Forbundet vil ikke sende flere jenter til VM

Sykkelpresidenten stiller seg bak kontroversielt uttak.

 INGEN ENDRING  Sykkelpresidenten mener de norske jentene ikke er gode nok til å få kjøre VM. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
INGEN ENDRING Sykkelpresidenten mener de norske jentene ikke er gode nok til å få kjøre VM. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

(procycling.no): Et møte i Arbeidsutvalget i Norges Cykleforbund (NFC) mandag ettermiddag endte med følgende konklusjon:

- Det blir ingen endringer på uttaket som er gjort, sier sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen til procycling.no.

Det betyr at Emilie Moberg, Miriam Bjørnsrud og Eline Brustad blir Norges eneste kvinnelige deltakere under VM i Ponferrada.

Dette har fått flere i det norske sykkelmiljøet til å reagere, ettersom kvoten ikke er i nærheten av bli fylt opp på kvinnesiden, mens herrene får tilnærmet fullt lag i alle klasser.

Les også: Toppsyklist: - Jeg har fått nok av gretne, gamle gubber.

Mener de ikke er gode nok
Den sportslige ledelsen i forbundet redegjorde for sitt syn foran Tiedemann Hansen tidligere på dagen. Deretter ble innstillingen diskutert av Hans Petter Gulbrandsen (1. visepresident), Eli Orre (2. visepresident) og Tiedemann Hansen selv.

Arbeidsutvalget kom fram til at uttaket var korrekt, og at det verken var behov for å fylle opp kvoten på fem ryttere eller sende juniorutøvere til mesterskapet.

- Vi har konkludert med at herreutøverne holder et høyere nivå, mens noen av jentene fortsatt har noe å gå på i sitt utviklingsnivå. Vi er nødt til å bygge opp dette over tid, og i framtiden må vi kanskje gå inn og differensiere litt på uttakskriteriene, sier Tiedemann Hansen.

- Vi er midt oppe i en prosess med håp om å arrangere VM på hjemmebane i 2017. Da ønsker vi selvsagt også å ha med jenter på høyt, internasjonalt nivå. Jenter som kan prestere godt på hjemmebane. Vi har startet på den prosessen, men vi er ikke der per nå. Det er ingenting som irriterer meg mer enn det. Selvsagt hadde det vært helt meningsløst av oss å la utøvere bli igjen hjemme om vi trodde de kunne skape resultater, fortsetter han.

Les også: Ryttere med protestbrev mot sykkelforbundet.

Slår tilbake mot påstander
NCF har fått mye kritikk i etterkant av uttaket. Og Tiedemann Hansen ønsker nå å slå tilbake mot noen av påstandene som har kommet fram de siste dagene.

- Flere hevder at om dette hadde vært herreklassen, så hadde dere fylt opp kvotene.

- Vi har ikke fylt opp kvoten for tempo herrer i år, heller. I fjor tok vi ut to jenter på tempo, og ingen utøvere på herresiden. Mange ser ut til å glemme dette. Dersom vi ser at vi ikke har utøvere som oppnår uttakskriteriene som ligger der, så tar vi dem ikke ut.

- Vi vil gjerne sende utøvere uansett om det er damer eller herrer, fordi vi ønsker resultater. Alle ønsker at vi skal prestere på høyt nivå, klargjør han.

- Hvorfor var ikke dameuttaket klart da dere offentliggjorde utøverne i de andre klassene?

- Det var fordi Linn Torp (landslagssjef for kvinnene, vår anm.) var på vei hjem fra Ardeche. Hun hadde glemt passet sitt, og det gjorde at vi måtte utsette det enda en dag. Den opprinnelige planen var å offentliggjøre alt samtidig.

Fikk ikke uttale seg
Landslagssjef Torp har ikke fått uttale seg mens kritikken mot utvalget har haglet. Det er i stedet Hans Falk og Stig Kristiansen, som sammen danner NCFs sportslige ledelse, som har måttet stå i stormen.

- Linn har nok havnet litt mellom barken og veden, og har derfor ikke vært med helt der framme i denne debatten. Hun er ansatt for å følge opp jentene, og de er dermed det eneste laget som har en person som følger opp kun dem. Hennes oppgave er å levere en innstilling til sportslig uttak før et mesterskap.

- Hvordan så denne innstillingen ut, landet også hun på tre utøvere?

- Linn har gjort en vurdering av hver enkelt utøver, så det var ingen ren innstilling. Det er Hans Falk og Stig Kristiansen som tar den endelige vurderingen foran et uttak.

Inviterer til seminar
Tiedemann Hansen tar selvkritikk på at NCF har kommunisert for dårlig da uttaket til Ponferrada ble offentliggjort.

Derfor ønsker de å kalle inn til et seminar for utøvere, trenere og ledere innenfor kvinnesyklingen i etterkant av VM.

- Det er helt klart at vi har kommunisert for dårlig i denne saken. Vi har ikke formidlet budskapet godt nok, verken til utøvere, ledere eller trenere. Derfor kaller vi inn til et seminar den 11. oktober. Her skal blant andre Ingrid Kristiansen og Johan Kaggestad holde innlegg om hva som kreves for å nå opp på et høyt, internasjonalt nivå, avslutter Tiedemann Hansen.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.