Førerkort mot dop

NORSK IDRETT blir flinkest i klassen når Antidoping Norge nå strammer inn kravet til informasjon om hvor topputøverne til enhver tid befinner seg.

I går presenterte dopingjegerne det nyeste kontrollverktøyet som stjernene må lære seg å bruke. Det blir ikke mer vrient enn at utøverne må informere om endring i tidligere rapportert oppholdssted via Internett eller SMS, og målet er at de skal være tilgjengelige for uanmeldt kontroll til enhver tid.

Rett etter bråket om mangelfull testing av de russiske langrennsjentene på deres isolerte VM-leir i Armenia, høres det ut som et ok krav.

PROBLEMET ER at det kommer til å variere hvem som hører etter. Denne strengere praksis av oppholdskontroll er et pilotprosjekt for Norge og Sverige. I nettopp disse to landene er sannsynligvis den kulturelle motviljen mot dopingbruk sterkere enn noe annet sted.

I tillegg er det to land med økonomi til å betale for god dopingsmak.

Det blir atskillig verre å stramme til kontrollen i land uten både smak og penger.

LIKEVEL ER dopingbekjemperne internasjonalt i framgang, med offensive ideer for å få en renere idrett.

Igjen er Norge pådriver. Neste forslag kan bli at alle utøverne må ha et internasjonal sertifikat over gjennomførte dopingprøver for å få konkurrere. Altså: Intet førerkort - ingen start.

Den mangeårige dopingbekjemperen Inggard Lereim har allerede diskutert en slik ordning både internt i den medisinske komiteen i det internasjonale skiforbundet og med Antidoping Norge. Deretter vil forslaget gå til WADA som styrer den globale innsatsen mot doping.

Så gjenstår en felles vilje til å stramme inn dopbruket i treningsperiodene, og penger til testing. Mange penger.

SNITTPRISEN ER 2000 KRONER for de tusenvis av testene WADA allerede gjør utenfor konkurransene i dag. En sertifikatordning i alle idrettsgreiner med nok testing av samtlige aktuelle internasjonale utøvere, blir ekstremt dyrt.

Det felles antidopingarbeidet gjennom WADA er et globalt spleiselag. Helt siden starten i 1999 har dopingjegerne slitt med å få inn pengene, men nå ser det ut til å løsne på betalingsvilligheten.

Avsløringen av designdop til amerikansk friidrett fra det private BALCO-instituttet førte til at jakten ble prioritert av Bush-administrasjonen. Nå bidrar også USA med sin andel.

DE PENGENE kommer i rett tid. For første gang er alle verdens land og samtlige internasjonale særforbund forpliktet til antidoping-arbeid.

De siste underskriftene på WADA-charteret kom motstrebende rett før deadline under Aten-OL sist høst. Det innebærer at WADA har alle rettigheter til å utvide sin nåværende testing med et eget førerkort for utøverne.

POENGET MED et førerkort er å sikre nok testing i treningsperiodene, slik at vi slipper å høre på bakromspratet om andres juksing. Foreløpig er det bare rundt en tredjedel av de internasjonale særforbundene som praktiserer testing utenfor konkurransene.

Hadde de russiske langrennsjentene kunnet svart på kritikken under VM ved å legge førerkort på bordet, hadde skimiljøet blitt hyggeligere for alle.

LIKEVEL er det naivt å tro at mistankene forsvinner selv med jevnere testing. Idrettens problem er fortsatt de mange utro hjelperne.

Legene er de farligste av dem. Seinest sist uke kom avsløringene fra de rettslige avhørene i BALCO-skandalen der den dopingtatte sprintmesteren Kelli White forteller hvordan hun ved hjelp av BALCO-bossen Victor Conte visstnok fikk en lege til å gi henne diagnosen narkolepsi; sykelig søvntrang, for å forklare medikamentene som var funnet i blodet hennes.

Legen heter doktor Goldman - mer presist kan dybden i dopingdritten knapt forklares.