Nederland - Norge:

- Fordel for Norge

Kampen mellom Norge og Nederland i Rotterdam blir spilt uten supportere. Det er en fordel for Norge, mener den nederlandske journalisten Marco Timmer.

KAMPEN MELLOM GIGANTER: Erling Braut Haaland og Virgil van Dijk spilte foran tilskuere på Ullevaal sist lagene møttes. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
KAMPEN MELLOM GIGANTER: Erling Braut Haaland og Virgil van Dijk spilte foran tilskuere på Ullevaal sist lagene møttes. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kampen mellom Nederland og Norge må spilles for tomme tribuner, det bekrefter nederlandske myndigheter fredag kveld.

Avtroppende statsminister Mark Rutte bekreftet på en pressekonferanse at landet går inn i en ny lockdown fra og med 13. november 18.00 lokal tid. Dermed går kampen, som spilles 16. november, av stablene uten publikum.

Torsdag registrerte Nederland 16 364 nye smittetilfeller, noe som er langt over den forrige rekorden på 12 997 tilfeller - registrert i desember 2020.

2.200 nordmenn hadde kjøpt billetter til kampen, og mister dermed muligheten til å heie frem det norske landslaget i skjebnekampen som kan gi plass i VM i Qatar i 2022.

- Det er beklagelig at kampen må spilles for tomme tribuner. 2.200 norske supportere hadde gledet seg til denne kampen, så dette er en kjedelig nyhet å viderebringe, sier billettansvarlig i NFF, Merete Prestkvern.

Supportere som kjøpte billetter vil få disse refundert.

- Denne refusjonen settes i gang automatisk neste uke og billettkjøperne trenger ikke å foreta seg noe. Pengene blir tilbakeført til betalingskortet som ble benyttet ved kjøp, sier Prestkvern.

Forbundet reagerer

Ifølge journalist Marco Timmer, som jobber for nederlandske Voetbal International (VI), er situasjonen svært alvorlig i Nederland.

- Først og fremst, så er jeg ingen covid-ekspert. Men hovedgrunnen til at vi ser ut til å gå tilbake til en ny nedstenging, er at sykehusene sliter med antallet pasienter, sier han til Dagbladet.

Timmer fortsetter:

- Sykehusene er under et enormt press. Ordinære pasienter får operasjoner utsatt grunnet det voksende antallet coronasmittede. Det er fortsatt to millioner nederlendere som ikke er vaksinert.

JOURNALIST: Marco Timmer jobber i nederlandske VI. Foto: Privat
JOURNALIST: Marco Timmer jobber i nederlandske VI. Foto: Privat Vis mer

Fredag ettermiddag kom det også en offisiell uttalelse fra generalsekretæren i det nederlandske fotballforbundet (KNVB), Michelle van Leeuwen, der det redegjøres for misnøyen internt i forbundet:

I uttalelsen skriver forbundet at de vil være imot en avgjørelse om å spille kampen uten publikum, da undersøkelser viser at covid-smitte ikke har funnet sted på stadionene, skriver forbundet.

Timmer tror at en kamp uten supportere vil være i favør Ståle Solbakkens mannskap.

- Å spille uten supportere er alltid til stor skuffelse for spillerne på banen. Og jeg tror det er en enorm ulempe for Nederland i denne kampen. Den oransje legionen vet å skape liv som motiverer spillerne, sier journalisten.

- Det er bedre

Lederen for den norske supportergjengen «Oljeberget», Lars Olav Karlsen, tror også tilskuerknekten kan gi Norge en fordel.

- KJIPT: Lederen i Oljeberget Lars Olav Karlsen synes at situasjonen er kjip for de som har kjøpt billett til kampen. Foto: NTB
- KJIPT: Lederen i Oljeberget Lars Olav Karlsen synes at situasjonen er kjip for de som har kjøpt billett til kampen. Foto: NTB Vis mer

- Det er bedre med null tilskuere enn en haug med nederlenderen og ingen nordmenn. Så jeg vil tippe at Nederland mister mer av hjemmebanefordelen sin, sier Karlsen til Dagbladet, men innrømmer at hans synes synd på de som har kjøpt billett.

Talsmann i Norsk Supporterallianse (NSA), Ole Kristian Sandvik, tror på sin side at det viktige oppgjøret fort mister noe av sin sjarm dersom supportere ikke blir tillatt inngang.

- Supportere er den 12. mann. Det kan gi ekstra «boost» å ha et fullsatt stadion. For det norske laget kan det være positivt at det ikke er flere tilskuere, men det kan også ta vekk piffen hva gjelder oppladningen til kampen, sier Sandvik til Dagbladet.

Han opplyser at grunnet NSAs boikott av Qatar-VM, så hadde de ikke planlagt tur til Nederland for å se oppgjøret. De er heller ikke å finne på Ullevaal når Norge spiller VM-kvalifiseringskamper.

Sandvik er uansett klar på at supportere er en berikelse for rammen rundt enhver fotballkamp, og at oppgjøret i Rotterdam fort mister mye av sin nerve.

SKUFFET: Talsmann i Norsk Supporterallianse, Ole Kristian Sandvik. Foto: Oda Scheel
SKUFFET: Talsmann i Norsk Supporterallianse, Ole Kristian Sandvik. Foto: Oda Scheel Vis mer

- Supportere er viktige for den totale rammen for fotballkampen. Det er jo en grunn til at Premier League hadde falsk supporterlyd. Det gir en ekstra dimensjon. Det viser bare hvor viktig supporterne er, også for de som ser kampen på TV hjemme.

- Det er synd både for de som har dratt ned, men også for kampen. En kamp uten supportere er kjedeligere, og vil føles som en treningskamp uansett.

Ingen undervurdering

Norge skal først møte Latvia hjemme på Ullevaal, mens nederlenderne skal en tur til Montenegro før de to møtes til det som ser ut til å bli en gruppefinale i Rotterdam.

Journalist Timmer er klar på at Norge nyter stor respekt hos det nederlandske fotballfolk.

- Norge er alltid en vanskelig motstander grunnet den fysiske styrken. De undervurderes ikke av Louis van Gaal og hans spillere. Tar du en titt på gruppa, ser du at både Nederland og Norge har tapt bare én gang, sier han.

DUELLEN: Louis van Gaal og Ståle Solbakken møtes til ny dyst. Foto: Terje Bendiksby / NTB
DUELLEN: Louis van Gaal og Ståle Solbakken møtes til ny dyst. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

- I tillegg slipper ikke Norge inn mye mål, og det gjør dem farlige. Nederland vil angripe, det ligger i vår natur. Så om vi skal angripe hele tiden med mye spillere, må vi passe på å ha godt etablert forsvar.

Han er uansett klar på at det pustes lettet ut over at stjernespiller Erling Braut Haaland ikke rekker oppgjøret.

Borussia Dortmunds monsterspiss satte ballen i mål da lagene møttes på Ullevaal tidligere i år.

- For nederlenderne så er det en enorm forskjell hvorvidt Haaland spiller eller ei. Han er en spiller av topp, topp klasse, sier Timmer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer