FLEKSIBEL: Rosenborgs Nicklas Bendtner og Kåre Ingebrigtsen er begge positive til å la Matthias Viljalmsson spille mer i favorittposisjonen sin. Foto: OLE MARTIN WOLD / NTB scanpix
FLEKSIBEL: Rosenborgs Nicklas Bendtner og Kåre Ingebrigtsen er begge positive til å la Matthias Viljalmsson spille mer i favorittposisjonen sin. Foto: OLE MARTIN WOLD / NTB scanpixVis mer

Spissdilemmaet i Rosenborg

Foreslo endring. Bendtner og Ingebrigtsens svar overrasker Vilhjalmsson: - Sa de det?

Ingen leverer oftere målpoeng i norsk fotball enn Matthias Vilhjalmsson. Nå ber han om å få mer tillit som spiss. Verken konkurrent Nicklas Bendtner eller trener Kåre Ingebrigtsen er negative til forslaget.

LERKENDAL (Dagbladet): Et av de største diskusjonstemaene rundt Rosenborg er hvordan laget skal komponeres og ikke minst hvordan Nicklas Bendtner og Matthias Vilhjalmsson skal brukes.

Den danske stjernespissen har hittil i sesongen startet nesten samtlige av trøndernes kamper som midtspiss i 4-3-3, mens islendingen har sittet oftere på benken og blitt brukt primært som indreløper, selv om han egentlig er spiss.

Likevel utklasser Vilhjalmsson den tidligere Arsenal-spissen i målpoeng. På 630 minutter har islendingen notert seg for ti målpoeng, altså ett målpoeng hvert 63. minutt. Med seks målpoeng på 1255 minutter er Bendtners snitt ett målpoeng hvert 209. minutt.

Disse strålende tallene har Vilhjalmsson oppnådd etter å ha spilt stort i en indreløperrolle på Rosenborgs midtbane.

- Jeg tror mange glemmer at jeg har scoret mye fra midtbanen. Det er mulig å score overalt. Jeg trenger ikke så mange sjanser for å score mål, sier 30-åringen til Dagbladet.

Det har han vist på flere arenaer enn bare Eliteserien. Senest onsdag kom han inn fra benken og ble matchvinner mot Dundalk i Champions League-kvalifiseringen - fra midbaneposisjon. Samtidig er han klar på at han ikke trives optimalt i den rollen.

STOFORM: Ingen leverer flere målpoeng per minutt i norsk fotball enn det Mathias Vilhjalmsson.
Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
STOFORM: Ingen leverer flere målpoeng per minutt i norsk fotball enn det Mathias Vilhjalmsson. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

- Jeg vil helst spille spiss. Det legger jeg ikke skjul på. Men jeg kan spille indreløper i blant når det passer, mot motstandere som legger seg lavt, hvor jeg kan komme på dype løp inn i boks.

Bendtner på midtbanen?

Ønsket er likevel klart: Selv om islendingen er lojal mot trenerens valg, vil han spille midtspiss. Etter matchvinnerscoringen mot Dundalk onsdag foreslo han overfor Dagbladet å flytte Bendtner ned på midtbanen og ham selv opp på topp.

Det er et forslag som trener Kåre Ingebrigtsen er åpen for.

- Du ser hvilket fotballhode Nicklas har og hvordan han spiller andre gode. Det er mulig å bruke han i andre roller, som på midtbanen, sier RBK-treneren til Dagbladet.

Heller ikke Bendtner er negativ til å skifte posisjon i blant.

- Det kan sikkert funke det. Mathias er en god venn og en god fotballspiller, sa den tidligere Arsenal- og Juventus-spilleren til Dagbladet onsdag.

Overrasket Vilhjalmsson

At begge partner åpner opp for å alternere mer på spissplassen og la den formsterke islendingen spille i drømmeposisjon på topp, gleder Vilhjalmson.

I et møterom sammen med Dagbladet på Brakka dagen etter matchvinnerscoringen mot Dundalk, sier han:

- Sa de det? Jeg synes det er en veldig spennende idé. Nicklas er en smart spiller med ekstremt bra overblikk, touch og pasningsspill, så det er en variasjon vi gjerne kan teste ut i blant, mener Vilhjalmsson.

- Så lenge vi har mye ball tror jeg Nicklas kan fungere bra på midtbanen. Han er en eminent ballspiller, som jeg trives veldig godt å spille med, fortsetter han.

Forvandlingen

Vilhjalmsson har hatt en stor sesong så langt i 2017 og hevet scoringssnittet merkbart mange hakk.

- Hva ligger bak årets suksess?

- Det er mange ting som henger sammen. Jeg har trent godt og endret på kostholdet mitt. Det er mye salat, uten at jeg vil si for mye om det. Men det er viktig å passe på hva du putter i deg som toppidrettsutøver. Det har gått såpass bra at jeg har fortsatt med mye salat. Kosthold blir bare mer og mer avgjørende i fotball, forklarer han.

- Tidligere har jeg blitt flyttet enda mer rundt på banen enn denne sesongen. Da er det vanskeligere å utvikle seg, men jeg gjør alltid det jeg kan for laget og er lojal mot trenerens ønsker.

At TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen oppfordrer Ingebrigtsen til å bruke Vilhjalmsson på topp, gleder 30-åringen.

- Jesper er en god venn av meg, så det hjelper sikkert på. Men i mitt hode er jeg en av de beste i norsk fotball. Jeg synes jeg har prestert godt over tid. Det er klart jeg vil starte flere kamper, aller helst på topp, tydeliggjør han.