Norge nummer to i verden totalt på prestisjeranking

Forbløffer utlandet

Bare USA scorer flere poeng enn Norge på verdensrankingen i sport for 2020. Det forteller om en spesiell sesong, men også om gode verdier i det norske samfunnet.

ENDA ET TOPPNAVN: Kajsa Vickhoff Lie er det siste toppnavnet i en norsk eliteidrett bedre enn noen gang. Virusåret 2020 ble resultatmessig sterkt for Norge, og det er ikke helt tilfeldig. REUTERS/Christian Hartmann
ENDA ET TOPPNAVN: Kajsa Vickhoff Lie er det siste toppnavnet i en norsk eliteidrett bedre enn noen gang. Virusåret 2020 ble resultatmessig sterkt for Norge, og det er ikke helt tilfeldig. REUTERS/Christian Hartmann Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I DEN lange rekken av nye norske stjerner, er alpinisten Kajsa Vickhoff Lie en av de mest spennende. Etter tiår med norsk alpinsuksess med gutter i de fleste hovedrollene, er hver eneste jente i toppen etterlengtet. Men enda mer:

  • Kajsa har nådd verdenseliten på den tålmodige måten som har preget denne beste perioden i norsk toppidrett.

Da hun bare var 16 år, pleide Kajsa å sende brev til de lokale sponsorene sine om målsettingene hun hadde for vinteren. De var først og fremst langsiktige. For Bærums-jenta hadde tid:

Vinne verdenscupen sammenlagt er jo et mål, men jeg vil også bli verdens best fysisk trente og mentalt beste alpinist, fortalte hun til lokalavisa Budstikka den gang hun hadde begynt med litt alpint ved siden av håndballen.

DET med ski var hennes egen greie. Ingen mamma eller pappa dyttet Kajsa fram. Hun tok den lange veien. Dro i bakken alene, og smurte skiene alene. Selv om de rundt gjerne ville hjelpe:

- Kajsa har fra begynnelsen av preppet skiene sine fordi hun mente hun gjorde det bedre selv. Hun sto under samlinger og var den eneste som gjorde dette selv, og syntes ikke det var så kult, sa pappa Per Ivar Lie.

Men det sier litt om hvilken kultur Norges nye alpinhåp kommer fra.

Og hva som forbløffer utenlandske sportseksperter.

DENNE uke ble åtte år eldre Marte Olsbu Røiseland kåret til verdens beste kvinnelige idrettsutøver av den anerkjente franske sportsavis L'Equipe.

Det var en svært overraskende kåring. Vi nordmenn sliter tidvis med å skjønne hvor sterkt vinteridretten vår står internasjonalt. Midt i all den norske suksessen i 2020, er Marte også bare en av de mange norske sportsstjernene.

SÅNN er det ikke gitt at denne stødige skiskytteren ville ha vunnet alle kåringene her hjemme, selv om medalje på hver eneste av de sju rennene i VM var en helt spesiell prestasjon. Hun var nominert, men nådde ikke helt opp i Folkets Idrettspris hos oss i Dagbladet der den hjemlige fotballsensasjonen Bodø/Glimt vant foran et kobbel internasjonale vinnere.

Uansett hadde utenlandske sportseksperter sett noe mer:

- Et steg om gangen, helt rolig uten å lage noe lyd. Det var veien for Marte Olsbu Røiseland mot å bli den første skiskytteren noensinne som vinner L'Equpie sin kåring av verdens beste, skrev franskmennene med blikk for den gjennomgående roen i utviklingen av nye stjerner som særpreger norsk toppidrett.

SEIER: Marte Olsbu Røiseland sikret gull med feilfri skyting i Anterselva. Foto: Kristoffer Løkås. Vis mer

DET var denne tålmodigheten som overrasket USA i siste vinter-OL da sportsgiganten ble slått på medaljestatistikken av en nasjon med fem millioner innbyggere. For den norske tenkningen var jo stikk motsatt av deres kjør på unge, såkalte «sportstalenter»:

- Hva i all verden er det Norge har funnet på, spurte amerikanske Tom Farrey ved det anerkjente Aspen Institute som i årevis hadde analyserte trekk ved verdens beste idrettsnasjoner for å se hva som kan gjøre USA bedre.

Svaret etter den prestisjetunge norske seieren i medaljekampen for vinter-OL 2018, ble tilnærmingen til barneidretten. Altså det at ungene våre stor sett får være unger, og slipper pappa -og mammas forventninger, press og tidlig spesialisering.

JO, du trenger bare slå på NRKs trivelige «Team Ingebrigtsen» for å se at de finnes resultatmessig unntak for å oppnå suksess. Eller så kan du iblant oppleve litt av den triste hverdagen i norsk idrett ved stille deg på sidelinja på en guttekamp i fotball. For ikke å snakke om det å sjekke utstyrshysteriet rundt skisporet.

Vi kjenner våre egne utfordringer. Likevel har norsk toppidrett sett utenfra et helt annet folkelig preg.

Og det blikket er til å tro.

FOR dette annerledes idrettsåret 2020 viser nettopp styrken i en idrett som er en del av den nasjonale hverdagskulturen. Det er derfor så mange av de nye internasjonale toppnavnene de siste ukene er norske.

Som Halvor Egner Granerud i hopp, Kajsa Vickhoff Lie, Adrian Smiseth Sejersted, Atle Lie McGrath og Lucas Braathen i alpint og skiskytterne Sturla Holm Lægereid og Johannes Dale. I en sportsnasjon som vår er veien kort fra nedstengning til prestasjon.

DET synes også på den internasjonale rankingen. Nå ligger Norge på en sensasjonell 2. plass bak USA i kåringen på britiske Greatest Sporting Nation av «Verdens beste idrettsnasjon». Dette er en rangering der Norge de siste åra har vunnet tittelen «verdens beste sportsfolk» uten å være blant de ti beste totalt.

Grunnlaget blir selvsagt lagt på vinteren der Norge de siste sesongene har overtatt som verdens beste totalt på snø og is. Men det er allsidigheten som oftest blir trukket fram. Det at lille Norge har topp utøvere som plukker poeng i så mange ulike idretter.

DEN styrken synes i et annerledes virusår der toppidretten internasjonalt dels har tilpasset seg bekjempelsen av pandemien. Mest fordi vintersport har betydd så mye i totalen på denne rankingen, men også på grunn av et rikt, velfungerende norsk samfunn med små sosiale forskjeller og en gjennomgående sportskultur.

Selve plasseringen får så være. Det er årsakene til suksessen som er interessante. Det at gode samfunnsverdier også gir toppresultater i sport.

HER er det med likhet er I hvert fall noe å ta vare på etter tiår med overraskende stor forskjell på de internasjonale sportsresultatene til norske kvinner og norske menn. Mens norske gutter i 2020 er best i verden, er jentene for første gang inne blant de ti beste. De tre foregående sesongene er gutta blitt nummer 9, 8 og 7, mens jentene er plassert som nummer 14, 16 og 15.

Da er det viktig at hardt arbeidende utøvere som Kajsa får tid og mulighet til å jobbe seg opp i verdenseliten.

Om de synes det er moro da.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer