Forbudet mot feiring oppheves

Luca Toni fra Vicenza tok æresrunden etter scoringen mot Napoli. Italieneren risikerte helt inntil i går å bli straffet med gult kort for den overivrige feiringen. Det er det slutt på nå.

Spillere som for eksempel trekker av seg trøya for å feire, skal ikke lenger straffes. International Board, som forvalter fotballens regelverk, besluttet på sitt årsmøte i går at dommerne ikke lenger skal ha instruks om å straffe spillere for «overdreven feiring av mål».

- Fotball handler om å score mål. Så lenge spillerne feirer inne på banen, og ikke gjør noe støtende eller provoserende, må dommerne tåle det, sa FIFAs generalsekretær Michael Zen-Ruffinen etter møtet.

- Selv om denne avgjørelsen ikke vil bli skrevet inn i regelverket, vil dommerne få beskjed om å bruke sunn fornuft og gi større rom for feiring neste sesong.

International Board omfatter representanter fra de fire britiske fotballforbund samt FIFA, og hadde sitt 115. årlige møte for å gjøre endringer i regelverket.

Selv om det ikke ble gjort større regelendringer i år, ble man enig om flere viktige endringer i dommerinstruksen.

  • Dommerne skal ikke lenger vise rødt kort til trenere og lagledere, bare til spillere. De får heller ikke gi rødt kort for episoder i spillertunnelen etter kamp, men må nøye seg med å fortelle om slike episoder i sin rapport.
  • Dersom en spiller skal få kort for noe som skjer i pausen, skal spilleren vises kortet på banen før 2. omgang starter.
  • Spillere som er utvist, får heretter ikke lov til å se resten av kampen fra innbytterbenken, men må på tribunen eller i garderoben. Dette praktiseres allerede i en rekke land.
  • Eksperimentet med å flytte frispark 10 meter fram når forsvarerne ikke flytter seg langt nok unna ballen, skal fortsette en sesong til før man tar endelig stilling til ordningen.
  • Møtet besluttet samtidig å avslutte eksperimentene med to dommere, et forslag som i sin tid stammet fra Norges FIFA-styremedlem Per Ravn Omdal. Det er eksperimentert med to dommere i flere serier i de siste sesongene.

- For å være ærlig, virker det ikke etter hensikten. Det er ingen planer om å ta fram eksperimentet igjen i overskuelig framtid, sa Zen-Ruffinen.

LOV Å VÆRE LYKKELIG: Luca Tonifra Vicenza jublet hemningsløst da laget slo Napoli 2-0 i går.