Fordømmes

EU krever full etterforskning av FIFA og Qatar. - Jeg synes det er bra at EU-parlamentet er så tydelig, sier kultur- og likestillingsminister, Anette Trettebergstuen til Dagbladet.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

FIFA-PRESIDENT: Gianni Infantino. Foto: Pa Photos
FIFA-PRESIDENT: Gianni Infantino. Foto: Pa Photos Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Det skriver Reuters. Grunnen er menneskerettighetsbrudd knyttet til mesterskapet i Qatar.

- FIFA bør bidra til å kompensere familier til døde migrantarbeidere, skriver Europaparlamentet i en pressemelding.

Menneskerettighetsorganisasjon Amnesty har rapportert at flere tusen migrantarbeidere har mistet livet i opptakten til mesterskapet, som følge av elendige arbeidsforhold.

EU skriver videre at de krever en full etterforskning.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med NFF-president Lise Klaveness. Foreløpig uten hell.

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen skriver i en melding til Dagbladet:

- Jeg synes det er bra at EU-parlamentet er så tydelig. FIFA har skylappene på, og ser gjennom fingrene på både menneskerettighetsbrudd og korrupsjon. Det kan vi ikke akseptere, skriver Trettebergstuen.

REAGERER: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
REAGERER: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Tirsdag ettermiddag melder Norges Fotballforbund at de kaller inn til pressekonferanse på Ullevaal stadion fredag klokka 14:00. Klaveness og NFFs generalsekretær Karl-Petter Løken vil være til stede, og vil informere om sin reise til Qatar.

NFF-PRESIDENT: Lise Klaveness. Foto: Terje Bendiksby / NTB
NFF-PRESIDENT: Lise Klaveness. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Parlamentet beskriver korrupsjonen innen FIFA som «utbredt, systemisk og dypt forankret». De understreker hvordan FIFA har alvorlig skadet imaget og integriteten til den globale fotballen.

EU oppfordrer EU-land, spesielt de med store nasjonale fotballigaer til å sette press på UEFA og FIFA for å fundamentalt reformere FIFA.

- For å beskytte idrettsutøvere og fans og få slutt på sportsvasking, bør internasjonale sportsbegivenheter ikke deles ut til land der grunnleggende menneskerettigheter krenkes, heter det i pressemeldingen.

«ONE LOVE»: Belgias utenriksminister viser sin protest mot forbudet mot å bruke «One love» kapteinsbindet. Video: NPO Vis mer

De siste dagene har det vært store kontroverser knyttet til det regnbuefargede "OneLove"-kapteinsbindet. Flere nasjoner har ønsket å ta det i bruk under kampene i Qatar, men FIFA har truet med både sportslige og økonomiske konsekvenser dersom det blir brukt.

Landslagene ga til slutt etter for presset fra FIFA.

I pressemeldingen til EU beklager de samtidig til de i LHBTQ+-samfunnet som har opplevde mishandling av Qatars myndigheter.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer