Forbauset Solberg: - Sykt

Nylig utspilte det seg helt ville scener i det russiske rallyløpet Rally Pskov 2020.

KRASJ: Denne hendelsen i Pskov Rally får Petter Solberg til å stusse. For flere biler gjør samme feil. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Foto: Viralhog Vis mer
Publisert

Vasilij Gryazin vant det relativt ukjente løpet Pskov Rally, men i etterkant er det noen helt annet enn seieren som har fått oppmerksomheten.

Det hele starter med at en bil feilberegnet en venstresving og ender rett i grøfta.

Isolert sett lite spektakulært, men så eksploderte det.

Venstresvingen forvandlet seg plutselig til et kaotisk flipperspill. Da røyken hadde lagt seg lå det seks biler i den samme grøfta. Noen på taket. Flere oppå hverandre. Og i bakgrunnen sto en rekke tilskuere og funksjonærer.

- Helt sykt

Den norske rallylegenden Petter Solberg ler godt når Dagbladet viser ham klippet:

- Det er helt sykt. Jeg skjønner ikke helt hvordan det er mulig, sier han med et glimt i øyet.

Petter Solberg forteller at han har sett noe liknende én gang under et VM-løp i Monte Carlo. Da endte flere biler oppå hverandre, men som han raskt påpeker: - Da var det mye bedre sikkerhet rundt det hele.

REAGERER: Petter Solberg, her sammen med sønnen Oliver i 2019. Foto: Timo Anis / Team Solberg Media Office / NTB
REAGERER: Petter Solberg, her sammen med sønnen Oliver i 2019. Foto: Timo Anis / Team Solberg Media Office / NTB Vis mer

I videoen ser vi at flere tilskuere og (muligens) funksjonærer står faretruende nært det hele.

- Jeg har ikke så mye kunnskap om russisk rally, men vet at det er forskjellige nivåer i ulike land. Sikkerheten i EM, VM og rally her i Norge er langt bedre, det er helt noe annet enn dette, forklarer Solberg.

- Hvorfor er det så mange som ikke klarer å komme seg gjennom denne svingen?

- Jeg tror de kjører uten kartleser, det ser i hvert fall slik ut. Da er det vanskeligere å beregne farten man kan ha inn i svingen og risikoen for å kjøre ut er større.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 13.01.2014 UFLAKS: Marius Aasen og samboeren Marlene Engan var uheldige og kjørte ut av veien i 150 km/t under Sigdals-rally i helga. Heldigvis kom de fra den dramatiske hendelsen uten store skader. Video: Eivind Sandholm Vis mer

Reagerer

Solberg reagerer også på at sjåførene ikke får en advarsel om hva som venter dem rundt svingen:

- Jeg legger blant annet merke til at varseltrekanten i denne videoen er veldig nær ulykkesstedet, da får man mindre tid på å reagere. I andre race vet man også når neste bil kommer. Det er ingen som løper ut i veien hvis de vet når neste bil kommer.

Han fortsetter:

- Det er mye opp til arrangøren å ha sikkerheten på stell i slike situasjoner. Det skjer ulykker i sport, vi ser det i langrenn, friidrett og andre steder, men sikkerhet er prioritet nummer én, forklarer Solberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer