Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Senegal:

Forbløffet en hel fotballverden i 2002. Hva skjedde så?

Senegal overrasket med å ta seg helt til kvartfinalen i VM i 2002, med tidvis vakkert spill. Hvordan gikk det med spillerne etterpå?

IMPONERTE: Senegal-spillerne jubler etter en scoring mot Uruguay i 2002. Foto: AP Photo/Lawrence Jackson/NTB Scanpix
IMPONERTE: Senegal-spillerne jubler etter en scoring mot Uruguay i 2002. Foto: AP Photo/Lawrence Jackson/NTB Scanpix Vis mer

Polen - Senegal 17.00 i kveld på TV 2.

MOSKVA (Dagbladet): Senegal spilte seg inn i mange fotballhjerter i VM i Sør-Korea/Japan i 2002.

De to afrikanske lagene Sør-Afrika og Senegal var mesterskapets eneste debutanter i mesterskapet. Senegal havnet i en veldig tøff gruppe med Danmark, Uruguay og Frankrike, og gikk svært overraskende ubeseiret gjennom gruppa med én seier og to uavgjorte kamper.

Det startet med en sjokkseier over regjerende verdensmester Frankrike i den første gruppespillkampen, etter scoring av Papa Bouba Diop. Det hjalp nok mye at hele 21 av 23 senegalesiske spillere spilte i Frankrike og at treneren var fra samme nasjon.

Seinere ble det 1-1 mot Danmark og 3-3 mot Uruguay (Senegal ledet 3-0). I åttedelsfinalen sendte de Sverige ut etter scoring i ekstraomgangene, før VM-eventyret endte på brutalt vis, da Tyrkia scoret i det 94. minutt i kvartfinalen og sendte Senegal hjem.

Likevel hadde afrikanerne blendet mange med tidvis vakkert spill, og flere av spillerne ble hentet til større klubber.

Slik gikk det med noen av dem:

VM-STUDIO: Tidligere Belgia-proff Rune Lange gjester i dag Dagbladets VM-studio. Programleder: Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vis mer

El Hadji Diouf

Liverpool hadde sikret seg Diouf fra franske Lens allerede før VM ble sparket i gang, og det ble knyttet store forventninger til angriperen etter et bra VM. Men Diouf klarte aldri å leve opp til forventningene.

Han havnet også i kontroversielle situasjoner, som da han spyttet på en Celtic-supporter i UEFA Cupen. Etter fattige tre seriemål på 55 kamper ble han lånt ut og deretter solgt til Bolton, hvor han ble mer populær.

Han var i Bolton i fire sesonger totalt. Seinere spilte han også for Sunderland, Blackburn, Doncaster og Leeds i England, før han avsluttet karrieren med malaisiske Sabah FA i 2015.

Karrieren hans har vært sterkt preget av utenomsportslige ting og Diouf har ofte blitt beskyldt for å være lat og uprofesjonell. Han har blitt kåret til årets spiller i Afrika to ganger.

Salif Diao

Diao ble også hentet til Liverpool før VM, og hadde et vel så dårlig opphold i den engelske klubben som landsmannen Diouf. Diao var opprinnelig en sentral midtbanespiller, men ble ofte brukt som stopper og back i Liverpool.

Etter 37 ligakamper var det sutt for Diao, som ble lånt ut i tre av de fem sesongene han spilte i rødt (Til Birmingham, Portsmouth og Stoke). Han avsluttet karrieren med fem sesonger i Stoke og la opp i 2012.

Bouba Diop

Først to år etter VM fikk Diop kontrakt med Fulham. Da hadde han lagt bak seg to imponerende sesonger i franske Lens. Han imponerte i London og var blant lagets beste i sine to første sesonger.

Diop ble en skikkelig favoritt blant fansen og var også kaptein, før skader gjorde at han mistet både kapteinsbindet og spilletid. Etter tre sesonger i Fulham gikk han videre til Portsmouth, hvor han var i tre sesonger.

Seinere spilte midtbanespilleren i AEK Aten, West Ham og Birmingham før han la opp i 2013.

Henri Camara

Nok en senegalesisk spiller som forsøkte lykken i England. I 2003 var angriperen med på å rykke ned med Wolverhampton som hadde rykket opp det året. Han imponerte likevel og ble kåret til årets spiller i klubben.

Kamara ønsket ikke å spille i en lavere divisjon, så han møtte ikke opp til oppkjøringen sesongen etter. Det endte med utlån til Celtic og Southampton, før han ble solgt til Wigan.

Siden har 41-åringen vært innom hele elleve klubber, flere av dem i Hellas. Han er fortsatt aktiv i den greske klubben APO Fostiras.

Khalilou Fadiga

Midtbanespilleren ble hentet til Inter i 2003, men fikk aldri spilletid i Italia. I stedet forsøkte også han lykken i England og Bolton. Heller ikke det ble særlig vellykket, for Fadiga fikk bare 13 kserieamper på to sesonger.

Senegaleseren klarte aldri å spille seg til fast plass på noen lag, og var innom Derby, Coventry, Gent, Geminal Beerschot og KSV Temse før han la opp i 2012.

Aliou Cissé

Etter et imponerende VM fikk den defensive spilleren kontrakt med Birmingham hvor han var i to sesonger. En skade gjorde at han mistet store deler av debutsesongen etter å ha imponert for klubben.

Cissé spilte også to sesonger i Portsmouth før han dro tilbake til Frankrike. Han spilte i Sedan og Nimes før han la opp i 2009.

Ferdinand Coly

Backen forsøkte seg også i Birmingham etter VM, på utlån fra Lens, men det ble ingen suksess. Han fikk én fattig kamp for engelskmennene.

I stedet prøvde han lykken i Italia, hvor han spilte for både Perugia og Parma i totalt fem sesonger. Han la opp i 2008.