Casper Ruud til US Open finale 2022

Forbløffer verden

Den største overraskelsen i norsk idrett noensinne.

BEST I VERDEN: Casper Ruud takker russiske Karen Khatsjanov for kampen i semifinalen i US Open. Aldri har 23-årige Ruud spilt morsommere tennis enn i natt da han med 3 - 1 seier over Khatsjanov klatret til topps på verdensrankingen. Finalen går mot den spanske 19-åringen Carlos Alcaraz. FOTO: Pontus Höök / NTB
BEST I VERDEN: Casper Ruud takker russiske Karen Khatsjanov for kampen i semifinalen i US Open. Aldri har 23-årige Ruud spilt morsommere tennis enn i natt da han med 3 - 1 seier over Khatsjanov klatret til topps på verdensrankingen. Finalen går mot den spanske 19-åringen Carlos Alcaraz. FOTO: Pontus Höök / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I NATT føyk Casper Ruud til topps på den internasjonale rankingen i tennis. Da var han akkurat klar for finalen i US Open, og skjøv legenden Rafael Nadal ned fra førsteplassen i en av verdens mest prestisjetunge idretter.

Det varte bare noen timer. I den neste semifinalen slet det nye spanske vidunderet Carlos Alcaraz seg igjennom en fem setts kamp mot hjemmehåpet Frances Tiafoe, og snek seg ti poeng foran nordmannen.

Da avgjøres både US Open og verdensrankingen i finalen på søndag. Der møtes to fra den nye generasjonen tennishelter, Casper er 23 år og Carlos bare 19.

Det markerer et skifte i en sport som lenge var dominert av Novak Djokovic (35), Rafael Nadal (36) og Roger Federer (41) til sistnevnte ble satt ut av alder og skader.

Den nye generasjonen har med seg en ny ung nordmann. Det i seg selv er en formidabel sportslig prestasjon, men Caspers forhistorie gjør dette enda større:

  • Han kommer fra en tilnærmet ikke-nasjon målt i tidligere tennisbragder.

Helt til for bare to år siden var pappa Christian historiens beste norske tennisspiller. Da var han nummer 39 i verden; en plassering faren oppnådde gjennom et imponerende stabilt, men mest av alt traust defensivt spill.

Casper har ikke bare nådd førsteplassen på ATP-ranking i noen timer. På kort tid har han også utviklet seg til en tennis-artist med glitrende fysikk og stadig større bredde i de tekniske ferdighetene.

I natt prikket han lekkert inn matchballen mot russiske Karen Khatsjanov i fjerde sett til stående applaus i et utsolgt Arthur Ashe arena i New York.

DETTE ble en tennis-oppvisning som gjorde at Casper ble stående en god stund nede på banen for å få slått mange nok signerte baller opp til et begeistret amerikansk publikum.

HISTORISK: Her avgjør Casper Ruud semifinalen mot Karen Khatsjanov, og er dermed klar for finalen i US Open. Video: Discovery+ og MAX Vis mer

- Målet helt fra han var liten har vært å bli ranket som nummer 1 i verden, fortalte pappa og trener Christian Ruud til Tennis.com. I det fagnettstedet var ekspertene i natt imponert over den unge nordmannens raske framgang til verdenstoppen etter at han ble feid ut av finalen mot Rafael Nadal i French Open bare for noen måneder siden:

- I en voldsom kamp med tunge forhands, viste Ruud seg som den beste med blendende kraft og kontroll, konkluderte Tennis.com etter semifinalen mot antatt svakere Khatsjanov (nummer 27).

I DAG forklarer amerikanske medier hvorfor Casper Ruud er blitt en verdig finalist i tradisjonsrike US Open:

- Hans viktigste våpen er forehand. Ballen skyter fart og får en av sportens sterkeste spinn, fortalte Khatsjanov til storavisa New York Times etter kampen, men var samtidig imponert over nordmannens backhand;

- Han misser nesten ikke baller der heller, la russeren til.

Det er denne nye variasjonen i Ruuds spill som overrasker ekspertene mest.

CASPER selv var mest av alt ydmyk da han snakket med banespeakeren etter bragden, og minnet om at den finalen han nådde i French Open i sommer like gjerne kunne vært hans eneste Grand Slam-finale noensinne. Så ny er denne overveldende suksessen for 23-åringen:

- Vi var så nervøse fra start begge to. Akkurat det viste vel bare hvor stort dette var for oss, sa han om det som ble en herlig semifinale i US Open.

- Men det med nerver var umulig å se for oss andre. Hvordan klarer du å skjule noe sånt så bra, spurte banespeaker James Blake; tidligere amerikansk toppspiller.

- Dette er også et psykologisk spill. Jeg prøvde å puste godt et par ganger, og tenkte på at dette uansett aldri kan bli livets undergang. Det kommer jo hundrevis av nye tenniskamper, svarte Casper; like avslappet og vennlig som han framsto under kampen.

FOR også utenfor tennisbanen har Casper Ruud et åpenbart talent for å bygge seg opp som en internasjonal stjerne. Få idretter gir bedre muligheter for akkurat det enn tennis.

Bare på de par siste sesongene har kampinntektene passert et tosifret millionbeløp, finaleplassen i årets US Open er alene verdt 13 million kroner. Vinner Casper over Carlos Alcaraz får han utbetalt 26 millioner.

MEN det Casper framfor alt er i ferd med å vinne, er bred anerkjennelse for et stadig høyere sportslig nivå. Både her hjemme hvor tennis fortsatt er en nisjesport, men også globalt der denne idretten på grunn av sin tradisjonelt tette binding til de store internasjonale næringslivsaktørene lenge har vært blant de aller viktigste.

I medier verden over er den store norske framgangen i ulike sportsgrener blitt hyllet igjen og igjen de siste åra. Utlendingene har vært forbløffet over Norges olympiske suksess, og lett etter årsakene til at en så liten nasjon tar så mange medaljer.

Med Viktor Hovlands gjennombrudd i golf, ble denne nysgjerrigheten enda større. Og nå løfter Casper Ruud interessen til et nytt nivå.

For dette er den største norske overraskelsen i sport noensinne, og viser hvilken solid, kunnskapsbasert jobb Casper og trenerpappa Christian har gjort de siste tjue åra.

CASPER er utviklet til en toppatlet. Typisk nok var amerikanske medier før nattas finaleplass opptatt av hvor bra denne norske tennisspilleren også er i golf.

For et par dager siden gikk Christian en runde på 80 på den berømte Winged Foot banen i Westchester Country. Der er det blitt spilt seks US Open-turneringer, og par (standarden for stjernene) er 72.

De amerikanske tennisekspertene ble så imponert over Caspers resultat på en fridag i sin egentlige sport, at de måtte minne om hvor mange tidligere tennisstjerner som også pleide å holde høy klasse som golfspillere.

På den lista var det navn som Andy Murray, Rafael Nadal, Pete Sampras, Roger Federer, Serena Williams, Andre Agassi og Steffi Graf.

Og nå altså også Casper Ruud fra Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer