Fordel for Kristian

Kristian Brenden (188 cm) blir en av vinnerne når FIS (Det internasjonale skiforbundet) iverksetter den nye regelen om skilengde fra 1. mai. Neste sesong kan han hoppe med seks centimeter lengre ski.

Dagens hopp-reglement er ingen fordel for høyreiste Kristian Brenden. Men neste sesong blir det større likhet for loven.

Torbjørn Yggeseth, formann i FIS'ä hoppkomité, sier til Dagbladet at forbundet har vedtatt at maksimal skilengde skal være hopperens høyde pluss 46 prosent.

I dag er maksimal skilengde hopperens høyde pluss 80 centimeter. Det er en klar fordel for hoppere som er mindre og lettere enn Kristian.

Lengre hopp

For Kristian Brenden, vinner og andremann i v-cupåpninga på Lillehammer i fjor, betyr det at han kan øke skilengden fra 268 til 274 centimeter. Det gir ham muligheter til å fly atskillige meter lenger enn med dagens regel. Den sier at

Høyde og vekt

46-prosentregelen tar ikke bare hensyn til løperens høyde, men også til hva han veier. Forskjellene fra 1. mai neste år blir slik:

Høyde 190 cm: Får økt skilengden fra 270 til 277 cm.

Høyde 180 cm: Får økt skilengden fra 260 til 263 cm.

Høyde 174 cm: Får samme skilengde som i dag, 254 cm.

Høyde 170 cm: Får redusert skilengden fra 250 til 248 cm.

Høyde 160 cm: Får redusert skilengden fra 240 til 234 cm.

Høyde: 150 cm: Får redusert skilengden fra 230 til 219 cm.

OL- og verdensmester Espen Bredesen er 177 cm. på strømpelesten, og kan bruke en centimeter lengre ski med den nye regelen.

- Mer rettferdig

Professor Helge Nørstrud ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim har vært med på å utarbeide den nye 46-prosentregelen.

- Den er et skritt i riktig retning, og gjør hoppingen mer rettferdig, sier han til Dagbladet.
FIS har også en annen regelendring på trappene fra 1. mai neste år:
Tykkelsen på hoppdressen er redusert fra åtte til fem millimeter.