Menn vinner mer enn kvinner i norsk toppidrett

Forbløffet over forskjellen

Hvorfor skal norske menn vinne flere idrettsmedaljer enn norske kvinner? Det som skjer i toppidretten vår, rimer ikke med resten av Norge.

KLASSELØPER: VM har gitt et endelig gjennombrudd for 25-årige Amalie Iuel. Likevel ligger de norske kvinnene langt etter mennene når det gjelder resultatene i toppidrett. Det rimer ikke. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix
KLASSELØPER: VM har gitt et endelig gjennombrudd for 25-årige Amalie Iuel. Likevel ligger de norske kvinnene langt etter mennene når det gjelder resultatene i toppidrett. Det rimer ikke. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I LØPET av VM er Amalie Iuel blitt et av de mest brukte bildene på norsk friidrett. Det er fortjent. Med norsk rekord og den flotte 10.plassen på 400 meter hekk, presterte hun bedre enn noen gang. Dessuten viser hun fram sporten sin på en fin måte; alltid ærlig, glad og klok.

Innad i friidrettsmiljøet har de lenge snakket om Amalie som et stort lederemne når hun forhåpentligvis om mange, mange år har fått ut det maksimale av talentet sitt. Gode ledere er nødvendig for å rette opp den forbausende kjønnsforskjellen i norsk toppidrett, men her er det virkelig ingen grunn til å mase:

  • Det å legge til rette for lange karrierer, er kanskje den største utfordringen i arbeidet med å styrke kvinners muligheter i norsk toppidrett.

For her må det jobbes.

DET viktigste er ikke å sikre flere internasjonale medaljer. Der tar Norge for tida flere enn vi trenger. Utfordringen er å få opp et system for eliteidretten vår som gjør at vinnersjansene ikke avhenger av kjønn.

For sånn har det faktisk fungert i hele den snart 30 år lange perioden der hele den norsk toppidretten har vært sensasjonelt god. Du blir forbløffet når du ser kjønnsforskjellen:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer