Forbyr fluor etter Dagbladets avsløringer

Styret i det internasjonale skiforbundet (FIS) har vedtatt et totalforbud mot fluor fra neste sesong.

-SPENNENDE: Smøresjef Stein Olav Snesrud synes det blir spennende å se hvordan fluorforbudet vil håndheves fra neste sesong. Video: Kristoffer Løkås. Reporter: Fredrik Stuve Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag vedtok styret i det internasjonale skiforbundet (FIS) et totalforbud mot fluor fra neste sesong. Dette skjer etter Dagbladets avsløringer om helseeffekter ved bruken av fluor i skismøring.

Vinteren 2020 blir det forbudt i alle skiøvelser å bruke enhver type fluor. Vedtaket i FIS-styret lørdag kveld var enstemmig.

Tre grunner

Leder i Norges Skiforbund, Erik Røste, sier til Dagbladet at skiforbundet mener det er viktig å sende et veldig klart og tydelig signal til alle nasjoner og alle produsenter om at de ikke ønsker bruk av fluor.

Ifølge Røste er det tre grunner til forbudet:

- Det ene er at helsefarene, og det andre er kostnadene knyttet til det. Vi er jo alle opptatt av å gjøre sporten vår så lav terskel som mulig for talle skal delta. Det tredje er det miljømessige aspektet. Dette med å sende et tydelig signal er det viktigste, sier Røste og tilføyer:

- Det ble også vedtatt en arbeidsgruppe som skal jobbe videre med hvordan det skal følges opp. Man må utvikle og finne gode testmetoder, og finne ut av hvordan dette skal håndheves.

Kontroll

Kontrollmulighetene for et slikt forbud er i dag begrensede. Høsten 2018 ble det innført et totalforbud mot høyfluoriserte smøringer i Norge for løpere fra 16 år og yngre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer