Foreløpig renner ikke Deilas blod i Glasgow-gatene. Men du kan lukte det

Spørsmålet er ikke om Deila tåler presset, men om Celtic gjør det.

I HARDT VÆR: Det store spørsmålet rundt Celtic Park i dag, er: Får Ronny Deila sparken? Foto: Lee Smith / Action Images / Reuters / NTB Scanpix
I HARDT VÆR: Det store spørsmålet rundt Celtic Park i dag, er: Får Ronny Deila sparken? Foto: Lee Smith / Action Images / Reuters / NTB ScanpixVis mer

GLASGOW (Dagbladet): Han har vært i klubben i 16 måneder, vunnet to titler, tatt laget videre fra Europa Leagues gruppespill (tapte for Inter forrige sesong) og aldri tapt to kamper på rad. Jeg gjentar - Ronny Deila har i løpet av en sesong og snart tre måneder aldri tapt to kamper på rad med Celtic. Men likevel er (nesten) det eneste vi lurer på når han får sparken.

Hva sier det om oss?

Og hva sier det om fotballen som industri og næring?

SVARENE ER ÅPENBARE. Og ofte ganske triste. Vi lever i en gal, gal verden. Har vi ingen offisielle å spørre så snakker vi med en drosjesjåfør. Og bruker svaret hans som om det skulle kommet fra klubbpresidenten selv. For klubbene svarer jo ikke, de reagerer først når hylekoret av drosjesjåfører og inkompetente supportere - de vi ofte kaller klubbens sjel - har fylt begeret.

Da kommer svaret.

Og det heter alt for ofte «sparken».

JEG TROR IKKE Ronny Deila får sparken i Celtic etter enda et tap for Molde. Det er ikke derfor jeg skriver dette. Celtic har ingen gode grunner til å sparke sin norske manager. Ronny Deila er nemlig i ferd med å gjøre noe som klubben burde gjort for lenge siden. Og det tror jeg toppene i Celtic FC er fullstendig klar over, de vet det alle utenfor Skottland ser og vet, at nivået i skotsk fotball per dato er skremmende.

Men det krever en viss selvransakelse for å se det.

Og den egenskapen finnes ikke i skotske medier og under tribunetaket på Parkhead.

AV DEN GRUNN sier det seg selv at en avslutning på Ronny Deilas arbeidsforhold snart kan bli et tema i Celtic FC. Og det tror jeg han ser selv. Det var nemlig ingen lystig mann jeg tok en kaffe med i dag morges. Det var en alvorlig mann, en mann under massivt press. Men det skal Ronny Deila ha, han tar sine (få) nederlag på hakespissen.

Og han syter ikke.

Selv om han ser og hører at begeret begynner å bli fullt, syter han ikke.

- Jeg er heldig som fikk denne sjansen, sier han.

- Selvfølgelig er det tøft, jeg er her alene og har ofret alt selv om jeg ikke ville byttet det bort for noe. For det er muligheter i Celtic, det er veldig mye talent her. Og det eneste vi trenger er dessverre det Celtic aldri får.

- Tid til å jobbe langsiktig.

EVOLUSJON ER DET som står i hodet på Ronny Deila. Ikke revolusjon. Hadde han som utlending prøvd det, for ikke å snakke om som nordmann, ville han vært ferdig for lenge siden. Men det er det Celtic trenger, en skikkelig revolusjon. Og en mulighet til å rense opp og ut alt som ikke er bra og hører fotballen per 2015 til.

I SAMTALEN MED Ronny Deila luftet jeg påstanden om at fraværet av Rangers er et av Celtics og skotsk fotballs store problemer. Det er ingen konkurranse om tittelen. Celtic har hvert år en gratisbillett til CL-kvalifiseringen, et faktum som gjør at klubben ikke vil investere nok i gode spillere. De tar bare loddet og håper det beste. Og jeg tror Ronny Deila ser den teorien også, han kan bare ikke snakke om det.

- Sorry, Rangers er et område jeg ikke begir meg inn på, sier han.

- Jeg kan ikke.

OG DA BLIR det vanskelig. Når du som manager i en stor og mektig fotballklubb ikke en gang kan uttale deg om konkurranseforholdene i eget land uten frykt for å skape overskrifter ut av alle tenkelige proporsjoner. Tenk deg Nils Arne Eggen med en slik kjevelås. Eller Dag-Eilev Fagermo og Kjetil Rekdal. Men sånn er det (også) å være manager i Celtic, det eneste du kan gjøre med en viss trygghet er å vinne.

Hver gang.

FORELØPIG RENNER DET ikke blod i gatene rundt Parkhead. Men du kan lukte det. Ronny Deilas pressekonferanse etter tapet for Molde føltes på mange måter som enda en omdreining i de skotske journalistenes kamp for å holde fast i illusjonen om at Celtic FC er en stor og mektig klubb. Og at en manager som ikke lever opp til det, ikke har noe her å gjøre. For det er ikke nok å lede ligaen med seks poeng, være i semifinalen i ligacupen og aldri tape mer enn en sjelden kamp av gangen.

Dette er nemlig Celtic.

En tilstand uten speil.

• Celtic spiller sin neste ligakamp borte mot Ross County søndag klokka 16.30.