HERLIG NORSK: Dobbeltseier på første VM-løp. Junioren Kasper Fosser fulgte nesten tittelforsvarer Olav Lundanes. Men erfaringen vant igjen. FOTO: Geir Olsen / NTB scanpix
HERLIG NORSK: Dobbeltseier på første VM-løp. Junioren Kasper Fosser fulgte nesten tittelforsvarer Olav Lundanes. Men erfaringen vant igjen. FOTO: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

O-VM 2019 Kasper Fosser og Olav Lundanes

Forbløffer alle

VM-gull nummer ni til Olav Lundanes. Da er det på tide å forstå hva som er et talent i idrett.

Publisert

SPYDEBERG (Dagbladet): Olav Lundanes tok sitt niende VM-gull på mesterskapets første distanse. De nærmeste dagene vil vise om det er starten på å gjøre Norge til verdens beste o-nasjon igjen, men Olav har forlengst vist hvorfor toppidretten vår er bedre enn noensinne:

  • Mer enn de fleste andre nasjoner har norsk idrett forstått hva det vil si å være et «talent».

At det ikke har så mye å si hvordan du ser ut på veien. Bare hvordan du bruker barne -og ungdomsåra til å legge grunnlaget for å nå målet som voksen utøver.

For få andre så vel en verdensmester i noen som helst idrett i den lange, kjeitete, men svært treningsglade guttungen Olav.

NYLIG foreleste friidrettssjefen Erlend Slokvik på den nasjonale sommerleiren for unge o-løpere. Få har bredere praktisk toppidrettserfaring enn denne 58-åringen som nå leder den suksessrike norske friidretten mot et VM som kan bli bedre enn noensinne.

Slokvik var selv topp o-løper og deretter landslagstrener. Så overtok han treneransvaret for skiskytterne, var fysisk trener for Lillestrøm i Eliteserien, hjalp ishockeylandslaget og ble skiskytterpresident før friidretten i fjor høst trengte ny sportssjef.

Denne bakgrunnen fra ulik norsk eliteidrett har gjort at han med god rett kunne hamre inn budskapet om pilaren i den nasjonale talentutviklingen.

Det at du sjelden driver utvikling av toppidrettsutøvere ved å nilese toppen på resultatlistene i de yngste årsklassene.

Men i stedet ofte narrer deg selv.

SLOKVIK sitt beskjed til de håpefulle o-løperne var at det var opp til de selv å vise om de i det hele tatt var talenter. At prestasjonsnivå i idrett i ung alder ikke forteller så mye om ferdigheter og prestasjonsnivå som voksen. Talentfulle, unge idrettsutøvere kan ikke velges på grunnlag av resultatlista alene:

- Selve begrepet «talent» gir liten mening hvis det ikke relaterer seg til realiseringen av potensialet på et seinere tidspunkt, sa Slokvik, og minnet om at vi ikke kan plukke ut unge utøvere til videre satsing på toppidrett bare på grunn av gode resultater.

Det er derfor Olympiatoppen lenge har basert norsk elitesatsing på en utvidet forståelse av hvilke muligheter den enkelte unge har til å nå toppen. Der er talentbegrepet knyttet til fysiske og mentale forutsetninger for å ha kvantitet og kvalitet i treningsarbeidet over mange år. Og selvsagt vilje og gjennomføringskraft til å jobbe bevisst med seg selv underveis for å konkurrere best mulig.

Og da er vi tilbake til Olav Lundanes og hans ni VM-gull.

FOR i skogen i Østfold i dag kjempet han mot en av de mest lovende yngre utøverne i norsk toppidrett. Hele sporten var spent på farten til junioren Kasper Fosser. Det har gått gjetord om den. Og så viste det seg at 20-åringen løp enda litt fortere enn ventet.

Underveis valgte Kasper å utnytte tempoet maksimalt. Han tok en 800 meter lang omvei på det andre langstrekket, og fikk en luke til Olav Lundanes. Tittelforsvareren dro som vanlig rett igjennom det røffeste terrenget.

Avstanden ned til Lundanes og resten av verdenseliten var nær minuttet.

DER og da virket langdistanse-VM avgjort, men det var selvsagt bare en følelse. For få er så forberedt og konsentrert om det å prestere som Olav Lundanes. I løpet av halvannen times intens toppidrett er det gjerne det som skiller.

På de siste kilometerne kom avgjørelsen. Inn mot post 16 var det den regjerende verdensmesteren som tok en omvei i forhold til den nesten tolv år yngre utfordreren. Det viste seg å være det perfekte veivalget. På et eneste strekke var det Lundanes som fikk ett minutts ledelse.

I mål ble det enda 48 sekunder ned til sølvvinner Kasper Fosser.

DENNE norske dobbeltseieren på den første VM-finalen kan legge grunnlaget for at Norge igjen blir verdens beste o-nasjon. På den anerkjente rankingen til Greatest Sporting Nation var vi på tredjeplass i fjor etter Sveits og Sverige; omtrent det vanlige nivået de siste årene.

Disse jevne, høye prestasjonene gjør at også o-sporten bidrar til å sikre Norge posisjonen som verdens fremste idrettsnasjon i forhold til innbyggertallet.

Men mest bidrar o-miljøet til å sette standarden for hva som gjør lille Norge spesielt gode i toppidrett.

Et klokt og tålmodig treningsarbeid som lar barn være barn.

Og overlater medaljene til de som er voksne nok.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer