Forfallene gjør Norge litt bedre

Forfallene til Eirik Bakke og Steffen Iversen gjorde det enklere for Nils Johan Semb å ta ut en midtbanefirer til kveldens kamp mot Hellas. Heldigvis.

HERAKLION (Dagbladet):

FOR FORFALLENE vil gjøre Sembs midtbane litt bedre. Forutsatt at erstatterne får muligheten til å vise seg fram på en bane som er både trang og gjørmete - og som ikke akkurat bidrar til å heve statusen på treningslandskamper som dette.

MIDTBANEN mot Hellas: Tommy Svindal Larsen og Trond Andersen sentralt. John Arne Riise og Petter Rudi på hver sin flanke.

 • Det gir Norge mer dynamikk og bedre balanse i dette leddet. Miksen av ferdigheter blir større. Og viktigst: den offensive gevinsten vil øke.

  Gjennom EM-kvalifiseringen var Eirik Bakke og/eller Øyvind Leonhardsen/Steffen Iversen Sembs førstevalg i en midtbanefirer - i tillegg til Andersen og Riise. Sammensetningen av midtbaneleddet bar preg av at Semb ønsket å beholde mest mulig defensiv styrke etter at han valgte å redusere denne lagdelen med én mann.

 • Dermed virket overgangen fra fem til fire litt mot sin hensikt. Det som reint matematisk så ut som et offensivt tiltak, ga minimal offensiv merverdi. Om noe i det hele tatt.

  KREATIVITETEN som tidligere kom på tradisjonelt kollektivt vis gjennom en midtbanefemmer med gjennombruddsbevissthet og løpsvilje, er nå i større grad overlatt til enkeltspillernes ferdigheter. Og de - ferdighetene - har ikke vært godt nok utviklet til at lagdelen framstår med nødvendig kreativitet. Ikke før i kveld. Kanskje.

  JOHN ARNE RIISE og Trond Andersens kvaliteter er kjent fra før: Andersen er primært et defensivt anker, sterk i duellene, fornuftig i valgene og solid i pasningsspillet. Ikke spesielt kreativ eller gjennombruddsvillig. Riise har vært Sembs offensive alibi i midtbaneleddet. Veldig skapende fra venstrekanten og viktig på dødballer - og samtidig defensivt skolert.

  MOT HELLAS UTFYLLES de av Tommy Svindal Larsen og Petter Rudi. Tommy er mer kreativ enn Eirik Bakke - og dermed en bedre makker for Andersen. Tommys blikk for de kjappe gjennombruddspasningene er unik i norsk målestokk - og kan gi Norge et merkbart offensivt løft. Tommy er i øyeblikket på høyden av karrieren, ganske skadefri og med status som en av de større profilene i Bundesliga.

  Det skal en særdeles god grunn - altså spiller - til for å holde ham utenfor et norsk landslag. Jeg ser ingen.

  PETTER RUDI var Norges mest positive spiller i den ellers triste 2001-sesongen. Skadefri og i form har han kapasitet som få andre norske midtbanespillere. Rapportene fra Belgia forteller at han nå er på vei mot gammel standard. Rudi kan spille hvor som helst på midtbanen. I kveld på høyreflanken. Rudis askjonsradius og evne til å avansere med ballen i beina gir midtbanen ytterligere kvaliteter som har vært savnet.

  SOM I ALLE lagdiskusjoner med norsk vinkling: Hva med det defensive? Rudi har alltid vært god defensiv i landslagssammenheng, og Svindal Larsen kommer til å jobbe som en helt for å demonstrerte at defensive svakheter ikke lenger skal kunne brukes mot ham. Altså kommer kvelden til å fortone seg som den pleier defensivt. Håpet er at endringene i laget skal gi Norge ytterligere offensiv styrke.

  LAGET - slik Dagbladet tror det blir - fra venstre mot høyre i en 4-4-1-1-formasjon: Frode Olsen - Torjus Hansén, Ronny Johnsen, Claus Lundekvam, Christer Basma - John Arne Riise, Trond Andersen, Tommy Svindal Larsen, Petter Rudi - Ole Gunnar Solskjær - Sigurd Rushfeldt.