Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Maren Lundby vant hopp-NM

Forbløffer Hopp-Norge

Sportssjef Clas Brede Bråthen om Maren Lundby: - Hun er en utøver jeg aldri tidligere har fått lov til å se på nært hold.

TIL TOPPS: Maren Lundby tok sitt sjette NM-gull i Midtstuen lørdag.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
TIL TOPPS: Maren Lundby tok sitt sjette NM-gull i Midtstuen lørdag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Maren Lundby (25) tok et oppskriftsmessig NM-gull i hopp normalbakke lørdag. På de neste plassene fulgte Silje Opseth og Anna Odine Strøm.

Seieren i Midtstubakken i Holmenkollen var Lundbys sjette NM-gull.

- Det er alltid artig å vinne NM. Jeg kjente litt på det at jeg var nervøs og at det var noe som gjaldt. Det er et bra tegn, sier Lundby etter svev på 100 meter og 98 meter.

Hun er i ferd med å bli en av Norges aller beste skihoppere gjennom tidene - uavhengig av kjønn. Med OL- og VM-gull - og 25 seirer i verdenscupen - kommer også oppmerksomheten.

PALLEN: Maren Lundby (i midten) vant foran Silje Opseth (t.v.) og Anna Odine Strøm. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
PALLEN: Maren Lundby (i midten) vant foran Silje Opseth (t.v.) og Anna Odine Strøm. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

- Hvordan står det til med kjærligheten?

- Det går trått. Jeg har så mye å velge mellom at jeg får ikke bestemt meg, sier hun med et hemmelighetsfullt smil.

Godt humør

Mange smil var det også ellers denne knallflotte lørdagen i Midtstubakken.

NM normalbakke oppleves som starten på hoppsesongen. Og da er heller ikke snøen - forhåpentligvis - så veldig mange ukene unna. Lundby framstår nå som Norges største profil i hoppbakken.

- Sommeren har vært fin med mye bra trening. Jeg fikk et lite avbrudd da jeg sklei ned ovarennet på Lillehammer og datt ut på hoppkanten. Utenom det har jeg vært i fin form, sier hopperen fra Kolbukameratene.

- Hva skjedde?

- Jeg skulle flytte bommen ned. Det regnet veldig den dagen, så jeg sklei ned uten ski. Jeg landet på kneet og slo hodet i betongen. Jeg fikk hjernerystelse, så jeg måtte ta det rolig i to-tre uker.

Leilighet

Av andre nyheter har hun kjøpt seg en leilighet på rundt 65 kvadratmeter på Lillehammer. Suksessen i hoppbakken har gitt såpass med inntekter at hun har oppgradert fra hybel til leilighet.

- Jeg hadde ikke hatt mulighet til det, hvis jeg ikke hadde prestert på det nivået som jeg har gjort. Det er fint å se at livet fungerer på andre arenaer også. Det er deilig å vite at du har en plass å bo og ikke må jobbe i tillegg til å prestere i hoppbakken.

Hun studerer likevel idrett ved siden av - med tanke på livet etter hoppkarrieren. Dette er noe guttas trener, Alexander Stöckl, oppfordrer til. Én dag tar idrettskarrieren slutt. At du har noe annet å fokusere på - i tillegg til treninger og konkurranser - er noe østerrikeren ser på som en styrke.

- Du har vunnet OL- og VM-gull og verdenscupen sammenlagt to år på rad: Hva er det som motiverer deg nå?

- Å vinne verdenscupen sammenlagt tre år på rad. Jeg har også lyst til å bli den som har vunnet flest verdenscupseirer. Sara Takanashi (Japan) har rekorden med 56. Jeg står på 25, og det hadde vært stort å klatre opp i det selskapet der.

Lundby fortsetter:

- Det er motiverende å tenke på at du kan bli en som står i historiebøkene. Du må hele tida finne nye ting å motivere deg for. Sånne ting trigger meg.

STAFETT i 2013: Anders Jacoben og resten av hopplandslaget holder «vannstafett» på stranda på Fuerteventura. De er på øya for et sol- og varmeopphold før vintersesongen. Video: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Sportssjef Clas Brede Bråthen - som fulgte NM fra sletta - får stjerner i øynene når temaet er Maren Lundby:

- Maren er en utøver jeg aldri tidligere har fått lov til å se på nært hold. Tilnærmingen til å bli bedre - når du allerede er best - har jeg ikke opplevd før blant dem jeg har hoppet sammen med, trent eller vært sportssjef for.

Best siden Wirkola

Bråthen fortsetter:

- Jeg tror hun fortsatt har mye å strekke seg etter. Hun har sagt at hun har lyst til å bli den første siden Adam Malysz (Polen) som vinner tre sammenlagtseirer på rad i verdenscupen. Det er et friskt og hårete mål. Hun er allerede den mestvinnende norske skihopperen i verdenscupen gjennom tidene, men ikke den mestvinnende internasjonalt. Hun kan bli den største norske skihopperen gjennom tidene. Det er ingen andre siden Bjørn Wirkola som har vært på det nivået hun er på.

PS: Kvinnenes verdenscupsesong starter på Lillehammer 6. desember.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media