<strong>VAR:</strong> Esther Staubli fra Sveits ser på VAR-skjermen under kampen mellom Australia og Brasil på Stade de la Mosson i Montpellier i Frankrike. Foto: AP Photo/Claude Paris
VAR: Esther Staubli fra Sveits ser på VAR-skjermen under kampen mellom Australia og Brasil på Stade de la Mosson i Montpellier i Frankrike. Foto: AP Photo/Claude Paris Vis mer

VAR på straffespark

Forbundet snur: Dropper gult kort til keepere

Norske dommere er sjokkert over bruken av VAR på straffespark og mener det vil bli kaotiske tilstander når en eventuell straffesparkkonkurranse skjer. Nå snur FIFA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Innføringen av verktøyet VAR (Video Assistant Referee) på straffespark er blitt heftig diskutert etter at både Nigeria og Skottland røk ut fra turneringen på grunn av det.

Det nye reglementet sier at et straffespark ikke kan tas mens keeperen tar på stolpene eller nettet, eller hvis disse fremdeles er i bevegelse etter å ha bli berørt. Keeperen må også ha beina sine på mållinjen, eller over den, for eksempel da hun hopper, da straffesparket tas. Keeper kan ikke stå bak eller foran linjen.

Spesielt siste del, som påpeker at keeper må ha beina sine på mållinjen da straffesparket tas, er den store utfordringen. VAR dømmer alt. Er keeper bare tideler for tidlig, da blir det både gult kort og fordel for motstanderlaget. Straffen tas på nytt.

Det gjør det nesten umulig for keeperen. Å være hundre prosent timet med skytteren er vanskelig. Alt går på reaksjon. Den engelske keeperen Karen Bardsley mener at regelverket både er «ondskapsfullt og pedantisk».

- Det er ekstremt vanskelig å måtte endre vanene vi har lagt oss til. Det at en slik regel også blir innført på et så stort mesterskap, er vanskelig å forstå, sier Bardsley til The Telegraph.

Straffesparkkonkurranse

Gruppespillet er over i fotball-VM. Det betyr at kampene i sluttspillet må avgjøres i hver enkelt kamp, noe som betyr at en straffesparkkonkurranse kan skje dersom lagene spiller uavgjort etter ordinær tid og tilleggstid. Det kan by på enda større utfordringer om VAR skal brukes på samme måte som det har blitt gjort tidligere i mesterskapet. Keeperne kan risikere å bli utvist.

Dagbladet har snakket med en rekke norske dommere. Ingen er opplyst om regelverket, og var dermed usikre på om VAR ville bli brukt på samme måte i en straffesparkkonkurranse.

Dommersjef Terje Hauge skriver dette i en SMS til Dagbladet:

- Jeg skulle tro at VAR gjelder hele kampen, inkludert straffesparkkonkurranse. Dette må FIFA eller det internasjonale fotballforbundet bekrefte.

Per Ivar Staberg mener at VAR vil bli brukt også der.

- Ja, det vil jeg tro. Man slår ikke automatisk av lyset på VAR bare fordi det er straffespark. Men nå antar jeg bare, det veit jeg ikke hundre prosent.

Staberg fortsetter:

- Teoretisk kan det jo skje, og da er vi over på parodi. Jeg veit ikke hvordan de har tenkt å gjennomføre det. Det burde de ha tenkt konsekvensene over, da de velger å instruere inn en slik regel. Det var ikke en spesielt klok beslutning, konstaterer Svaberg.

Han mener at keeperne vil bli satt i en relativt ubehagelig situasjon.

- Straffesparkkonkurranse er jo relativt tilfeldig. Nå blir det enda mer tilfeldig. I tillegg vil jo keeper bli fullstendig satt ut, og rett og slett livredd for å bli utvist.

FIFA snur

Fredag publiserte FIFA en pressemelding om at fotballens internasjonale lovkomité (IFAB) godkjente i dag en anmodning fra FIFA om midlertidig dispensasjon knyttet til spark fra straffemerket.

Keepere som beveger seg fra streken for tidlig i straffesparkkonkurranse i VM vil ikke straffes med gult kort.

- Gult kort for keepere som beveger seg for tidlig ble innført for å være avskrekkende, men hva er mer avskrekkende enn VAR? Alle overtramp blir avslørt. Samtidig føler vi at risikoen for to gule kort ville bli for stor i en straffesparkkonkurranse. Derfor vil det i VM bli nytt straffespark dersom keeper redder etter å ha gått for tidlig, men ikke gult kort, sier Det sier FIFAs dommersjef Pierluigi Collina i en pressemelding fra FIFA.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 27.04.2014 BADJI SÅ RØDT: Stephane Badji klikket fullstendig da han fikk direkte rødt av dommer Svein-Erik Edvartsen på overtid. Brann-spilleren måtte holdes tilbake av lagkameratene og ble geleidet inn i garderoben av trener Rikard Norling. Vis mer

«Sexistisk»

Kritikerne har gått så langt å si VAR-bruken er sexistisk av FIFA. «En slik innføring ville aldri skjedd i et herrefotball-VM», skriver The Telegraph.

Tidligere dommer, Per Ivar Staberg, forstår frustrasjonen.

- Jeg skjønner at de tenker slik, men om det er slik, at det aldri ville blitt testet ut i herrefotball-VM, er det ingen som veit. Det som er sikkert, er at det blir latterlig uansett om det er damer eller menn. Det blir den samme greia, sier Staberg til Dagbladet.

Han forstår ikke hvordan FIFA har tenkt da de innførte dette i regelverket.

- Jeg mener VAR under straffespark er et misbruk av hjelpemiddel. Man skal ha en fordel av et regelverk, og at en keeper beveger seg tidelssekunder før, er ikke en marginal fordel en gang.

- Det er rett og slett et misbruk av VAR. Som dommer må det være rimelig håpløst å være der ute, gitt at man er uenig.

Situasjonene fra Nigeria-Frankrike og Skottland-Argentina viste at keeperen beveget seg for tidlig, men på et mikroskopisk nivå. Det er snakk om tideler, kanskje hundredeler før.

- Det er ikke Sherlock Holmes-tilstander vi er ute etter. Det gagner ikke fotballen på noen som helst måte, sier Staberg.

Saken fortsetter etter videoen.

Premier League

Premier League, som innfører VAR ved sesongstart, har droppet å bruke verktøyet på straffespark.

- Det er riktig måte å gjøre det på. Det er ikke spesielt vanskelig for dommeren å avdekke om keeperen beveger seg for tidlig. Man trenger ikke VAR til å avdekke tideler og centimeter. Det er ikke snakk om roboter, eller FIFA på Playstation. Det er ekte mennesker vi snakker om, avslutter Staberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer