Forbereder seg på Italia-bråk

Politiet vet lite om hvem som kommer på landskampen.

(Dagbladet.no:) Denne våren har italiensk fotball vært sterkt plaget av fotballvold. Supportere har sloss med hverandre og politiet på tribunene, og Champions League-kampen mellom Inter og Milan ble avbrutt da det haglet bluss fra tribunen og ned på banen.

Lørdag gjester det italienske landslaget Ullevaal Stadion.

Frykter bråk

I en debattråd om festen før Italia-kampen på forumet til Norsk Supporterallianse (NSA), har folk utrykt bekymring med tanke bråk.

«Jeg tror ikke det blir en folkefest, jeg frykter mye bråk,» skriver en person.

En annen skriver dette:

«Da er det jo bare å stå i mot da!! Vi er jo i overtall når det gjeler folk! Må da få banka litt vett i skallen på Italienerne!»

Rykter og slik oppildning på nettsider er derimot ikke noe nytt før større oppgjør. Også før Tippeliga-kamper har rivaliserende supportere skrevet meldinger på hverandre på nettet - som regel uten at det har skjedd noe på kampdagen.

TRUFFET AV BLUSS: AC Milan ble truffet av et bengalsk lys under kampen mot byrival Inter. Til slutt ble kampen avbrutt. Foto: EPA
TRUFFET AV BLUSS: AC Milan ble truffet av et bengalsk lys under kampen mot byrival Inter. Til slutt ble kampen avbrutt. Foto: EPA Vis mer

- Elsker å hisse opp

Talsmann i NSA, Richard Jansen, frykter ikke bråk i forbindelse med kampen. Han sier NSA har undersøkt en del av ryktene nærmere, og sier det ikke er noen grunn til å tro det ligger et alvor bak.

- Det er alltid noen som elsker å hisse opp stemningen.

Jansen kommer likevel med følgende advarsel:

- Hvis Norge vinner er det ikke noe poeng å forklare det med to i promille til alle italienerne du møter.

NSA arrangerer lørdag en fest i Spikersuppa, som starter klokka 12. Dit er også italienere velkomne. Han har bare én betenkelighet når det gjelder kampen, og den har ingenting med italiere å gjøre.

- Den begynner innmari sent på en lørdag. Det er det eneste sikkerhetsproblemet, sier Jansen.

Mer politi på kampen

Forbereder seg på Italia-bråk

Oslo-politiet vet foreløpig lite om hva som venter dem og norske tilskuere på lørdag.

- Vi har forsøkt desperat å få opplysninger fra både italiensk politi og Interpol, men foreløpig uten å få vite særlig mye. Dette jobber vi selvsagt videre med, sier politiførstebetjent Dagfinn Kaldal ved Majorstua politistasjon i Oslo.

- Frykter dere bråk på lørdag?

- Vi har ingen forutsetninger for å tro verken det ene eller andre, men vi foretar de tiltakene vi føler er nødvendig, sier Kaldal til Dagbladet.no

Han bekrefter at det blir flere politifolk enn vanlig på landskampen, uten av Ullevaal kommer til å bli kledd i sort.

1370 billetter solgt

Det politiet vet er at det italienske forbundet har solgt 1370 billetter til kampen, og Kaldal håper at forbundet har kontroll på hvem de har solgt til.

Denne sesongen har det vært veldig mye bråk i italiensk fotball. Kaldal tror ikke at dette automatisk forflytter seg til Oslo når italienerne kommer hit.

- Det er i klubboppgjør det har vært verst, og hovedvekten av de som reiser med landslaget er nok noen andre typer. Norge er nok heller ikke en så attraktiv motstander for dem som ønsker bråk, sier han.

KASTET GJENSTANDER: Flere Juventus-fans brukte store deler av kampen på å kaste seter og flasker mot Liverpool-fansen.
ANGREP POLITIET: Før kampen mot Liverpool i Torino, angrep Juventus-fans politiet i gatene.