Høydehus kan bli lov i Norge

Forbys under OL

Bare en drøy måned etter at Norges idrettsforbund kan vedta at det er lov med høydehus for norske idrettsutøvere, går OL-utøverne rett inn i en forbudstid.

FORBYS: Finsk langrennsløper trener i høyden med oksygenmaske i Val Senales i 2016. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORBYS: Finsk langrennsløper trener i høyden med oksygenmaske i Val Senales i 2016. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den olympiske komiteen har sendt ut en melding hvor de skriver at de forbyr bruk av høydehus og bruk av alle bærbare oksygenapparater for OL-utøvere med virkning fra 13. juli.

Forbudet vil vare til 8. august, altså i den såkalte olympiske perioden. Forbudet har blitt innført på alle olympiske sommerleker siden 2012 i London, opplyser IOC til Dagbladet.

Samtidig pågår det en heftig debatt i Norge om å oppheve forbudet som ble innført i 2003, etter forslag fra Norges Friidrettsforbund (NFIF).

Saken skal opp idrettstinget i slutten av mai, da kan forbudet oppheves.

Tidligere i april bekreftet Idrettsstyret at de støtter forslaget fra NFIF. Skiforbundet har markert sin motstand, mens skiskytterforbundet har støttet forslaget.

Tidligere landslagstrener i langrenn og generalsekretær i NIF, Inge Andersen, er en av de som er sterkt imot å oppheve forbudet.

På spørsmål om det er et tydelig standpunkt fra IOC å innføre forbud i den olympiske perioden er han klar.

- Det kan ikke tolkes som noe annet. De setter ikke et forbud uten at det er grundig sjekket opp i og seriøst behandlet. IOC vil tydeligvis ikke identifisere seg med denne typen kunstige hjelpemidler.

- Jeg vil berømme IOC som faktisk har satt dette på sin forbudsliste. Det har også det internasjonale skiforbundet gjort. Det betyr at dette ikke er noe særnorsk forbud, men det er to andre store forbund, og Italia hvor høydehus er forbudt ved lov, som også gjør det.

OL skal etter planen arrangeres til sommeren etter å ha blitt utsatt i fjor:

VIL IKKE SENDE UTØVERE: Idrettspresident Berit Kjøll og kulturminister Abid Raja møtte pressen etter et møte mandag 23. mars. Der kom de med sine anbefalinger når det kommer til sommer-OL i år. Video: NTB Scanpix Vis mer

Kristin Kloster Aasen er Norges medlem i IOC-styret og sitter også Idrettsstyret. Hun vil ikke gå like langt som Andersen.

- De har et forbud, og har sånn sett tatt stilling til bruk av simulert høyde, men bare innenfor sitt virkeområde som er OL. Da man innførte forbudet i Norge i 2003 gjennom et vedtak på idrettstinget hadde man en ambisjon om at bruk av simulert høyde skulle legges til WADAs forbudsliste, noe som ikke har skjedd, sier hun til Dagbladet.

Løperfamilien Ingebrigtsen er blant de som kjemper for at bruk av kunstig høyde skal bli lovlig. De ønsker blant annet å bruke portable, midlertidige løsninger som gir simulert høyde for å kunne forberede trening i faktisk høyde, det sa Gjert Ingebrigtsen på Dagsnytt 18 tirsdag denne uka.

- Det handler om rettferdighet og sunn fornuft. At utøvere fra alle land skal kunne forholde seg til de samme reglene, og at alle skal kunne forberede seg til konkurransen på samme måte. Alt annet er etisk forkastelig, skrev Henrik Ingebrigtsen i en SMS til Dagbladet i januar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer