Fotball-VM for kvinner 2019

Forbereder seg på straffesparkkonkurranse: - En kjip måte å avgjøre kamper på

Ingrid Hjelmseth (39) vil ikke at kampen mot Australia skal ende i straffesparkkonkurranse, men er forberedt på å bli helt.

KAN BLI HELT: Ingrid Hjelmseth kan bli avgjørende i kveld, enten i ordinær tid eller hvis det blir straffesparkkonkurranse. Foto: NTB Scanpix
KAN BLI HELT: Ingrid Hjelmseth kan bli avgjørende i kveld, enten i ordinær tid eller hvis det blir straffesparkkonkurranse. Foto: NTB ScanpixVis mer

NICE (Dagbladet): Endelig begynner VM-sluttspillet i Frankrike. Nå er det vinn eller forsvinn for de norske jentene.

Norge er tilbake i varme Nice, der de tapte 1-2 mot vertsnasjon Frankrike for én og en halv uke siden.

Dagen etter kampen mot Sør-Korea i Reims mandag hadde det norske laget helt fri. Ingen møter, ingen trening. Onsdag hadde de fri frem til klokka 17, før det var et møte og en rolig trening. Torsdag var det stengt trening, og fredag var det en klassisk dagen før kamp-økt med firkant, fartslek, formasjonstrening og litt småbanespill.

De siste dagene har blitt brukt på å forberede seg til kveldens 8-delsfinale mot Australia. Hvis det er uavgjort etter 120 minutter, vil kampen gå til straffesparkkonkurranse. Det er Martin Sjögren og spillerne klare for.

- En straffesparkkonkurranse kan avgjøre kampen. Det er noe vi har forberedt spillerne på. Vi trente på det torsdag og har gjort analyser av hvordan Australia har skutt straffer tidligere. Vi har også sett på hvordan keeperen deres jobber. Det er ikke så lett å trene på straffer, for det handler mye om å håndtere situasjonen mer om å vite hvor du skal skyte, sier Sjögren.

- I en straffesparkkonkurranse tror jeg det er de som senker skuldrene og som er til stede som vinner. Det er konsekvenstenkningen som er vanskelig å håndtere. «Hva skjer hvis jeg gjør det eller det?». Det er utfordrende, og vanskelig å forestille seg på trening. Vi prøver å gjøre spillerne trygge på at vi må fortsette å være sterke som gruppe hvis vi kommer til en straffekonk.

På gårsdagens pressekonferanse fikk Sjögren spørsmål om reglementet ved straffespark, som har blitt hyppig diskutert i årets VM. Spesielt i situasjoner der keeperen har beveget seg litt for tidlig fra streken, noe som har ført til at straffer har blitt tatt om igjen. VAR har vært i aksjon flere ganger.

- Det er ingen tvil om hva reglene sier. Mange følelser er involvert, og det har avgjort hvilke lag som går videre. Regelverket er glassklart, og det har vi kontroll på. Vår målvakt skal ha minst én tå på linja hvis det blir straffe, sa Sjögren.

- Kan bli helt

I kampen mot Sør-Korea mandag scoret Norge på to straffer. Først Caroline Graham Hansen, deretter Isabell Herlovsen.

I kampen mot Frankrike fikk de en straffe mot seg, da Eugenie Le Sommer ble matchvinner med sin 2-1-scoring fra elleve meter 20 minutter før full tid.

- Ingen ønsker at det skal bli straffekonk. Det er en kjip måte å avgjøre kamper på. Men som keeper er jeg forberedt på at det kan skje. Jeg kan jo egentlig bare bli helt, sier keeper Ingrid Hjelmseth, som slapp inn skuddet fra Le Sommer.

- Hvordan forbereder du deg til eventuelle straffer?

- Jeg forbereder meg ikke spesielt mye til det. Hvis noen australske spillere har tatt straffe før, skal vi ha kontroll på hvilken side de pleier å skyte til. Hvis ikke går det på instinkt og en følelse jeg har der og da.

Én av de som kan ta straffe, er Guro Reiten. Hun tar straffer for LSK Kvinner.

- Vi ønsker å avgjøre kampen før en eventuell straffekonk. Hvis det skjer, så har vi øvd på det. Vi skal klare å takle det greit. Det er en gjeng her som er vant til å ta straffer på klubblaget. Jeg vet hva jeg skal gjøre hvis de vil at jeg skal ta straffe, sier Reiten selvsikkert.

Bedre enn Norge

På FIFA-rankingen er Australia helt oppe på 6. plass, seks plasser foran Norge. De ble nummer to i sin gruppe, bak Italia. Australia, Italia og Brasil endte alle på seks poeng, kun målforskjellen skilte de tre lagene.

- Norge er godt organiserte og har bra struktur. De er solide defensivt. Og så er de gode på dødballer, sa trener Ante Milicic på gårsdagens pressekonferanse.

- De er fysiske, gode taktisk og disiplinerte. I tillegg spiller de god fotball, sa midtbanespiller Tameka Yallo om Norge på samme konferanse.

- Jeg tror det blir en jevn kamp. Australia er et bra fotballag. De er høyt oppe på rankingen og har vært det lenge. De scorer mye, men slipper også inn en del. De skaper mye etter innlegg, men vi føler at vi skal ha god kontroll på de situasjonene. Vi har gjort det bra hittil, og jeg ser ingen grunn til at vi ikke skal kunne klare det i morgen også, sier Martin Sjögren.

- Hvor mye tilpasser dere eget spill etter motstanderen?

- Innenfor rammene i vårt spill kan vi velge litt ulike formasjoner og noen små justeringer. Men vi holder oss innenfor rammene for hvordan vi ønsker å fremstå. Du må alltid tilpasse deg litt, for Australia spiller annerledes enn de andre vi har møtt. Jeg oppfatter oss som helt jevngode med Australia. Kampen blir helt åpen.

- Vi vil spille sånn som vi pleier å gjøre, men med små endringer. Vi skal være litt bredere fra starten av. Australia ønsker å komme ut i korridor og slå innlegg, og det har vi hatt fokus på de siste dagene, sier Ingrid Moe Wold.

Usikker Graham Hansen

Det store samtaleemnet før kampen her i Nice har vært om Caroline Graham Hansen blir klar til kampen. Barcelona-spilleren måtte ut med skade mot Sør-Korea, men trente for fullt i går.

Avgjørelsen på om hun spiller eller ikke blir tatt i dag.

- Vi ønsker naturligvis å ha med Caroline. Hun avsluttet den siste treningen med et smil. Det oppfatter jeg som positivt. Ting ser bra ut, sier Sjøgren.

- Hun er en kvalitetsspiller. Men om hun spiller eller ikke får vi ikke kontrollert. Vi ser på motstanderen som et helt lag. Vi møtte Brasil, de har også noen verdensklassespillere, men vi forandrer ikke måten å spille på på grunn av enkeltspillere. Vi har tro på vår egen måte å spille på, sa sa Australia-trener Ante Milicic om Graham Hansen på pressekonferansen i går.