Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Astmadebatten:

Foreløpig astmarapport: Utenlandske eksperter finner INGEN feil i norsk langrenn

De norske skilandslagene fortsetter astmamedisineringen som før.

TRYKKET LETTER: Den internasjonale granskingskommisjonen har ennå ikke funnet noen feil ved den vante norske medisineringen av langrennsløpere. Dermed blir det sesongstart som vanlig på fredag. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix
TRYKKET LETTER: Den internasjonale granskingskommisjonen har ennå ikke funnet noen feil ved den vante norske medisineringen av langrennsløpere. Dermed blir det sesongstart som vanlig på fredag. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEITOSTØLEN (Dagbladet) TV 2s avsløring i høst om at legene på skilandslagene skal ha gitt astmamedisin til såkalt «friske» skiløpere, får ingen konsekvenser for sesongstarten i norsk langrenn.

Årsaken er ganske enkel:

  • Den internasjonale ekspertgruppa som holder på å gjennomgå den norske medisineringen i langrenn, har ennå ikke funnet en eneste alvorlig faglig feil ved hvordan de norske landslagslegene har jobbet med løpernes luftveisproblemer.

I går fikk langrennsledelsen den gledelige beskjeden fra granskingskommisjonen med utenlandske lungemedisinske eksperter, at de etter en måneds gransking ikke har oppdaget noen norske rutiner som det er grunn til å endre på.

Dermed ser det ut som at den langvarige medisineringspraksisen til de norske skilandslagene står seg bedre gjennom den pågående internasjonale kontrollen enn høstens harde diskusjon kunne tyde på.

For når den norske langrennseliten sesongåpner på Beitostølen fredag, gjennomfører løperne de vante helsemessige forberedelsene sine uten noen kritiske merknader fra internasjonal lungemedisinsk ekspertise. Det svært omdiskuterte forstøverapparatet kan for eksempel brukes som før.

NETTOPP det å få gå inn i en ny sesong uten store spørsmålstegn knyttet til normal medisinering av luftveisproblemer, har vært avgjørende for langrennsledelsen. Med sommerens utestengelse av Martin Johnsrud Sundby og den pågående dopingsaken mot Therese Johaug, kunne ikke norsk langrenn konkurrert internasjonalt med et helseregime med rykte for å være langt inne i gråsonen for hva som er etisk riktig toppidrett.

Den situasjonen var bakgrunnen for at Torbjørn Skogstad, sjef i Skiforbundets langrennskomite, tidlig fikk løfte fra granskingskommisjonens leder, statsadvokat Katharina Rise, om at hun før sesongstart ville si fra hvis norsk langrenns faste medisineringsrutiner inneholder feil som øyeblikkelig bør rettes opp.

I går kom altså beskjeden om at så ikke er tilfelle, og at den nåværende praksisen i forhold til å behandle løpernes luftveisproblemer inntil videre skal fortsette som før.

Det svært dårlige ryktet var altså ufortjent.

EN slik foreløpig friskmelding betyr imidlertid ikke at granskingskommisjonens rapport som er ventet over nyttår, nødvendigvis blir uten anmerkninger når det gjelder hvordan norsk langrenn over flere år har klart å holde utøverne sine bemerkelsesverdig friske.

Utvalget må for eksempel ha lagt merke til den ulike praksisen mellom det norske og svenske langrennsmiljøet ved det å få løpere med luftveissykdom til start:

  • Der svenskene i flere år tilsynelatende har akseptert en stor grad av ødelagte konkurranser på grunn av sykdom, har det norske miljøets forebyggende medisinering gjort at våre løpere som regel har kommet nogenlunde friske til start.

Da kan det være interessant for kommisjonen å diskutere hvor ofte norske toppidrettsutøvere må akseptere å bli syke, i stedet for å benytte en så effektiv helseoppfølging at denne helt lovlige medisineringen i seg selv gjør langrennssport til noe mistenkelig også for hjemmepublikummet.

Hvis det da ikke er selve mistenkeliggjøringen det hefter noe ved?

GÅRSDAGENS foreløpige friskmelding kan tyde på det. Den speiler i hvert fall de svært sterke følelsene i langrennsmiljøet under opinionsstormen rett etter TV2-reportasjen om anonyme friske landslagsutøvere som påstod at de sist vinter var tilbudt astmamedisin før start:

  • Da følte landslagets helsearbeidere seg tråkket på etter at de i åresvis hadde jobbet samvittighetsfullt for det de opplevde bare var å gi løperne en best mulig beskyttelse mot yrkesskader på luftveiene.

Denne norske praksisen har jo ikke vært noen total hemmelighet. Så tidlig som under ski-VM i Oslo 2011 holdt den norske toppidrettens astmaguru, professor Kai-Håkon Carlsen, seminar for konkurrentenes helsearbeidere på Holmenkollen Park hotel for å lære dem opp i hvordan de gjennom riktig medisinering kunne ta bedre vare på sine egne løperne. Seinere har de norske skilederne lekt med tanken om å etterutdanne det svenske helsemiljøet for at langrennsstjernene deres også kunne holde seg friske til mesterskap. Der ble det jo ofte for få svensker å konkurrere med.

Ironisk nok endte denne planlagte svenskehjelpen med at det i stedet var vår Olympiatopp som for noen uker siden ba om svensk assistanse for å gå opp norske medisineringsrutiner etter tabben med Therese Johaugs anabole leppesalve.

ETTER gårsdagens positive beskjed fra granskingskommisjonen kan imidlertid astmadebatten få en lykkeligere slutt. Men selv om friskmeldingen muligens står seg, er dette langt fra noen bortkastet gransking:

  • Det er i seg selv et sunnhetstegn å la utenlandsk fagekspertise se kritisk på toppidretten vår med utgangspunkt i en sport der Norge dominerer internasjonalt.

I hvert fall hvis vi som publikum samtidig klarer å være kritiske også til vår egen ikke lenger fullt så velfunderte mistillit til norsk skisport.

FOTNOTE:

Granskingsutvalget som fritt gjennomgår medisineringen i norsk langrenn består av førstestatsadvokat Katharina Rise (leder), den svenske professoren Kjell Larsson fra lungeavdelingen på Karolinska Institutet, den danske overlegen og lungespesialisten Lars Pedersen fra Anti-Doping Danmark, den finske spesiallegen i idrettsmedisin Katja Mjøsund med bakgrunn som WADA-ekspert, samt norske Reidun Førde som er professor ved Senter for medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo.

KJÆRLIGHETSSANG: Artisten Charlotte Audestad (32) har skrevet en sang om astma-debatten som har herjet norsk skisport den siste tida. Sangen beskriver de tunge følelsene, men er likevel tilsatt en god dose humor. Video: YouTube/ Charlotte Audestad Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!