Forbauset over Warholm: - Kvalmt

Flere 400-meterløpere i EM i München trøbler med å løpe raskere uten hekker enn hva Karsten Warholm gjør med hekker. - Kvalmt, responderer det tyske hjemmehåpet Manuel Sanders til Dagbladet.

FORBAUSER 400 METER-LØPERE: Karsten Warholm. Foto: Heiko Junge / NTB
FORBAUSER 400 METER-LØPERE: Karsten Warholm. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MÜNCHEN (Dagbladet): Karsten Warholm har et stort navn i Tyskland. Allerede i 2018, i friidretts-EM i Berlin, var han en av frontfigurene til en tysk arrangør, der hvor sunnmøringen prydet plakatene foran Olympiastadion i Berlin.

Warholm havnet til og med i tysk Donald Duck, under navnet Karstren Snarholm.

- Det er det kuleste noensinne! sa Karsten Warholm til den gang Dagbladet.

Nå er han enda større, etter en rekke store triumfer, toppet med OL-gull og verdensrekord i Tokyo, med tiden 45,94 på 400 meter hekk.

Det er ei tid som mange av EM-deltakerne på 400 meter flatt sliter med å slå, selv uten hekker i veien.

BAK KULISSENE: Karsten Warholm har mange imponerende bilder og videoer i sosiale medier. Nå avslører Amalie Iuel sannheten bak bildene. Video: Løkås/Godø Vis mer

Reagerer: - Kvalmt

En av dem er det tyske hjemmehåpet Manuel Sanders, som røk ut i forsøksheatet på 400 meter i München med tiden 46,21.

Sanders var faktisk en av totalt 12 løpere som løp svakere i forsøksheatet på 400 meter i München, enn verdensrekorden til Warholm på samme distanse – med hekker.

Warholms verdensrekord på 400 meter hekk er 45,94.

- Det er helt utrolig. Jeg har ikke helt ord for det. Det er kvalmt, sier tyskeren til Dagbladet, i visshet om at Warholm har løpt raskere med hekker enn det han selv fikk til på hjemmebane på Olympiastadion i München.

Han legger samtidig beundringsvillig til:

- Warholm er et idol for mange og gjør sporten mer kjent.

SPESIELL AVSLUTNING: De svenske friidrettsekspertene har ikke alltid kontroll på hvordan den norske stjerna Karsten Warholm ser ut, Vladimir Vukicevic vil lære av portugisisk spesialist og Amalie Iuel forteller hvordan det var å lure TV-seerne. Video: Løkås/Godø. Klipp: NRK Vis mer

- Utenomjordisk

Nordmannen Håvard Bentdal Ingvaldsen (19) er en mann for framtida på 400 meter. 46,18 ble tiden hans i forsøksheatet i München, hvilket var sesongbeste for 19-åringen.

- Jeg er fornøyd. Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle være så nær semifinaleplass. Da jeg så at jeg var så nærme, var det litt irriterende, men sånn er det, sier han.

Ingvaldsens rekord på 400 meter flatt er 45,94, altså identisk samme tid som verdensrekorden til Warholm på 400 meter hekk.

- Det sier litt om hvor bra den rekorden er. Det er nesten utenomjordisk, sier Ingvaldsen til Dagbladet.

GULLVINNER: Jakob Ingebrigtsen lekte med konkurrentene på 5000 meteren, nektet å snakke med media og stormet gjennom pressesonen. Amalie Iuel avslører hemmeligheten bak Karsten Warholms suksess på sosiale medier. Video: Løkås/Godø. Klipp: NRK Vis mer

Han forstår tyske Sanders reaksjon og ordvalget hans.

- Ja, jeg er enig i det. Karsten har helt lik tid med hekker som jeg har uten. Så god er han. Det er stor forskjell med og uten hekker, påpeker 19-åringen, som er et stort norsk framtidshåp.

- Hva kan du få til i åra som kommer?

- Jeg drømmer om å komme til et sånt mesterskap som dette og være favoritt en gang. Gull er målet i framtida.

NRK-BLEMME: Det er ikke alltid det går som det skal for TV-kommentatorene, Jakob Ingebrigtsen er stor stjerne i Ukraina og Team Ingebrigtsen lekte med Petter Northug på oppløpet. Video: Løkås/Godø. Klipp: NRK Vis mer

Dansk forbauselse: - Galskap

Dansken Gustav Lundholm Nielsen har pers på 45,93, altså ett fattig hundredel raskere enn Warholm på 400 meter med hekker.

I forsøksheatet i München løp Nielsen inn til personlig sesongbeste med 46,05, hvilket var nok til å sende ham til semifinalen.

- Det var veldig godt å gjøre sesongbeste. Men det kostet krefter. Jeg kollapset litt og spydde etter målgang, men jeg klarte det: Jeg kvalifiserte meg for semifinalen, sier Nielsen til Dagbladet.

FYLLEANGST: Karsten Warholm rørte en hel nasjon da han holdt tale under idrettsgallaen, men alt gikk ikke som planlagt. . Programleder: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Samtidig er dansken raskt ute med å påpeke at han har et hundredel bedre pers på 400 meter flatt enn hva Warholm har på 400 meter hekk.

- Min personlige rekord på 400 meter flatt er bedre enn hans personlige rekord på 400 meter hekk, påpeker Nielsen.

- Men ja, det er helt utrolig at han klarer å løpe så fort med hekker. Jeg vet hva det koster selv uten hekker, sier dansken.

Gullet i EM-finalen på 400 meter flatt seint onsdag kveld gikk til Matthew Hudson-Smith, som sikret gullet helt overlegent med tiden 44,53. Det er 1,4 sekunder raskere enn Warholms verdensrekord på 400 meter med hekker.

Warholm løp 400 meter flatt på 44,87 helt tilbake i Florø i 2017, men har knapt løpt distansen i konkurransesammenheng de siste årene. Den tiden ville for øvrig holdt til EM-sølv i München i går kveld. Men trolig - sett i lys av den enorme forbedringen han har vist på 400 meter hekk siden 2017 - har sunnmøringen enda flere hakk inne også uten hekker.

IMPONERER: Amalie Iuel kommer med en klar melding til Karsten Warholm. Programleder: Øyvind Godø. Foto/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Warholm vurderte før sesongen å gjøre som han gjorde i EM i Berlin for fire år siden, altså å løpe både 400 meter flatt og 400 meter hekk, men la fra seg ideen om dobling da skaden i sesongåpningen i Marokko inntraff.

Sunnmøringen er storfavoritt på 400 meter hekk i dette europamesterskapet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer