STJERNE PÅ GANG: Henny Ella Reistad har scoret mot Tsjekkia, og gitt håndballjentene et offensivt løft før hardere EM-kamper enn denne. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix
STJERNE PÅ GANG: Henny Ella Reistad har scoret mot Tsjekkia, og gitt håndballjentene et offensivt løft før hardere EM-kamper enn denne. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Norge Håndball EM kvinner 2017

Forbløffende god: Hun gjør at du kanskje klarer å glemme Nora Mørk

Strålende innhopp av 19-årige Henny Reistad.

SEIER 31 - 17 mot Tsjekkia, og så var håndballjentene tilbake som annonsert:

- Jeg er sikker på at dette blir det Norge vi er så glade i, sa den ivrige og flinke TV3-reporteren Daniel Høglund før kampstart mot Tsjekkia.

Det lød som et «amen» i det koret av kjente og kjære håndballeksperter som kanalen hadde satt opp for begivenheten, og det ble virkelig slik:

  • Håndballjentene var til å kjenne igjen.

Men det er også Norges utfordring med å forsvare EM-gullet uten å ha med sin beste spiller på laget.

FOR denne seieren fortalte ikke så mye hvor høyt mesterskapsnivå håndballjentene holder uten Nora Mørk. Norge har slått Tsjekkia i slike kamper 24 ganger på rad. Det siste tapet kom midt på 1980-tallet; altså dengang begrepet «håndballjentene» bare var et ganske alminnelig kvinnelandslag i håndball. Og det som oftest på et nivå godt under motstandere fra den andre siden av Jernteppet.

Hvor godt laget nå er under press, har vi bare ett tegn på. Det kom i tapet mot Tyskland lørdag kveld; et tysk lag som så tapte mot Romania tidligere i kveld.

Det kan bety at håndballjentene starter mellomrunden med maks to poeng, og en skadeliste som etter Nora Mørks triste avbud, har økt med to. Ødelagt korsbånd for skuddsterke Amanda Kurtovic og ny strekk i låret i kveld på Noras skadeutsatte tvillingsøster Thea.

KLOKE trenere prater ikke om spillere de ikke har, og Thorir Hergeirsson er definitivt i den klassen. Vi andre kan derimot fritt gjøre det. For savnet av Nora Mørk forblir en utfordring for Norge.

Det kan knapt bli noe annet når det er snakk om toppscoreren fra det siste internasjonale mesterskapet. I VM 2017 laget Nora smått utrolige 66 mål. Og om du synes å huske at dette var jenta som skjøt på det meste, så stemmer ikke det:

  • I det mesterskapet hadde Nora Mørk en uttellingsprosent på 69; også det klart best av de som våget mest.

Å «våge» er ordet. I en sport med så mye tidspress i hvert angrep blir det å velge en avslutning en skjør balanse mellom reell mulighet, faktisk nivå og forståelse av egne ferdigheter. Midt i alt dette er det lett å bli stressa.

Men det ble altså selv en glødende engasjert Nora Mørk ikke oftere enn at hun de siste mesterskapene har holdt Norge oppe i verdenseliten.

Nå er hun ikke her.

DET som derimot er tilbake, var bevegelsen i forsvarsarbeidet. Den var flott helt fra start, gjorde målvakt Katrine Lunde tidlig trygg og la grunnlaget for en enkel seier. Her var det nivåforskjell.

Så langt, så bra. Spørsmålet er hva som skjer når Norge i løpet av turneringen møter de få lagene som i utgangspunktet har ferdigheter til å gi favorittene jevn kamp.

Altså hva som skal vippe kamper i vår favør under stress.

NETTOPP der skjedde det mest spennende i denne kampen. For da seieren forlengst var sikret, begynte Thorir Hergeirsson etter pause å gi spilletid til den ferske landslagsspilleren Henny Reistad.

Det er flere tydelige ekstremkvaliteter ved denne 19-åringen. Når Hergeirsson spoler video, vil han se at tsjekkerne knapt kom seg forbi nykommer Henny på plassen som såkalt «toer» på venstresiden i det norske forsvaret. Hun var rett og slett for kjapp både i tankene og føtter i forhold til motstanderne.

Dette herlige, høye tempoet var det også lett å se i kontringene og returløpene. For ikke å snakke om ballvekslingene idet tenåringen fikk overta som rytmesetter framover. Sammen med Stine Bredal Oftedal og Veronica Kristiansen var det hun som drev opp farten i de beste norske angrepene.

AKKURAT i de minuttene lignet Norge på en gullkandidat. Dessverre uten Nora Mørk og de andre skadete spillerne, men med den samme bredden som så lenge har holdt håndballjentene i verdenstoppen.

Det er ikke gitt at det holder helt inn i dette mesterskapet. Men det er så lovende at vi også dropper skadepraten.

Dette blir uansett Norge vi er så glade i.