Forbereder seg på nazibråk

En nynazistisk gruppering som kaller seg Vålerenga-casuals har på sine egne internettsider varslet at de skal ta turen til Bergen for å lage bråk under kveldens Tippeliga-oppgjør mellom Brann og Vålerenga.

- Dersom det mot formodning skulle skje noe bråk, skal vi håndtere det, sier talsmann for Vålerenga-Klanen Stein Jerman til Dagbladet :på nettet.

Vålerenga-supporteren hevder han har minimal kjennskap til den nazistiske grupperingen.

- Jeg vet ikke hvem de er, men jeg har blitt fortalt at gruppen består av yngre folk. Om de er medlemmer i Klanen i det hele tatt vet jeg ingenting om.

Lidenskapelige supportere

Jerman tror at årsaken til de hyppige sammenstøtene mellom supportere fra Vålerenga og Brann i all hovedsak skyldes tilhengernes lidenskapelige forhold til klubben sin.

- Brann og Vålerenga har flest supportere som virkelig lever og ånder for klubben sin. Da blir det lett en høyere intensitet, noe som i utgangspunktet bare er positivt. Dessverre er det noen ganske få som lar lidenskapen bikke over i vold.

Jerman mener også at både Vålerenga og Klanen til tider blir forfulgt av norske media. Han sier:

- Episodene mellom Brann og Vålerenga er ikke verre enn de som skjer rundt i Oslo hver eneste dag. Eneste forskjellen er at media ikke er interessert i å skrive om det.

Politiet forberedt

Også politiet i Bergen føler seg godt forberedt foran kveldens kamp.

- Vi skal kunne håndtere eventuelle problemer, men frykter ikke bråk, sier sjef for ordensavdelingen ved Bergen politikammer, Harald Antun. Han innrømmer likevel overfor Dagbladet at politiet har høyere beredskap ved denne kampen enn ved andre Tippeliga-oppgjør.

- Vi har tatt konsekvensen av ryktene som har oppstått, og stiller med flere mann på jobb enn det som er vanlig ved fotballkamper, sier Antun.

Detaljkunnskap

Han legger også til at de har kjennskap til hvilke personer som anses å være de største bråkmakerne.

- Vi har drevet en del etterforskning rundt disse grupperingene, så vi har detaljekunnskap å jobbe ut i fra. I tillegg har vi et godt samarbeid med politiet i Oslo som har fulgt denne gruppen i lengre tid.

Antun mener derfor det er liten grunn til å holde seg innendørs i Bergen i kveld.

- Bergen er en liten by med et oversiktlig og greit sentrum. Dette har vi kontroll på, sier Harald Antun.