Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Forberedt på hjertestans

Det er ennå uklart hva som skjedde med Marc-Vivien Foe da han kollapset og døde på fotballbanen torsdag. Legene i Tippeligaen er forberedt hvis det noe liknende skulle skje i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den første obduksjonen av Foé er gjennomført, men legene fant ikke noe unormalt. Dermed står den kamerunske landslagsspillerens dødsfall fortsatt som et stort mysterium.

- Gutter, selv om det innebærer at vi dør på banen, så må vi vinne denne kampen, sa Foe til lagkameratene i pausen, ifølge kaptein Rigobert Song. En halvtime senere var en stor idrettsmann borte og en fotballverden i sjokk.

Finalen spilles

Lagkameratene har bestemt seg for å gjennomføre finalen mot Frankrike som planlagt i morgen.

- Vi skal ta oss sammen og gjøre alt for å vinne for «Marco». Det er best å spille kampen. Da kan vi sammen gjøre det til en feiring av fotball og av Marc, sa Song i går.

Fifa har avblåst hele showet rundt finalen. Det skal bare dreie seg om fotballen - og om å hedre en stor spiller. Hele det kamerunske landslaget skal spille med Foes navn på ryggen i finalen.

- Etterpå tar vi med oss kroppen hans hjem til Kamerun slik at vi alle kan være med å begrave ham, forteller en sorgtynget Rigobert Song.

- Svært uvanlig

- Hadde dette skjedd i nærheten av vår hjemmearena, hadde vi hatt hjertestarter. Det er standard utstyr hos oss, forteller Stabæk-lege Arne Røde som også understreker at slike ulykker er meget uvanlige.

- Langt flere skades i sykkelulykker på vei til trening. Sannsynligheten for episoder av den typen vi så i Kamerun-kampen er forsvinnende liten. Jeg er mer bekymret for nakke- og hodeskader, men vi er alltid forberedt på det verste, forteller Røde.

Godt forberedt

I Stavanger førte Ståle Solbakkens hjertestans på treningsfeltet i Danmark til drastiske tiltak på sikkerhetssiden.

- Vi gikk til anskaffelse av hjertestarter for et halvt år siden og har også gjennomført kursing av alle trenere og ledere i tilfelle en slik situasjon skulle oppstå, forteller fysioterapaut i Viking, Per Sødenå. Han påpeker at det innimellom ikke er noe en kan gjøre, men mener klubben er godt forberedt.

Håper å slippe

Alle tippeligaklubbene Dagbladet har vært i kontakt med, har gått til anskaffelse av hjertestartere - og har det i umiddelbar nærhet under kamp og trening.

- Man håper alltid å slippe slike situasjoner, men vi er beredt, sier RBK-lege Ketil Holen.

<!--/BTEK0--><!--BTEK1--> DØDE: <P> Marc-Vivien Foe hedret.<P><!--/BTEK1-->
SORG: I går ble Marc-Vivien Foe hedret av en sjokkert fotballverden. Dette bildet er fra Maine Road i Manchester, hvor han spilte forrige sesong.