggen så det holder, sa han videre om Kalvå.

Det samme gjorde Udnes Weng, som tapte stort på hver eneste kilometer. Etter 17 kilometer var det over minuttet ned til den norske duoen fra tetløperne.

- Jeg kjente tidlig at dette kom til å bli tøft. Jeg greide å henge en stund, men til slutt måtte jeg bare innse at det ble for tøft. Det var vondt underveis. Jeg ser sekundene flyr. Jeg får ikke gjort mer enn jeg gjorde, men det er irriterende å tape såpass, sier Udnes Weng til Dagbladet.

Finske Krista Pärmakoski, som lenge gikk med den norske duoen, trodde ikke at de skulle få en så stor luke:

- Jeg er forbauset. Jeg så at Kalvå hadde problemer, og så merket jeg at Tiril også hadde problemer i bakkene. Jeg tenkte at jeg måtte gå all in, og det fungerte, sier hun til Dagbladet.

GODT LØP: Krista Pärmakoski var overrasket over at den norske duoen Tiril Udnes Weng og Anne Kjersti Kalvå hang bedre på. Foto: Terje Pedersen / NTB
GODT LØP: Krista Pärmakoski var overrasket over at den norske duoen Tiril Udnes Weng og Anne Kjersti Kalvå hang bedre på. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Krasjet

For å toppe den norske nedturen endte Tiril Udnes Weng med å felle Anne Kjersti Kalvå i den siste bakken.

- Jeg hadde mer enn nok med å flytte beina, og greier ikke følge takten. Da tråkker jeg på henne. Det er idiotisk og flaut. Jeg får ikke beklaget meg nok. Det er kjedelig at det skjer med en lagvenninne, så håper jeg at hun ikke er sur, sier Udnes Weng.

Heldigvis kan hun puste lettet ut:

- Hun tråkket meg ned og så lå vi der og kavet i noen sekunder. Det var unødvendig det. Hun unnskyldte seg. Vi er jo kjent begge to for å gå på hælene til hverandre på trening. Vi bør kunne det der, men det var et feiltak, sier Kalvå, som ikke bærer noe nag til lagkameraten.

Knuste rivalen

Frida Karlsson var i fyr og flamme etter dagens 20 kilometer. Hun kan allerede ha avgjort touren.

- Det her betyr kjempemye for meg. Jeg greier å gå på en annen måte i år. Jeg har en annen ro og greier å krefter igjen mot slutten av løpet, sier en stolt Karlsson til Dagbladet.

Hun påpeker at strategien fortsatt er å ta touren dag for dag, men innrømmer at hun har en fordel inn mot de siste tre etappene.

- Hva slags beskjed sender du til dem i dag?

- At jeg er sterk, sier Karlsson og ler mens hun smiler lurt.

Den svenske Expressen-kommentatoren Tomas Petterson går enda lenger:

- Det ble ganske tydelig hvem som var den beste løperen i dag. Frida gjorde alt rett. Hun lot dem slite for å komme opp og så holdt hun bare farten. Så viste det seg at Frida spiller på A-laget og de andre spiller på et annet lag, sier han til Dagbladet.

Til slutt vant Karlsson med 14 sekunder. De norsk var halvannet minutt bak i mål, på tredje- og fjerdeplass.

Tour de Ski-sammendraget:

1. Frida Karlsson
2. Tiril Udnes Weng +1.48
3. Anne Kjersti Kalvå +1.53
4. Krista Pärmakoski +1.55

Fredag er det sprint i Val di Fiemme på Tour de Ski-programmet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer