Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Karsten Warholms lagvenninner forbløffer friidrettsstjerner

Forbauset over Warholms kvinnelige makkere

Rai Benjamin, Abderrahman Samba og Yasmani Copello er alle forundret over at Karsten Warholm utelukkende trener med kvinner.

LEDER AN: Karsten Warholm har bare kvinnelige lagkamerater på teamet hvor han er frontfiguren. Det får rivalene til å stusse. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LEDER AN: Karsten Warholm har bare kvinnelige lagkamerater på teamet hvor han er frontfiguren. Det får rivalene til å stusse. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

DOHA/OSLO (Dagbladet): Verdensener Karsten Warholm trener bare med kvinner. Ingen av hans treningsmakkere er menn.

De tre lagkameratene til Warholm er Amalie Iuel, Elisabeth Slettum og Solveig Hernandez Vråle - på laget som ledes av suksesstrener Leif Olav Alnes.

Det normale er at de beste herrene - uansett idrett og nasjon - matcher seg med de beste av samme kjønn. Warholm velger altså en helt annen strategi med bare jenter på laget.

Til Dagbladet forteller Rai Benjamin, sølvvinner fra VM i Doha bak nordmannen, at han synes Warholms valg av lagkamerater er både forunderlig og interessant.

- Det er spesielt at Karsten bare trener med jenter. Det er veldig uvanlig. Samtidig er det er individuelt hva man foretrekker, sier Benjamin til Dagbladet.

FORUNDRET: VM-sølvvinner Rai Benjamin (t.v.) og bronsevinner Abderrahman Samba (t.h.) lar seg fascinere over Karsten Warholms regime.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FORUNDRET: VM-sølvvinner Rai Benjamin (t.v.) og bronsevinner Abderrahman Samba (t.h.) lar seg fascinere over Karsten Warholms regime. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Tror du det er en ulempe for Warholm? Eller kan det gi ham noen fordeler?

- Det er et godt spørsmål og veldig vanskelig å svare på. Det er åpenbart noe som fungerer det for ham. Karsten er verdens beste akkurat nå. Det er interessant hvordan han tenker, jobber og trener, sier amerikaneren.

Copello: - Virkelig?

Tyrkiske Yasmani Copello har også vunnet sølv bak Warholm, både i VM i London i 2017 og i EM i Berlin i 2018.

MULDVARP: Karsten Warholms treningspartner Amalie Iuel gir Warholm informasjon om en av hans største rivaler. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Han blir svært overrasket når han hører at samtlige av lagkameratene til verdenseneren fra Norge er kvinner.

- Virkelig? Trener Karsten bare med jenter? Det er merkelig, sier Copello til Dagbladet.

- Er det sant, altså? Hmm, ja, han vinner jo gull da, så jeg skal ikke si noe på det. For ham fungerer det tydeligvis veldig bra.

Forundret Samba

Abderrahman Samba, som slo Warholm i samtlige dueller i 2018, men måtte ta til takke med VM-bronse på hjemmebane i Doha, lar seg også fascinere.

- Det er interessant. Men hva skal man si? Warholm har levert fantastisk hele denne sesongen, sier Samba til Dagbladet.

FØLGER MED: Amalie Iuel, Elisabeth Slettum og Solveig Hernandez Vråle følger med på lagkamerat Karsten Warholm. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FØLGER MED: Amalie Iuel, Elisabeth Slettum og Solveig Hernandez Vråle følger med på lagkamerat Karsten Warholm. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Sambas manager Daniel Wessfeldt utdyper:

- Det har jeg aldri sett før. Det er mer vanlig at en veldig god jente trener meg gutter for å få matching, ikke motsatt. Det er veldig spesielt og helt unikt, sier Sambas manager til Dagbladet.

Wessfeldt har tidligere jobbet tett med stjerner Jelena Isinbajeva, Susanne Kallur, Andreas Thorkildsen og Christian Olsson - og har i dag profiler som Jakob Ingebrigtsen og Abderrahman Samba under sine vinger.

TETTE BÅND: Steinar Hoen ber Karsten Warholm ta med kjæresten Oda Djupvik på ferie etter uker med Leif Olav Alnes som romkamerat. Djupvik er forberedt på at Alnes blir med og tar hennes plass i dobbeltsenga. Programledere/reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

- Ingen jenter vil henge med og matche Karsten direkte. Men det viktige er at han klarer å gjøre jobben og finner motivasjonen på trening. Hvis jentene hjelper han med det, er det ikke dumt. Tvert imot. Det viktige er å ha harmoni og positiv energi rundt seg.

