Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Foreldrene feiret med afrikansk dans da supertalentet endelig ble dansk

Midtjyllands Pione Sisto scoret mot United sist.

 STOR STJERNE:  FC Midtjyllands Pione Sisto har allerede blitt kåret til året spiller i Danmark og har potensiale til å bli en verdensstjerne. Foto: NTB Scanpix.
STOR STJERNE: FC Midtjyllands Pione Sisto har allerede blitt kåret til året spiller i Danmark og har potensiale til å bli en verdensstjerne. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

21.05: Manchester United - Midtjylland

(FourFourTwo): Pione Sistos herlige mål mot Manchester United forrige uke sørget for at en rekke fotballfans fikk opp øynene for talentet hans.

De som følger dansk fotball tett har vært klar over talentet til 21-åringen en stund allerede. I 2014 ble han stemt fram som ligaens beste spiller. I tillegg kunne han juble over seriegull med Midtjylland — det første i historien.

Speidere fra hele Europa har fulgt stortalentet en stund. West Ham var nære ved å hente han forrige sommer.

Sisto er en herlig spiller å se, og går alt etter planen vil han bli en stor stjerne.

Født i Uganda Sisto foreldre kommer fra Sør-Sudan. Han er selv født i Uganda og kom til Danmark bare to måneder gammel.

Fotballtalentet til gutten ble oppdaget da han var sju. Tjørring-trener Kent Kalhoj tok han inn under sine vinger.

- Han må bli utfordret hele tiden, hvis ikke kjeder han seg, var Kalhojs oppfordring.

Sisto fikk utfordringer gjennom å spille med og mot spillere som var eldre enn ham selv.

Steget opp til Midtjyllands anerkjente akademi var et naturlig steg. Han fikk sin førstelagsdebut som 17-åring. Han ble så å si fast på laget nesten fra første stund. Trener Glen Riddersolm var tålmodig med sin elev. Sisto fikk tillit samtidig som han feilet.

- Feil gjør en bare sterkere, mente Riddersholm.

Hans tålmodighet ga valuta i 2014/15. Sisto drev forsvarere til vanvidd med sin fart og teknikk ukentlig.

Skader satte han ut av spill i begynnelsen av 2015. Han var tilbake til toppoppgjøret mot F.C. København.

Der kom han inn fra benken. Leverte en assist før han selv scoret målet som sikret Midtjylland ligagullet.

Han har vist seg som en mann for de store anledninger. Det kom ikke som noen overraskelse på noen at det var Sisto som scoret det avgjørende målet mot Club Brügge, målet som sikret danskene avansement.

Midtjylland-fansen forventet at Sisto skulle skinne mot Manchester United. Og han skuffet ikke. Målet er som vil bli husket best, men han leverte 90 gode minutter.

I kveld skal han forsøke å levere det samme.

Styrker Først og fremst er Sisto veldig uforutsigbar. Forsvarerne vet aldri hvor de har han. I tillegg er det ingenting å utsette på selvtilliten. Han prøver seg på ting som aldri er gjort tidligere, og skyter fra alle mulige posisjoner.

Sisto er lynrask og kan drible. Med andre går det fort når han setter på turboen med ball i beina. 21-åringen er uegoistisk og har et bra blikk for spillet. Sluttproduktet har blitt vesentlig bedre da han har vist at han leverer både mål og målpoeng.

Han kan operere både på høyre- og venstreving i tillegg til bak spissen.

I garderoben er han en godt likt fyr. Han har en positiv tilnærming og har blitt en lederfigur i garderoben tross sin unge alder.

Selv om flere storklubber har vist sin interesse har Sisto ikke latt seg distrahere. Han har fortsatt sitt gode spill på banen. Og det var han selv som takket nei til West Ham.

Svakheter Den største trusselen mot Sistos karriere er skader. 21-åringen har slitt med mye lyskeproblemer.

- Det er en komplisert skade. Det er vanskelig å vite når jeg er helt frisk, sa Sisto forrige måned.

Skryt Morten Morch i DR er helt klar på at det er Sistos dedikasjon til spillet som har fått han dit han er i dag.

- Han har trent mer enn alle andre helt siden han var liten. Det gjør han fortsatt. Han er ydmyk og forstår hva som må til for å nå til toppen. Han har mentaliteten til en toppspiller, sier Morch.

Tidligere trener Riddersholm er også full av lovord om midtbanespilleren.

- Han er veldig god med ballen, noe som er ganske sjeldent i dansk fotball. Han har utviklet seg fra å være en individualist til lagspiller.

Afrikansk dans Sisto ble offisielt dansk i desember 2014. Umiddelbart ble han kalt opp til Danmarks U21-landslag. Pressekonferansen hvor det ble arrangert, ble plutselig avbrutt da hans foreldre kom inn og utførte en afrikansk dans for å feire uttaket.

Se klippet her! (Ekstern lenke)

Listen over klubber som er interessert begynner å bli lang. Manchester City, Porto, Juventus, Ajax, West Ham og Valencia for å nevne noen.

Før eller siden havner han i en av Europas beste ligaer. Trolig vil overgangssummen bli ny dansk rekord.

Selv har Sisto vært Barcelona-fan så lenge han kan huske. Midtjylland-mannen drømmer naturlig nok om å spille på Nou Camp. Hvem vet. Med hans talent og dedikasjon kan det fort bli en realitet.