TRENER TIL EM OG OL: Svømmeren Alexander Dale Oen trener ved Olympiatoppen på Sognsvann. Her sammen med basistrener på sentret, Lars-Arne Andersen (t.v.). Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
TRENER TIL EM OG OL: Svømmeren Alexander Dale Oen trener ved Olympiatoppen på Sognsvann. Her sammen med basistrener på sentret, Lars-Arne Andersen (t.v.). Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

- Foreldrene mine er de som har betydd mest for meg

Dale Oen om gulljakten og forberedelsene til OL i London.

Her kan du stemme på klubben i ditt hjerte:

OSLO (Dagbladet): Alexander Dale Oen (26) vant VM-gull på 100 meter bryst i sommer. Nå ser han fram til OL i London neste år - men først skal han til EM i kortbane som arrangeres i Polen fra 8. til 12. desember.

- Nå trener jeg til EM og legger et grunnlag for resten av vinteren. EM kan ikke måle seg med OL neste sommer, men det er likevel viktig å være i god form og skape et bra grunnlag allerede nå, sier Dale Oen til Dagbladet.

KLUBBEN: Alexander Dale Oen har vært i flere svømmeklubber - men mener det er alle hans støttespillere og familie som er "klubben i hans hjerte". Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
KLUBBEN: Alexander Dale Oen har vært i flere svømmeklubber - men mener det er alle hans støttespillere og familie som er "klubben i hans hjerte". Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Dale Oen representerer klubben Bærumssvømmerne, og han var tidligere en del av Vestkantsvømmerne. Klubbene har vært med å utvikle ham til den svømmeren han er i dag - men det er først og fremst sine egne støttespillere Dale Oen mener har gjort ham til den medaljekandidaten han er i hvert mesterskap.

- Klubbene har betydd mye for utviklingen min. Både moral og trivsel er viktig for meg, men mest av alt skylder jeg flere av mine nærmeste en stor takk. Det gjelder både Petter Løvberg (landslagstrener), Sondre Solberg (klubbtrener) og alle andre jeg har jobbet tett med de siste årene, sier Dale Oen.

- Svømming handler om å trene i gruppe, men jeg reiser 240 dager i året som ikke er i klubbsammenheng. Klubben i mitt hjerte er alle de som hjelper meg og min utvikling, fortsetter han.

Takker foreldrene Dale Oen vant både EM-gull på 100 meter bryst i 2008 og 2010. I sommer vant han Norges første VM-gull i svømming på samme distanse.

- Mine viktigste støttespillerne er foreldre mine. Uten dem hadde jeg aldri vært der jeg er i dag. Selv om de var mer synlig i barneårene, er de fortsatt en viktig kilde til inspirasjon og en viktig samtalepartner både før, under og etter mesterskap, sier Dale Oen.

Forberedelsene til OL i London er i gang - men Dale Oen forteller at han hele tiden fokuserer på det neste som skal skje.

Vil få bedre selvtillit - I EM er målet å ha bra fart og havne i toppen. For meg handler det om forbedringer og øke selvtilliten fram til våren og sommeren, sier Dale Oen.

Men å snakke om ambisjoner i OL, mener han er for tidlig.

TRENER HARDT: Alexander Dale Oen trener flere timer hver dag fram til EM som starter 8. desember. Her sammen med basistrener på Olympiatoppen, Lars-Arne Andersen. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
TRENER HARDT: Alexander Dale Oen trener flere timer hver dag fram til EM som starter 8. desember. Her sammen med basistrener på Olympiatoppen, Lars-Arne Andersen. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Klarer jeg å levere gode løp, er jeg ganske «happy». Klarer jeg det, kan mye skje, sier Dale Oen med et smil.

I Beijing-OL i  2008 tok han sølv på 100 m bryst.