JUBEL: Landslagstrener Martin Sjögren ble kastet opp i lufta av spillerne etter seieren over Nederland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
JUBEL: Landslagstrener Martin Sjögren ble kastet opp i lufta av spillerne etter seieren over Nederland. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Norge er klare for VM

Forbedringspotensialet er fotballjentenes beste venn på veien til Frankrike 2019

Norge skal til VM , det er det eneste som betyr noe her og nå. Alt laget sleit med og ikke fikk til på veien har fotballjentene ni måneder på å fikse.

  • Norge-Nederland 2–1 (2–1)

INTILITY ARENA (Dagbladet): To tidlige scoringer, en drøy time i tauene og til slutt en glede norsk kvinnefotball har ventet på siden fiaskoen i Nederland sommeren 2017. Den som jobber trofast, godt og målbevisst jobber sjelden forgjeves.

DE FØRSTE FEMTEN minuttene mot de regjerende europamesterne fra Nederland fortalte hva Martin Sjögrens Norge kan få til når laget er påskrudd, er offensive i hodene og spiller med stort mot. Det kvarteret tok fotballjentene til VM. Hvilket betyr at Norges høyeste nivå begynner å likne på noe som kan være konkurransedyktig i Frankrike neste sommer.

Alt det andre er det god tid til å rette på.

I BORTEKAMPEN I Nederland, den tredje i VM-kvalifiseringa, var Norge defensivt gode, brant et straffespark og tapte poengene på overtid. Det var surt og minnet om det som skjedde i EM noen måneder tidligere. Etter det tok Norge full pott i en gruppe uten alt for sore utfordringer, det var mest spill mot ett mål. Men likevel var ingenting sikkert, selv med tanke på andreplassene som gir play off, om det skulle gå galt igjen.

Så trangt er nåløyet til VM.

Så mye sto på spill.

NORGE HADDE EN mulighet denne kvelden. Vi måtte sjokkere Nederland. Ta tak i kampen fra start, flytte backene høyt i banen, våge å stå igjen i presset og true rommet bak den nederlandske forsvarsrekka så fort muligheten bød seg. Det første, fordi venstrebacken Kristin Minde gjorde som fortalt, skaffet Norge corneren som endte med Ingrid Syrstad Engens 1–0 scoring.

Det andre, den tidlige ballen i bakrom etter en ballvinning midt i banen, åpnet døra for Isabell Herlovsens 2–0 minuttet seinere.

FOR GODT TIL å være sant? Ja, egentlig. To mål på to målsjanser er ekstremt godt betalt. Men likevel beviser på hva Norge kan få til i lagets beste stunder. Det godt internasjonalt snitt over det første kvarteret mot Nederland.

HADDE VI HATT litt ekstra flyt kunne vi gått opp til 3–0 også. Det ville riktignok vært i overkant, men hva så. I EM 2017 spilte laget tre kamper uten å score et eneste mål. Men fordi laget fortsatt er litt skjørt når det blir satt under press og blir løpende etter – veldig mye fordi jentene ikke evner å bruke ballen godt nok når den vinnes – vil et spillende lag som Nederland alltid være farlig.

Og farlige ble de.

NEDERLAND ER IKKE regjerende europamestere for ingenting. Eller fordi de var så heldige å arrangere mesterskapet som ble tidenes fiasko for norsk kvinnefotball. Nederland, selv om både keeperen og forsvarsrekka var suspekte denne kvelden, har et spill som holder vann. De liker å bruke ballen, de liker å bruke hele banens bredde. Og får de lov til å bruke den så mye de ønsker, selv om de ikke skapte for mye i den perioden de snudde kampen på Intility Arena, havner du til slutt i trøbbel.

Norge lot dem få lov til det.

Stadig mer.

SELVFØLGELIG BLIR DET problemer av sånt. Når laget blir stadig lavere og du klarerer i blinde kommer ballen fort tilbake. Og på veien til Frankrike neste sommer er det først og fremst den biten Martin Sjögren må jobbe med.

Norge må bli bedre til å spille av press.

Laget må bli bedre og roligere med ballen når den vinnes under press.

CAROLINE GRAHAM HANSEN er den fremste spilleren i så måte. Hun kan gjøre det. Mot Nederland var hun imidlertid ikke i nærheten. Hun var i beste fall en skygge av seg selv. Caro, en av verdens beste fotballspillende kvinner, jenta som elsker en mot en situasjoner offensivt, var knapt i stand til å ta dem. Og når Caroline Graham Hansen halter offensivt blir det fort smittsomt.

Mot Nederland var det mange som slet med presisjonen og valgene.

LIKEVEL ER DET Norge som skal til VM og Nederland som må ut i play off. Det forteller at laget har vokst siden EM-tristessen for femten måneder siden. Og kan du gå fra null seirer, null scoringer og null poeng til direkte VM-plass på femten måneder, tenk da hva dette laget kan få til når du gir dem ni måneder til.

Kanskje Ada Hegerberg får lyst til å være med igjen også?

Hun var ikke savnet på Intility Arena denne kvelden, jentene har klart dette uten vedens beste spiss

Men:

Uansett hvordan du snur og vender på det vil hun være det om floka ikke løses før VM-sluttspillet neste sommer.