Forberedt på rasehets i Makedonia

- Det er verre i øst, sier Carew.

HAR SNAKKET OM HEKSEGRYTA: Landslagssjef Egil Olsen har tatt opp med spillerne hvilken atmosfære som kan vente dem i Makedonia til helga. Særlig mørkhudede spillere som John Carew har tidligere blitt hetset på det groveste på nasjonalarenaen i Skopje.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
HAR SNAKKET OM HEKSEGRYTA: Landslagssjef Egil Olsen har tatt opp med spillerne hvilken atmosfære som kan vente dem i Makedonia til helga. Særlig mørkhudede spillere som John Carew har tidligere blitt hetset på det groveste på nasjonalarenaen i Skopje. Foto: Heiko Junge / SCANPIXVis mer

||| BISLETT (Dagbladet.no): Flere ganger de siste årene har den makedonske hjemmefansen bragt skam over sitt eget landslag ved å møte motstanderne med rasistiske tilrop og hets fra tribunen.

Egil Drillo Olsen er forberedt på at dette kan skje Norge til helga også.

- Det blir tøft der nede, og vi må være forberedt på kommentarer fra tribunen. Roping og hoiing, til og med rasistiske tilrop har forekommet i Makedonia. Men de rekker i det minste ikke fram til oss med spytting, sier Drillo.

Aldri opplevd liknende
Han har snakket med spillerne om både heksegryta som venter, og den mulige hetsen. Drillo mener det er mulig å forberede seg til det hatske klimaet. Selv har han ikke opplevd slike tilstander som fotballtrener.

- Nei, noe slikt har jeg faktisk aldri vært borti, da jeg var manager i Wimbledon var det heller ikke et snev av noe sånt, sier «Drillo» til Dagbladet, og håper han slipper det også denne gangen.

Det makedonske fotballforbundet ble bøtelagt med drøye 100 000 kroner av Uefa etter at Emile Heskey og flere andre engelske spillere ble møtt med apelyder da England besøkte landet i EM-kvalik i 2003.

Også fire år advarte det makedonske forbundet mot at dette kunne gjenta seg da England returnerte til Skopje.

Verre i øst
John Carew har selv opplevd rasismeproblemet på kroppen, blant annet da Norge møtte Bosnia borte i 2003. Han vil ikke la denne type oppmerksomhet gå inn på seg i Makedonia.

- Jeg tenker ikke noe særlig på det, vi kan ikke fokusere så mye på det, sier Carew til Dagbladet.

Han ba også om unnskyldning på vegne av egne fans da Valencia-fansen kom med rasistiske tilrop mot Thierry Henry og Patrick Vieira da Arsenal møtte klubben i Champions League, også det i 2003.

- Blir du ekstra tent på å prestere når det kommer hets på den måten?

- Jeg vil ikke si at det betyr så mye, selv om jeg ikke kan blokkere det helt ut. Og det er tydelig at det er verre i øst enn andre steder, sier Aston Villa-sjefen til Dagbladet.no.

PS. Også innendørs kan makedonske fans vise sin i overkant lidenskapelige side. Da Norge vant et overlegent EM-gull i håndball før jul, ble Norge møtt av en øredøvende pipekonsert i hvert angrep de siste 7-8 minuttene, mens motstander Spania ble møtt av tilsvarende jubel. Dette fordi Håndballens Venner ikke lot de makedonske tilhengerne rulle ut et gigantisk makedonsk flagg mot slutten av kampen.

BOSNIA, 2003: Da Bosnia-Hercegovina slo Norge 1-0 i 2003 ble hjemmepublikummet etterforsket for rasisme etter kampen.
Foto: Tor Richardsen / SCANPIX
BOSNIA, 2003: Da Bosnia-Hercegovina slo Norge 1-0 i 2003 ble hjemmepublikummet etterforsket for rasisme etter kampen. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX Vis mer