Forbereder seg på smog-sjokk

Tufte tester Beijing-luften.

Neste uke reiser Olaf Tufte til OL-byen Beijing for å teste luftkvaliteten. Roeren tar ingen sjanser foran neste års leker.

I en uke skal Tufte gjennomføre tester ved roarenaen. Forurensingen og varmen i Beijing er langt fra ideell for luftveisproblemene hans.

- Vi må ta noen prøver, puste litt og se hvordan kroppen reagerer, sier Tufte til NTB.

Beijing er blant verdens mest forurensede byer, og smogen ligger som et tett teppe over den kinesiske hovedstaden. Gjennomsnittstemperaturen for perioden OL varer er 28-30 grader.
- Ingen drømmesituasjon
For utøvere i utholdenhetsøvelser som roing, kan dette skape vanskeligheter. Og spesielt for Tufte som har slitt med sarte luftveier og astmaplager.

- Det er ingen drømmesituasjon, men jeg får ikke gjort noe med det. Heldigvis ligger roarenaen litt på utsiden av byen, forteller Tufte som sikret OL-plass da han kvalifiserte seg til VM-finalen torsdag.

Også da Nykirke-gutten rodde inn til olympisk gull for tre år siden, var det i en by med forurensning og høye temperaturer.

- Men i Aten rodde vi tidlig om morgenen, så da gikk det greit, sier 31-åringen.

Tufte reiser ikke til OL-byen alene. Olympiatoppen stiller med et eget helseteam.

- Vi skal ned og bli kjent med arenaen og omgivelsene, og føle litt på luften. Hvis forholdene ikke er så bra for Olaf per i dag, skal vi sørge for at det er det om et år, forteller Pettersen.

Ikke bekymret


Landslagstreneren frykter ikke at den dårlige luftkvaliteten i millionbyen skal ødelegge for Tufte når han skal forsvare gullet fra Aten i 2004.
BEKYMRET: Olaf Tufte har hatt luftveisproblemer. Den forurensede lufta i Beijing er ikke ideell. Neste uke drar han ned for å teste forholdene. Foto: SCANPIX
BEKYMRET: Olaf Tufte har hatt luftveisproblemer. Den forurensede lufta i Beijing er ikke ideell. Neste uke drar han ned for å teste forholdene. Foto: SCANPIX Vis mer

- Vi er ikke bekymret, men tar det som en utfordring. Junior-VM gikk der nylig, og tilbakemeldingene var ikke noe urovekkende med tanke på luftveisproblemer, sier Pettersen til NTB.