Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Forferdelig å se på fra sidelinja

Tomåls-Tuelo bet negler på benken de siste 20 minuttene. Men nå er Kongsvinger klare for Tippeligaen.

DAGENS HELT: Slik hylles en tomålsscorer som sikrer opprykk til tippeligaen. Olav Tuello Johannesen jubler etter kampen sammen med lagkameratene.  Foto John T. Pedersen/Dagbladet
DAGENS HELT: Slik hylles en tomålsscorer som sikrer opprykk til tippeligaen. Olav Tuello Johannesen jubler etter kampen sammen med lagkameratene. Foto John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

|||  KONGSVINGER (Dagbladet): Kongsvinger IL - Sarpsborg 08 3-1 (5-4 sammenlagt).

Etter to ganger 90 minutter med turboladet opprykksfotball mellom Kongsvinger og Sarpsborg 08, er spørsmålet om de smått imponerende ni målene fordelt over to kamper er resultatet av imponerende offensive kvaliteter eller hårreisende forsvarsspill.

Svaret ligger nok et sted midt imellom.

Dødpunkter var det uansett ytterst få av da Kongsvinger tok seg tilbake til Tippeligaen, ti år etter at laget sa farvel med toppdivisjonen etter 17 strake sesonger i eliten av norsk klubbfotball.

I sådan stund dveler ikke dem med hjertet i KIL alt for lenge ved at det ikke var store marginene som skulle til for at opprykkstoget skulle spore av.

- Flotte saker! Nå er jeg både lettet og glad. De siste 20 minuttene var forferdelige å se fra sidelinja, sier tomålshelt Olav Tuelo Johannesen, som forlot banen etter 70 minutter. Da tok nemlig kreftene slutt for 25-åringen.

Nydusjet og nyskiftet kunne KIL-spissen ta del i de elleville jubelscenene ute på Gjemselund-matta med resten av lagkameratene da dommer Terje Hauge blåste av kampen. Det var en helt spesiell følelse.

- Sarpsborg satte en støkk i oss da de scoret. Ett mål til for dem, og det ville ha blitt ekstraomganger og kok. Derfor var det helt nydelig da sluttsignalet gikk, sier Tuelo Johannesen.


Mental balanse

Etter å ha slitt med måltørke i Adeccoligaen denne sesongen, har Johannesen brukt tre kvalikkamper på å tangere de tre fulltrefferne han hadde i seriespillet. Trener Øyvind Eide roser spissen, som ble spådd en lysende framtid som ung gutt i Sandefjord.

- Tidligere har han kanskje hatt fokus kun på det offensive. Nå har han blitt en toveisspiller. Dessuten har han blitt flinkere til å nullstille seg etter personlige feil, og ser ut til å ha funnet en riktigere mental balanse, sier Eide.

- Olav har hatt en ujevn sesong. Han har vært fantasisk på trening, men har ikke fått det ut i kamp. I dag gjør han en fantastisk kamp, konstaterer lagkaptein Roger Risholt.

Den lille forvandlingen er et resultat av godt, daglig treningsarbeid, mener hovedpersonen selv.

FULL FEST: I kveld blir det feiring i Kongsvinger. Tilskuerne på Gjemselund kunne puste lettet ut etter nitti spennende minutter. Foto: Marius Torgersrud / Scanpix
FULL FEST: I kveld blir det feiring i Kongsvinger. Tilskuerne på Gjemselund kunne puste lettet ut etter nitti spennende minutter. Foto: Marius Torgersrud / Scanpix Vis mer

- Om man trener hardt og målrettet, vil det også løsne i kamp, forteller Tuelo Johannesen, som håper å få være med på et mulig nytt toppserieeventyr i Glåmdalen.

- Det hadde vært snadder å spille i Tippeligaen for KIL, sier han og blottlegger sitt bredeste opprykksglis.

Tippeliganivå i 35 minutter
Spissen er selvsagt ikke den eneste som gleder seg over at Kongsvinger er tilbake i eliten. Banens gigant, midtstopper Edier Frejd, lover at opprykket skal markeres ut i de små timer.

- Dette skal feires ordentlig, med et par glass - av alt, sier svensken, som har et godt håp om at KIL skal bite fra seg når motstandere som Mjøndalen og Tromsdalen byttes ut med topplag som Rosenborg og Stabæk.

