- Forbudt å selge restlager av fluorsmøring

Swix la opp til at sportsbutikkene skulle selge ut restlageret av forbudte fluorsmøringer etter at PFOA-forbudet trer i kraft neste år. Miljødirektoratet sier dette er ulovlig.

BESTSELGERE: Ni av elleve fluorsmøringer Dagbladet har testet, vil forsvinne fra markedet i sin nåværende form. De har, fra 4. juli 2020, for høyt innhold av forbudte stoffer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BESTSELGERE: Ni av elleve fluorsmøringer Dagbladet har testet, vil forsvinne fra markedet i sin nåværende form. De har, fra 4. juli 2020, for høyt innhold av forbudte stoffer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det er ikke tillatt å selge ut lagervarer med forbudte perfluorerte stoffer etter 4. juli 2020, sier sjefingeniør Cécile Blom i kjemikalieseksjonen i Miljødirektoratet.

Dagbladet har stilt henne spørsmålet fordi flere aktører i sportsbransjen har sagt noe annet - nemlig at det er lov å selge ut skismøring med innhold av forbudte stoffer, så lenge de er tatt inn i sportsbutikkene før 4. juli 2020. Swix har informert butikkene om det.

Blom sier Miljødirektoratets tilsynsavdeling vil føre tilsyn med at forbudet overholdes. Hun sier også at alle som vil kvitte seg med rester av skismøring som inneholder fluor, kan levere det som farlig avfall på kommunale mottak.

Mye tyder på at dette kan bety milliontap både for butikker og produsenter, som trolig har et restlager av forbudte produkter når forbudet trer i kraft.

En annen tolkning

Swix (Brav Norway) har tolket det nye forbudet annerledes enn Miljødirektoratet, fagdirektoratet for forbudet. Det kom fram i Dagbladets møte med Swix 19. november.

- Nå er det sånn at hvis dere går inn i reguleringen og ser hvordan den er bygget opp, så har det endret seg siden de vedtok den. Det som står der i dag, er at det ikke er et salgsforbud lenger, hvis det er i butikk før 4. juli 2020, så har de lov til å selge det etter 2020, sa forsknings- og utviklingssjef Christian Gløgård i Swix. Han sier det vanligvis tar to til fire år før varelageret er byttet ut helt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer