Fordel Ola By Rise

Vinner RBK på lørdag, er det sannsynligvis mer på grunn av By Rise enn på tross av ham.

OM DET

fortsatt er noen vits i å tippe hvordan årets Tippeliga ender, må det bli til fordel for Ola By Rise. Men stort mer enn sympati for en sparket trener skiller ikke lenger mellom Rosenborg og Vålerenga:

 Vinner RBK på lørdag, er det sannsynligvis mer på grunn av By Rise enn på tross av ham.

Såpass selvinnsikt er det blant gutta i landets mest rutinerte spillerstall. De vet at de skylder en gammel kompis såpass etter å ha gått bak ryggen på ham da vennskapet midt i den uvante tapsrekka ble satt på sin hardeste prøve.

Nå svikter neppe RBK-spillerne seg selv igjen.

MER SKAL

det kanskje ikke til selv etter en serieomgang der Vålerenga egentlig leverte den klart beste sportslige prestasjonen:

 RBK-seieren på Aspmyra var som forventet. Med kombinasjonen av statistikk og følelser kunne knapt trønderne rote vekk muligheten til å pynte på selvbildet.

For VIF var det annerledes. Tre poeng mot et så dyktig og kynisk taktisk lag som Ståle Solbakkens Ham-Kam, var to mer enn ventet.

Nå er Oslo-klubben i posisjon til å avgjøre gullstriden på målforskjell likevel.

DET BLIR

spennende å se hvordan en så defensivt orientert trener som Kjetil Rekdal velger å angripe denne muligheten. Mot Ham-Kam var han forståelig nok mest opptatt av ikke å skusle den bort etter den flotte 1- 0-scoringen rett etter pause.

Det var et smart valg, men hjemme på Ullevaal lørdag nytter det neppe å vente på motstanderens trekk. Stabæk kan godt klare kvalikplass med 0- 0.

UTFORDRINGEN ER

å få spillere nok i boksen til å utnytte Steffen Iversens overlegenhet i lufta. Der Ardian Gashi gjennom hele førsteomgangen i går ble for forutsigbar og alene i bakrommet, trenger VIF flere spillere framover mot Stabæk.

Men det gjør at laget må ta sjanser på å få kontringer imot, og slike sjanser har Rekdal sjelden likt å ta.

Da er situasjonen annerledes for RBK. Riktignok er Lyn et mye bedre kontringslag enn Stabæk, men RBK er vant til å basere sitt hjemmespill på risiko.

Det er også en viktig forskjell inn i siste serierunde.

MEN DE

største forandringene i årets Tippeliga skjedde i sommer. Det er bruken og kvaliteten av sommerkjøpene som har gjordt det så overraskende spennende både i topp og bunn.

Knut Torbjørn Eggen har kjøpt FFK til en ny sesong i Tippeligaen. Hele 5 av høstens 11 faste spillere ble hentet inn i løpet av ferien. Det forteller både om forbruker-kunnskap foran spillerhyllene og faglig evne til å trene sammen et lag på svært kort tid.

Eggen junior er utvilsomt årets trener.

KJETIL REKDAL

og VIF har vært like sikre i valget. Arni Gautur Arason tok vare på tryggheten bakerst da keeperlånet Dembu Tourray måtte hjem til Sverige, mens Steffen Iversen var det lille ekstra årets gode VIF-mannskap trengte for å ta steget helt opp i norgestoppen.

RBK-ledelsen kjøpte også flittig i sommer. Men der VIF hentet sine to nøkkelspillere for å løse problemer på laget, kom forsterkningene til Lerkendal mest som garderinger. De har mest slitt benken med tanke på en lang internasjonal sesong.

I Tippeligaen har disse kjøpene foreløpig bare vært med på å viske vekk trøndernes åtte poengs ledelse på gullrival VIF i løpet av de siste seks kampene, men nærmere kommer visst ikke Oslo-klubben.

Det sørger sympatien med en sparket RBK-trener for.

<B>MÅLJUBEL:</B> Ola By Rise feiret seiersmålet slik i går.