- I 35-40 minutter holder vi tippeliganivå, men det er noe vi må klare i 90 minutter. Vi gjør en del rare ting underveis, og feil straffes hardere i Tippeligaen, poengterer Frejd overfor Dagbladet.

Rammen rundt kampen var det imidlertid ingenting å utsette på.

- Det som skjer på tribunen og i omgivelsene rundt klubben er det iallfall tippeliganivå på, så er det opp til oss spillere også å komme opp på det nivået, sier Frejd, mens hyllestsanger som «We Are The Champions» og «Football's Coming Home» runger utover høytaleranlegget på Gjemselund.

Full fart framover
I en kamp der tippeligaplass i 2010 sto på spill, så det ut til at både vertene KIL og gjestene S08 lot prinsipper om stram defensiv organsisering vike for helhjertet offensiv satsning.

I mandagens kamp i Sarpsborg fikk Kongsvinger ualminnelig godt betalt i målprotokollen dersom man tok utganspunkt i sjansestatistikken. Selv om sarpingene til slutt dro seieren i land, var det tilreisende glåmdølinger som virket å være mest fornøyde med å ha klart 3-2.

Kongsvinger er viden kjent som lite gjestfrie verter på Gjemselund, noe Sarpsborg fikk erfare for snaut fire uker siden. Da endte det med med en komfortabel 3-0 seier til hjemmelaget i oppgjøret i 1. divisjon.

Hoås reddet håpet
Torsdag kveld trengte KIL en drøy halvtime på å opparbeide seg samme margin, og en tilsynelatende sikker billett til norsk klubbfotballs nobleste selskap, men gjestenes Øyvind Hoås skulle sørge for at kampens siste halvdel skulle bli en avansert øvelse i nervøs neglebiting blant spillere, støtteapparat og de 2715 på tribunen.

Selv om forsvarsspillet til tider var av det suspekte slaget begge veier, var det en forsvarsspiller som skulle initiere en ny scoringsfest mellom lagene.

Bare fem minutter var spilt da KIL fikk et frispark ute på høyresida. Lagets faste dødballeksekutør Randall Brenes var satt på benken. Dermed falt servitøransvaret på kaptein Roger Risholt - et ansvar han skulle forvalte på best mulig måte.

Innsvingeren var millimeterpresis på hodet til midtstopper Edier Frejd, og den svensk-colombianske kraftpluggen stanget ballen kontant utenfor Joachim Heiers rekkevidde.

- Jeg kjente jeg fikk et bra treff, og da jeg så ballen gå i mål, tenkte jeg at vi hadde fått en jævlig bra start. Med det resultatet ville vi være klare for Tippeligaen, sier Frejd.

Det tok med andre ord ikke lang tid før hjemmelaget hadde overtatt initiativet i kampen om opprykk.

Keeper-glipp
Enda lysere skulle det se ut, takket være Olav Tuelo Johannesen, som med to kjappe scoringer - én av det heldige slaget og én som et resultat av en klinisk avslutning - så ut til å ta fullstendig lurven av et Sarpsborg-lag i mild oppløsning.

Etter 25 minutter fikk Kongsvinger-spissen  god hjelp av S08-keeper Joachim Heier, som fikk hanskene på ballen uten å avverge baklengs.

Fem minutter seinere var det imidlertid lite Heier kunne gjøre da Tuelo Johannesen i bortimot vanrett posisjon hamret inn 3-0 fra 16 meter.

Men selv om sarpingene så sjanseløse ut etter en maktdemonstrasjon fra hjemmelaget den første halvtimen, var de på ingen måte etterlatt motløse.

Plutselig satt de offensive kombinasjonene bedre, og KIL-forsvaret hang ikke med i svingene da bortelaget vendte spillet lynraskt 37 minutter ut i kampen. Ingen plukket opp en umarkert Øyvind Hoås bak i feltet, og tårnspissen takket for tida og rommet ved å dra seg innover i banen før han sendte i vei et smart skudd med riktig adresse.

Conny Månsson var dekket, og ble stående urørlig og se på at ballen snek seg inn i lengste hjørne.

Utrolig nok skulle det ikke bli flere mål etter hvilen, og det var vertene som hadde de beste mulighetene.

Dermed heter Tippeligaens 16. representant i 2010 Kongsvinger IL.

1-0: Kongsvinger fikk en pangåpning på kampen med tre scoringer på tretti minutter. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
1-0: Kongsvinger fikk en pangåpning på kampen med tre scoringer på tretti minutter. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media