Mange i friidrettsverden stiller seg spørsmålet:

Hva er det som gjør at Warholm bare har utøvere av motsatt kjønn på laget?

Warholms forklaring

Det hele er et resultat av en helt bevisst strategi fra verdens- og europamesteren i samarbeidet med trener Alnes.

SAMARBEIDER TETT: Karsten Warholm trener time etter time med sine tre kvinnelige lagkamerater - ledet av Leif Olav Alnes. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SAMARBEIDER TETT: Karsten Warholm trener time etter time med sine tre kvinnelige lagkamerater - ledet av Leif Olav Alnes. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det er mye østrogen i lufta, påpeker Karsten Warholm til Dagbladet.

- Hvordan påvirker det deg?

- Det får meg til å føle meg enda mer mann, spøker han.

Så blir han mer seriøs og forklarer:

Warholms lagkamerater er ikke plukket ut på laget for å matche ham på trening, men er der for å spille sunnmøringen god, bidra til den nødvendige trivselen og humøret i laget, i tillegg til at de naturligvis har sin egen utvikling.

KRANGLER: Amalie Iuel anklager Karsten Warholm for å jukse med bildene. Warholm svarer på tiltalte. Reporter/video: Kristoffer Løkås og Øyvind Godø Vis mer

En løper som løper lynraskt, men som ikke har rett personlighet og bidrar til trivsel, vil ikke passe inn i denne treningsgruppa ledet av humørspreder Leif Olav Alnes.

- Hva er fordelene med å ha utelukkende kvinnelige lagkamerater, Karsten?

- De er veldig joviale og hyggelige jenter. De har også den rette «attityden» og kvalitetene som vi søker etter. Litt av tanken vår er at vi må ha selskap på trening, og at jeg samtidig skal ha mine argeste konkurrenter på netthinna når jeg trener, i stedet for å sammenlikne meg med en gutt som er litt dårligere enn meg, forteller Warholm til Dagbladet.

- Da kan jeg alltid se framover og alltid ha noe å strekke meg etter. Og så i tillegg ha godt selskap på trening. Jeg synes det er en veldig fin balanse.

AUTORITET: Suksesstreneren Leif Olav Alnes vet hvordan han skal behandle sine utøvere. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Iuels perspektiv

Til Dagbladet forklarer Amalie Iuel den unike sammensetningen slik:

- Vi er ikke direkte konkurrenter for Karsten. Han konkurrerer på et så høyt nivå at en gutt på laget ville gjort at han sammenliknet seg mye med ham - og at det kanskje hadde vært nok å være bedre enn ham. Karsten er flink til å motivere seg selv, så han trenger ikke å bli pushet på trening. Det er en enormt god egenskap å ha. Han klarer å skape superløp uten ekstern pushing. Det er bare han mot klokka, sier Iuel til Dagbladet.

GOD RELASJON: Amalie Iuel kjenner både Rai Benjamin og Karsten Warholm. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GOD RELASJON: Amalie Iuel kjenner både Rai Benjamin og Karsten Warholm. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Warholm utelukker heller ikke at det kan komme en gutt i laget en gang i framtida.

- Hvor viktig er det gode selskapet for deg?

- Det er enormt viktig for at jeg skal gidde å investere all denne tiden og ha motivasjonen til å gjøre dette. Jeg regner med det er veldig likt å ha kolleger på jobb. Miljøet er veldig viktig. Vi blir jo gode venner til slutt også, da.

- Til slutt?

- Ja. Vi jobber med saken, sier Warholm til Dagbladet og ler.

Iuel hyller Warholm

Amalie Iuel, som banket sin egen norgesrekord i Doha og nærmer seg verdenstoppen, lærer mye av samarbeidet med Warholm.

- Hva får dere igjen for å trene med Karsten?

- Alt, egentlig. Ikke bare det å trene med en verdensmester, men å prøve å lære av ham, hvordan han pusher seg selv, teknikken hans og ikke minst hvordan han tenker. Hvordan takle presset før et løp, for eksempel. Det er veldig stort å ha en verdensmester i gruppa. Jeg føler meg privilegert som får være en del av dette opplegget, har Iuel tidligere sagt til Dagbladet.

- At Karsten bare trener med utøvere av det motsatte kjønn, er vel ganske unikt i toppidretten?

- Det er korrekt. Det er veldig sjeldent. Men det har fungert for oss. Vi er ikke en gjeng med «drama queens». Det er bare én av oss som er det, nemlig Karsten. He-he, nei da. Det fungerer veldig bra.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media