Forbrenner 8000 kalorier om dagen

Alexander Dale Oen må jobbe knallhardt for å gi kroppen nok næring mens han forbereder seg til VM. 26-åringen trener opp mot seks timer hver dag.

FROGNERBADET (Dagbladet): Dagbladet treffer Alexander Dale Oen på Frognerbadet etter en treningsøkt han beskriver som «stille og rolig». Fordi han er litt sliten.

En vanlig treningsdag for 26-åringen to uker før VM er hard. Veldig hard.

- Det blir to timer om morgenen med svømming, en basis eller styrkeøkt midt på dagen på halvannen til to timer, og så en totimers økt til i bassenget. Ellers er det litt tøying og oppvarming før og etter øktene som varer i 20 minutter til en halvtime, forklarer han.

Dale Oen anslår at han daglig forbrenner rundt 8000 kalorier i harde treningsperioder. Da er det viktig å få nok mat og hvile mellom slagene.

Grafikk: Dagbladet
Grafikk: Dagbladet Vis mer

- Det er en utfordring å få i seg nok av alt. Det blir syv, åtte måltider om dagen. Kostholdet er veldig viktig i denne perioden. Jeg sover og eter mest mulig, sier Dale Oen.

VM betyr alt Dale Oen er den eneste norske herresvømmeren som er med når verdenseliten skal kjempe om edelt metall i kinesiske Shanghai om drøye to uker. Det er naturlig nok sesongens store mål.

Svømmeren målte krefter med resten av de norske kollegene i NM i helgen. Det endte med tre individuelle gullmedaljer, men det som skjedde i Drammen var ikke så viktig for europamesteren fra 2008 og 2010.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg synes det er gøy å være med og treffe klubbkompiser, men NM for meg innebærer å få gjort unna et par løp og den treninga jeg skal gjøre, sier han til Dagbladet etter en treningsøkta under åpen himmel i Frognerbadet.

Inspirasjon Likevel spiller Dale Oen en viktig rolle i NM. Han er en av ytterst få norske svømmere som har lyktes internasjonalt, og det kan spille positivt inn for de unge svømmerne som for sjansen til å observere ham på nært hold.

- Hvis de kan finne inspirasjon og kunnskap i det jeg gjør, er det fantastisk kjekt. Jeg synes det er veldig gøy å se hvordan de vokser og utvikler seg. Det er viktig for meg å bidra i NM sånn sett. Det er helt klart.

Etter en periode med store skadeproblemer, blant annet tretthetsbrudd i den ene hofta, er Dale Oen tilbake for fullt.

Selv om tida ute var frustrerende, føler 26-åringen at han vokste som utøver.

- Da jeg knakk hofta, og det var operasjon og masse fram og tilbake fikk jeg tid til å sette pris på andre ting i livet. Når jeg nå i ettertid har reflektert over det og nå jobber mot VM er det med en ny giv og annen resonnering enn tidligere.