Gianni Infantino

Forelsket i seg selv

Hvem er størst? Fotballen eller Gianni Infantino?

BISARR TALE: FIFA-president Gianni Infantinos pressekonferanse rett før VM-start i Qatar var en merkelig egotripp. Nå avslører The Times at FIFA-presidenten hadde avtale på å bli fast filmet under hver eneste VM-kamp. Dette er blitt hans personlige sport, og akkurat nå er sånt farlig. Vis mer
Publisert

Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

AVSLØRINGEN kom i en e-mail. Den var pinlig for FIFA-president Gianni Infantino, men ikke så overraskende. Det har lenge vært kjent at han elsker å posere; slik han brukte over en time med egentale på den bisarre pressekonferansen sin rett før Qatar-VM.

Uansett ser slike tilbøyeligheter alltid litt snåle ut på trykk. For i e-mailen fra det internasjonale Fotballforbundet (FIFA) til den lokale leverandøren av TV-sendingene fra Qatar-VM, sto det svart på hvitt:

  • FIFA-president Gianni Infantino skal synes på TV minst en gang fra hver kamp.

Med andre ord:

  • Like viktig som å sende hver eneste VM-kamp, var det å vise fram fotballens sjef.

For sånn er den internasjonale fotballen blitt, og det er ikke lenger bare snakk om en FIFA-president som er forelsket i seg selv.

Det gjelder en president som egentlig aldri har elsket fotballen. Han vokste jo ikke opp som noen fotballspiller, men som en unge som var flink til å organisere alle andre.

Og ikke minst for seg selv:

- Hvem er størst? Fotballen eller Infantino, spør nå fagnettstedet Inside World Football ironisk.

SLIK er det en farlig kombinasjon, som den engelske storavisa The Times avslørte sist uke. Det var de som hadde fått tak i e-mailen med kravene fra oppdragsgiver FIFA til det sveitsiske TV-selskapet Home Broadcast Service (HBS), som hadde jobben med å produsere VM-kampene for alle de globale TV-selskapene.

I denne ene e-mailen ble det også spesifisert at Gianni Infantino aldri måtte filmes mens han brukte mobiltelefon. Global, direkte overføring av en uinteressert FIFA-president på tribunen, ville være dårlig PR.

Det var også forbudt med nærbilder av kroppsdeler under knehøyde av arabiske myndighetspersoner.

DENNE avsløringen av TV-strategien for VM-kampene omfattet bare en enkelt e-mail. Sannsynligvis var det et sett av regler de ansvarlige produsentene måtte forholde seg til:

Slik er regien når direktesending av virkelighet, skal tilpasses det bildet den nye, giftige internasjonale angrepsduoen Infantino/Qatar ønsket at alle de globale TV-seerne skulle få tilsendt.

Da blir virkeligheten fra arenaene bare sånn passe sann.

AKKURAT den forvrengningen av sannheten følger med alle autoritære regimer om de så styrer Qatar eller det internasjonale Fotballforbundet.

Det spesielle nå er at dette skjer i en krigstid, og at Gianni Infantino kan finne på å utnytte akkurat det. Altså bruke den storpolitiske splittelsen mellom Putins venner og de vestlige demokratiene, til å påvirke disse demokratienes innflytelse over den internasjonale fotballen.

Til vanlig ville det knapt betydd noe. Vesten har ingen spesiell ærerik historie i styringen av fotballen. Der har de vestlig baserte lederne vært like ivrige til å grabbe til seg egne penger som de alle andre fotballsjefene.

Gianni Infantino er et eksempel på det. Han kommer rett fra de innerste sirklene i det europeiske fotballforbundet (UEFA), og flyttet bare nylig til mer autoritære venner i Qatar.

PROBLEMET nå er av storpolitisk art. Altså det eventuelt å gi Vladimir Putin den politiske fordelen ved å få Russland med i fotballen igjen.

De siste ukene har det foregått en debatt i det russiske fotballforbundet om hvorvidt de burde søke seg mot Asia. Altså droppe forbindelsen i Europa for heller å definere seg som et asiatisk land.

Dette speiler de asiatiske initiativene overfor den internasjonale olympiske komité (IOC) om å få med russiske utøvere allerede under sommerlekene i Paris neste år. IOC-president Thomas Bach ønsker det, men får neppe lov av de vestlige storsamfunnene.

GIANNI INFANTINO vil også ha sin venn Putin tilbake på den internasjonale fotballbanen. Som president i det eneste store særforbundet som ikke trenger å bry seg om IOCs store pengebinge, kan Infantino internt gjøre som han vil.

Infantino har allerede kapital til en slik handlefrihet, og har et par store arabiske prosjekter på gang som kan gjøre FIFA enda mer økonomisk selvbevisste.

Men denne pengemakten hjelper ikke så lenge den internasjonale fotballen er så tett koblet opp mot de vestlige storsamfunnene.

NETTOPP det gjør UEFAs videre rolle sentral også i storpolitikken. Bare et UEFA som er i samsvar med de vestlige demokratiene, vil i lengden være sterkt nok til å begrense Infantinos misbruk av fotballen.

Derfor er det riktig av den norske fotballpresidenten Lise Klaveness å stille som kandidat til UEFA-styret. Verdibaserte norske idrettsledere er nødt til å prøve å få internasjonalt ansvar.

Hvis ikke er de gode verdiene til begrenset hjelp for sporten.

I FJOR vokste Klaveness til å bli frontfiguren for det vestlige opprøret mot Qatar-VM. Hun ble omtalt med respekt i store internasjonale medier-

Akkurat den omtalen er til null hjelp i jobben med å få europeisk makt. Men uansett utfall har hun fått seg en internasjonal stemme som hun bare skal bruke.

Mer enn noen gang trenger Gianni Infantino motstemmer.

Mens han tilsynelatende strålende fornøyd speiler sitt eget selvbilde i nærmeste betalte TV-kamera.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer