- Forberedt på kritikk

Bente Martinsen innreder høyderom i huset sitt. Det samme gjør Bjørn Dæhlie og Ole Einar Bjørndalen. - Jeg har egentlig ingen betenkeligheter med å gjøre dette. Samtidig er jeg forberedt på at det kan komme kritikk, sier Bente Martinsen.

VM-vinneren vil forberede seg maksimalt til OL i Salt Lake City. Der foregår konkurransene i ekstrem høyde.

- Kritikken tror jeg vil komme fra folk som ikke ser den totale sammenhengen i idretten min, sier Bente Martinsen, som installerer høydekammeret i full forståelse med Olympiatoppen.

- Hovedgrunnen til at jeg gjør dette, er satsingen fram mot USA-OL i 2002. Konkurransene går i høyder som krever grundig akklimatisering. Det kreves også mye trening i høyden, sier Bente.

Trening viktigst

- Vil du sove på 2500 meter hver natt heretter?

- Nei da, nei da. Dette er noe jeg kommer til å bruke i forkant av høydesamlinger. Kanskje ei uke før vi drar. Dermed er jeg bedre akklimatisert når jeg kommer opp i naturlig høyde, og får følgelig mer ut av selve treningssamlingen.

- Husk at selve treningen fortsatt er viktigst. Og den kommer selvsagt til å skje i naturlige omgivelser. Ingen blir OL-mester av å sove i et høydekammer.

Praktisk

- Men det hjelper?

- Det er praktisk, og gjør situasjonen enklere for meg. Det betyr at jeg kan bruke mer tid hjemme og bruke mindre penger på reiser, blant annet.

- Det er en kjensgjerning at vi må oppholde oss veldig mye i høyden fram mot neste OL. Og det er ikke akkurat så lett å gjøre det i Nittedals-området, sier Bente Martinsen.

- Gir dette deg noen fordel framfor konkurrentene?

- Nei. Det jeg nå har gjort er ikke akkurat noen pionervirksomhet. Høyderom begynner å bli mer og mer vanlig rundt omkring. Mange av konkurrentene mine har det allerede, eller de bor i områder hvor høydeopphold er veldig enkelt å gjennomføre, sier Bente Martinsen.

- Du føler ikke at du beveger deg inn i gråsonen?

- Nei, som jeg sa: Jeg har ingen betenkeligheter med å gjøre dette.

<B>IKKE HØYDESKREKK:</B> Bente Martinsen gjør høydetreningen enklere - hjemme i Nittedal.