Fører morsarven videre

Aksel Lund Svindal (20) fører de gode familietradisjonene videre etter moren Ina Lund som kjørte for Norge på 70-tallet, men døde da Aksel var åtte år gammel.

M\NCHEN/KRANJSKA GORA (Dagbladet): I dag kjører Aksel den vanskelige storslalåmen i Kranjska Gora. Unggutten har feiret jul hjemme hos familien på Kjeller, og har lagt bak seg de sjokkartede kjemperesultatene i desember. Mens han slappet av hjemme på sofaen, gikk det nok noen tanker til mamma Ina, som selv fartet rundt i Europa for 30 år siden. Men Ina døde før Aksel og den to år yngre broren Simen kom i gang med de lovende skikarrierene sine.

- Jeg var bare åtte år, og tenker egentlig ikke så veldig mye på det. Vi har klart oss bra. Vi fikk veldig mye hjelp av farmor og farfar i den første tida. De var hos oss flere ganger i uka, sier Aksel.

Han legger ut om alt alpinblodet han bærer på.

- Hele familien til mamma kjørte på ski. Både broren hennes Roar og søsteren hennes Gerty kjørte på landslaget og var veldig gode, men jeg har det nok fra begge sider, sier Aksel og tenker på faren Bjørn, som heller ikke var noen sinke i bakken.

Takker pappa

Men pappa Bjørn Svindal var nok en dyktigere trener enn løper. Han har trent flere klubber på Romerike, har vært forbundstrener og var flere sesonger i Skottland som skitrener på den skotsk-norske skiskolen på Cairngorm Mountain i Aviemore.

- Der jobbet han faktisk sammen med faren til Alain Baxter (skotten som i vinter ble fratatt OL-bronsen i slalåm på grunn av doping, red.anm.), sier Aksel.

Etter mammas bortgang har faren Bjørn gjort alt for å hjelpe sønnene sine fram som alpinister.

- Jeg begynte skikarrieren på meis bak på pappas rygg når han var ute og kjørte. I snøfattige vintrer har pappa kjørt oss rundt der det var snø. Helt til Trysil. Uten den hjelpen hadde jeg ikke hatt en sjanse.

Sponser sønnen

Nå har faktisk far og sønn inngått et formalisert samarbeid. Aksel kjører med reklame for farens revisjonsselskap Svindal Leidland Myhrer & Co. Den personlige sponsoravtalen er nylig underskrevet.

- Jeg prøvde meg på å få flere sponsorer. Fikk noen positive svar, men det fulgte med mange forpliktelser, så det var jeg ikke så interessert i. Derfor tok jeg en ettoårskontrakt med firmaet hans, sier Aksel.

Det kom flere og ganske fristende tilbud fra andre i løpet av romjula.

- Det kom noen nye forespørsler etter rennene før jul. Men da var avtalen gjort. Jeg vil ikke nevne beløp, men jeg klarer meg bra, sier Aksel.

- Det var tilbud om kontrakter som varte tre år eller lenger. Det var ikke interessant for Aksel, sier pappa Bjørn. Som nå får lønn for strevet gjenom sønnens resultater.

Simen blir frisk

Men langt mer enn Aksels suksess betyr det for den lille familien på Kjeller at lillebror Simen ser ut til å klare seg bra etter det dramatiske ryggbruddet som truet med å lamme ham samme dag som Aksel vant slalåmgull i junior-VM i vinter. Simen lekte seg på ski i en halfpipe på Oppdal og stupte på hodet seks meter rett i bånn av pipen. Han har nylig opererert ut fire støtteskruer, feiret jula hjemme, men er fortsatt sjukemeldt i et par måneder.

- Han har lyst til å prøve seg på et comeback neste år, men det viktigste er at han kommer til å fungere i det daglige, sier Bjørn Svindal.

I dag benker han seg for å se Aksel kjøre i løypa som er stukket ut av Norges trener Marius Arnesen.

- Mer sving enn vanlig i bratthenget, sier Arnesen.

Det passer nok Aksel bra.

MISTET MOREN: Etter morens bortgang er det faren til Aksel Lund Svindal som har gjort alt for å hjelpe sønnen fram som alpinist. - I snøfattige vintrer har pappa kjørt oss rundt der det var snø. Uten den hjelpen hadde jeg ikke hatt sjanse, sier alpinkometen.