Forbereder foreldre på vektmas

Bjørn Einar Romøren vet at mange har et visst inntrykk av kroppsfokuset i hoppsporten. Derfor stiller han opp når moderklubben møter nye talenter og deres foreldre.

KLAR FOR STOR SESONG: VM, Hoppuka og åpning av den nye monsterbakken i Vikersund: Sesongen 2010-2011 blir et stort år for Bjørn Einar Romøren. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
KLAR FOR STOR SESONG: VM, Hoppuka og åpning av den nye monsterbakken i Vikersund: Sesongen 2010-2011 blir et stort år for Bjørn Einar Romøren. Foto: Lars Eivind Bones/DagbladetVis mer

TOPPIDRETTSSENTERET (Dagbladet): Bjørn Einar Romøren stiller villig opp når moderklubben Øvrevoll Hosle eller teamet Kollenhopp trenger ham.

Hver høst møter han nye talenter i Oslo-området og deres foreldre. Romøren mener det er viktig å gi dem et riktig bilde av hva som skal til for å bli en god skihopper.

- Det er en veldig hyggelig sammenkomst. Det dukker opp noen nye hvert år, som får komme litt inn i det før vinteren, og ungene vil gjerne stille spørsmål. Foreldrene også, og det er viktig. De lurer på mye, og hører mye gjennom media som kan gi rare forestillinger.

- Hva tenker du på da, vektfokus og slike ting?

- Alle snakker om vekt, og vi hopperne er blitt så vante til å snakke om vekt at vi fleiper om det, for det er en ikke-sak for oss. Vi har en matchvekt som i alle andre idretter, men den kommer naturlig. Det vil alltid være noen som prøver seg, men uansett vet jeg med hånda på hjertet at om du skal hevde deg i det vi driver med, så må du være sunn, du må ha i deg de riktige næringsstoffene, du må ha i det rikelig med kalorier. Det er på grunn av trening og gener at vi er tynne, sier Romøren, som er blitt vant til å svare på spørsmål om slaking.

- Hopp er en såpass omskrevet idrett at folk vil ta tak i slike ting når det skjer. Vi har jo ikke doping, så hvor skal man finne dritt da? Vi må bare leve med det. Jeg kunne aldri vært på det nivået jeg er på om jeg hadde slanket meg hver dag. Selvfølgelig passer jeg på hva jeg putter i meg, men hvilke toppidrettsutøvere gjør ikke det? Den vanlige befolkningen driver sikkert med mye verre slanking enn det vi driver med. Dersom jeg skulle måtte ned en kilo, så gjør jeg det i det minste under kontrollerte former her på Toppidrettssenteret.

Hoppet på barneski
VM på hjemmebane. Hoppuka. Åpning av verdens største bakke i Vikersund. Bjørn Einar Romøren står foran et av sine største år i hoppkarrieren.

- Alt skulle tilsi at dette blir en knallsesong. Da går vi ut fra det til det motsatte er bevist, sier han til Dagbladet.

Hopperne har gjort store forandringer før denne sesongen, for å korte ned avstanden til fjorårets suverene østerrikere. I italienske Val di Fiemme har de trent i konstant bakvind, og med korte ski. Barneski, ifølge Romøren.

- Vi vet ikke om dette har fungert før snøen kommer og vi er i gang med World Cup, men vi har hoppet med barneski for å ta bort flyegenskapene fra skiene våre. Det har vært et ledd i arbeidet med å forbedre teknikken, og presser oss til å være mye mer på underlaget når vi tråkker. Når du hopper på lange, brede planker vil de løfte deg etter hoppkanten. Med korte ski ender du i salto om du ikke tråkker skikkelig og har med deg skiene, forklarer han.

- Vi har vært i Val di Fiemme med både uhell og hell før, men jeg syns det er bra at vi gjorde det i år, for de fleste rennene våre går faktisk i bakvind. Vi har prøvd å oppsøke sånne forhold tidligere, men denne gangen hadde vi konstant bakvind gjennom alle øktene, helt uforventet. Sånn sett ble det en veldig bra samling, mener Romøren.

Blir ikke større enn Kollen
Forberedelsene har kanskje vært noe annerledes, men det har ingenting med de mange høydepunktene som venter å gjøre. Romøren bedyrer at han jobber like hardt foran alle sesonger som foran denne.

- I hopping er det såpass mye som skjer hele tiden som er moro. Vi har hoppuka hvert eneste år, som kanskje er det største innen sporten. Veldig få andre idretter har noe så anerkjent og viktig som hoppuka, det er noe alle kjenner til, og ligger perfekt til på et tidspunkt der det skjer lite annet. Golden League, Tour de Ski osv likner, men de har ikke den samme historikken, sier han.

Likevel, det er noe spesielt med VM i Holmenkollen.

- Det å få være med på et mesterskap på hjemmebane, i hjemmebakken, i Oslo, Holmenkollen - det blir ikke noe særlig større enn det.

Fortsatt kontakt med gamletreneren
Romøren forteller en historie som forteller hvor godt han ble tatt godt i mot av Hosle IL da han startet som tre-åring.

- Et par uker etter at jeg vant mitt første WC-renn, ringte telefonen hjemme. Jeg svarte høflig «Romøren»,, og i den andre enden var det en som bare sa: «Hallo», husker han.

- «Thorleif»? svarte jeg, for jeg tok det med en gang: At det var treneren min Thorleif Bratthagen som hadde meg fra jeg var 3,5 år gammel. Han hadde jeg ikke snakket med på ti år, men han er den første treneren min, og han husker jeg for alltid, sier Romøren.