Norge Håndball-VM 2023

Forbløffer i VM

Utenlandske eksperter hadde ikke ventet mye av Norge i VM. Det kan endre seg.

SLO TILBAKE: Sander Sagosen og Norge var svake før pause mot Serbia, men løftet seg mesterlig i andre omgang og vant 31 - 28. Det gir maks antall VM-poeng og nye muligheter i mesterskapet. FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB
SLO TILBAKE: Sander Sagosen og Norge var svake før pause mot Serbia, men løftet seg mesterlig i andre omgang og vant 31 - 28. Det gir maks antall VM-poeng og nye muligheter i mesterskapet. FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DA internasjonale eksperter i Handball Planet forleden tippet topplag i VM, var det ingen som nevnte Norge. I to mesterskap på rad hadde laget skuffet ekspertisen.

Det norske koket rundt verdenseneren Sander Sagosen så ut til å være ferdig. Danmark, Frankrike og Sverige ble nevnt som favoritter denne gangen, med Spania og Tyskland og kanskje Island som utfordrere. Norge derimot var det ikke lenger noe snakk om.

Men slik er det ikke nødt til å gå:

  • Lag som evner å forandre kampbildet totalt når de er som mest presset, gjør ofte flotte turneringer.

Det har denne norske gjengen nå klart i to VM-kamper på rad, og står med maks poeng etter sin første kamp i mellomspillet.

DET skjedde etter en forbløffende snuoperasjon. Norge var stusslige før pause mot Serbia, og lite minnet om det ambisiøse målsettingen til håndballedelsen.

For det manglet ikke på krav og forventninger da de norske håndballgutta fikk ny trener sist sommer. Skiftet kom etter at eks-trener Christian Berge hadde løftet gutta helt opp i verdenseliten, uten å ta det mesterskapet alle drømte om.

Med en mulig fallende kurve, virket det som greit nok da Berge prioriterte den store klubbsatsingen i Kolstad framfor ny landslagskontrakt.

For etter den overraskende suksessen også på herresida, krevde Håndballforbundet enda mer:

- Vi skal være blant de fire beste i verden. Punktum. Vær så god, sa håndballforbundets president Kåre Geir Lio da Jonas Wille underskrev kontrakten som ny herretrener i juni.

Det var et røft krav etter at to VM-sølv og en EM-bronse i perioden 2017 til 2020, var blitt til 6.plass i VM og 5.plass i EM i Christian Berges to siste mesterskap.

DENNE gruppa kunne altså virke å være på hell, men fullt så enkelt er det ikke å lese håndballguttas utvikling. De små negative svingningene i prestasjoner mot slutten, speiler like gjerne skadesituasjon inn i disse to foregående mesterskapene.

Nå i 2023 er alle de beste spillerne med, og forutsetningene tilnærmet optimale.

Desto verre var det som skjedde i første omgang.

FOR det var ikke mye som lignet et internasjonalt topplag av det Norge vartet opp med fra start i denne første kampen i mellomspillet:

  • Ukonsentret og svak pressing i eget forsvar. Litt for mange feilvalg og svake avslutninger offensivt.

Den manglende forsvarstrøkket var verst. For det gjorde de vaklende to norske målvaktene enda mer sårbare.

ALLEREDE etter ni minutter valgte landslagsledelsen å skifte ut Torbjørn Bergerud. Da hadde den tidligere målvaktshelten ikke reddet et eneste skudd.

Inn med Kristian Sæverås. Det ble et par redninger bedre, men ikke mye mer. Først og fremst fordi nivå i vårt eget defensive arbeid var for lavt:

- Alt for lav intensitet defensivt, sa trener Wille i lagets første timeout. Men da virket det nesten for seint. Håndballgutta hadde rotet bort nær en omgang som endte med baklengs nummer 17 i absolutt siste sekund.

Det var enda et unødvendig baklengsmål fra ganske lang distanse, og kom fordi det norske laget ikke var i vanlig kampmodus.

ANDREOMGANGEN startet like ille. Den 135 kilo tunge serbiske målvakten Dejan Milosavliev fra lederlaget i tyske Bundesligaen storspilte, og stoppet tre gode norske muligheter på rad. Mens hans norske makker Torbjørn Bergerud var tilbake i målet på den andre siden uten å få ballkontakt i nye sju minutter.

Så ble alt forandret.

Det norske midtforsvaret kom litt lenger ut, hele den defensive jobbinga gikk fortere og Bergerud begynte å redde. Det ga flere brudd, flere kontringer og et helt annet norsk trøkk.

bare noen minutter var kampbildet totalt snudd. Nå var det serberne som slet med å score, mens Norge fikk tempo og mening i angrepsspillet. Og full kontroll på en vanskelig motstander.

Slike skifter hører selvsagt denne sporten til. Likevel var det flere bra tegn underveis på at dette er en trener og en spillergruppe som tåler å være under press. Ikke minst roen på sidelinja da det svingte som verst eundt hele gjengen..

Hva det til slutt gir i dette verdensmesterskapet, er det for tidlig å si:

- Norge fikk oss fort tilbake til virkeligheten, skriver kommentatoren i serbiske Sporske.net, og forklarer hvorfor kampen skiftet så brått for en motstander som mer og mer slet med kantspillet sitt og presset alle angrep mot midten:

- Et kvalitetslag som Norge vet hvordan de skal straffe oss.

Slik er det i hvert fall noen internasjonale håndballeksperter som er imponert over den norske forvandlingen. Sander Sagosen og gjengen rundt ham er i løpet av disse fem, seks årene med spill i sterke klubblag og gode EM -og VM-resultater, blitt merkbart mer rutinerte.

Da går det i det minste an å snakke om ok norske sjanser igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer