Foreldrene flyktet fra krigen: - Vi vet hvor stolte de er av oss

Nå vil landslagsbrødrene kjempe for Norge.

LANDSLAGSBRØDRE: Veton og Valon Berisha møtte i ettermiddag Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LANDSLAGSBRØDRE: Veton og Valon Berisha møtte i ettermiddag Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

LILLESTRØM (Dagbladet): Helt siden brødrene Valon (22) og Veton (21) Berisha var gamle nok til å spille fotball, har de hatt en drøm om å være på det norske landslaget sammen.

Nå er den drømmen i ferd med å bli oppfylt. Mens Valon debuterte med flagget på brystet allerede som 18-åring, kan lillebror Veton få sin første A-kamp i Norges kommende oppgjør mot Malta og Italia.

Hvis landslagssjef Per-Mathias Høgmo vil, kan de også få sjansen til å spille sammen.

- Det har vi egentlig alltid hatt et mål om, forteller Veton når Dagbladet møter brødrene Berisha under landslagets pressetreff på Lillestrøm.

Flyktet fra krigen Det var aldri noen selvfølge at Valon og Veton skulle representere Norge, men på begynnelsen av 1990-tallet måtte foreldrene flykte fra krigen i Kosovo. Pappa Enver og mamma Ashje, som på det tidspunktet var høygravid med Valon, dro til Sverige sammen med storesøster Valentina for å unngå herjingene.

- Jeg ble født etter at de flyktet fra Kosovo til Sverige, mens han ble født i Drammen, forklarer Valon og ser bort på lillebroren.

Ikke lenge etter at Veton kom til verden bosatte familien seg i Egersund. Der gikk det kun kort tid før fotballmiljøet begynte å prate om brødrene Berisha. Valon og Veton hadde begge et medfødt balltalent, men viste raskt at også arbeidsmoralen var inntakt.

Om mulig var den enda bedre.

Takker familien Det er også en av de viktigste årsakene til at begge er landslagsspillere og utenlandsproffer i henholdsvis Østerrike og Tyskland i dag.

PÅ LANDSLAGET: Valon og Veton er aldri langt fra hverandre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PÅ LANDSLAGET: Valon og Veton er aldri langt fra hverandre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Selv er de ikke i tvil om hvor den ekstreme arbeidsmoralen kommer fra.

- Den kommer fra familien, fra pappa, forklarer Valon.

- Pappa har alltid jobbet hardt. Han har alltid vært en skikkelig arbeider. Derfor var det veldig viktig for ham at vi alltid verdsatte fotballen og arbeidet for å oppnå ting. Vi skulle liksom aldri være tilfredse med det vi hadde. Det har alltid sittet i ryggmargen vår. Derfor har vi også jobbet ekstremt hardt for å komme dit vi er nå.

Unik mentalitet Det gjør at ingen av dem er fornøyde, selv om de har sikret fremtidene sine med lukrative avtaler i utlandet og i tillegg har fått innpass på landslaget.

Det er ikke slik Berisha-brødrene er opplært. De er lært opp til å alltid ville gjøre det bedre, til å alltid være sultne, til å alltid gi de berømte 100 prosentene i både trening og kamp.

- Den er den mentaliteten vi har og det er den vi har blitt oppdratt til å ha, sier Veton.

- Vet hvor stolte de er Han har fotfulgt storebror Valon gjennom mer eller mindre hele livet. Begge var barnestjerner på aldersbestemte Egersund-lag som stort sett vant det som var å vinne så lenge brødrene spilte. Begge fikk gjennombruddene sine i Tippeligaen med Viking før de ble utenlandsproffer.

Og begge er nå på landslaget - Valon som teknisk midtbanespiller og Veton som målfarlig spiss.

- Det er jo utrolig kjekt. Vi vet jo hvor stolte familien er av oss. Vi merker jo det, sier eldstemann.

- Sjeldent brødreforhold Det skiller bare 14 måneder mellom dem, men Valon har alltid vært et stort forbilde for lillebroren. Helt siden de to gikk gradene i barndomsklubben Egersund til begge etablerte seg på Viking har Valon i tillegg fungert som en rådgiver for Veton.

JOBBER HARDT: Brødrene er villige til å legge ned det som kreves for å lykkes på klubb- og landslag.  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
JOBBER HARDT: Brødrene er villige til å legge ned det som kreves for å lykkes på klubb- og landslag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Det er et ansvar han har vært bevisst.

- Jeg visste hele tiden at jeg måtte være en god storebror for ham. Jeg visste at jeg måtte gå foran som et godt eksempel siden jeg hadde en bror som så opp til meg. Jeg ville være et godt forbilde. Det var veldig viktig for meg, sier Valon, noe Veton er takknemlig for.

- Han betyr veldig, veldig mye for meg. Han er jo bestekompisen min. Vi er ikke bare brødre, vi er også veldig glad i hverandre. Vi prater med hverandre om alt - ikke bare om fotball, men om alt i livet, forteller han.

Samtidig legger ikke Valon skjul på at brødreforholdet er spesielt.

- Det er sjeldent. Det tror jeg. Vi har det kjekt sammen. Vi er brødre, men også veldig gode venner.

Store ambisjoner Under den pågående landslagssamlinga deler duoen selvfølgelig også rom. Det er kjærkomment for etter at Valon dro til østerrikske Red Bull Salzburg i 2012 har det blitt mindre tid sammen enn før. De kompenserer med telefonkontakt hver dag, men det hjalp også at Veton signerte for 2. Bundesliga-klubben Greuther Fürth i sommer.

Fra Fürth til Salzburg tar det nemlig bare rundt to og en halv time med bil, en kjøretur brødrene har tatt flere ganger allerede. En gang i fremtida håper de også å bli gjenforent på klubbnivå, aller helst i en av verdens største ligaer.

- Bundesliga eller Premier League, sier Veton.

LAGKAMERATER: Valon og Veton spilte sammen i Viking før eldstemann dro til Red Bull Salzburg i 2012. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
LAGKAMERATER: Valon og Veton spilte sammen i Viking før eldstemann dro til Red Bull Salzburg i 2012. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix Vis mer

- Eller gjerne La Liga, sier Valon.

- Det hadde vært helt sinnsykt, mener eldstemann.

At de vil jobbe beinhardt for å klare det, er det ingen tvil om.

NÆRT FORHOLD: Veton forteller at det var Valon som tok seg av ham etter overgangen fra Egersund som 16-åring. Foto: Tommy Ellingsen / NTB scanpix
NÆRT FORHOLD: Veton forteller at det var Valon som tok seg av ham etter overgangen fra Egersund som 16-åring. Foto: Tommy Ellingsen / NTB scanpix Vis mer