Forslag vekker oppsikt:

- Forferdelig

Frederic Friedel, grunnleggeren av Chessbase, mener bare ett grep kan stoppe juks i sjakk. Norsk dommer er ikke imponert.

SJAKKDRAMA: Sjakkspiller Hans Niemann er i hardt vær etter å ha blitt anklaget for juks. Magnus Carlsen valgte å trekke seg fra turnering hvor Niemann var motstander. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg antar at 99 prosent av sjakkspillere er helt ærlige, men …

Det sier Frederic Friedel, som er kjent for sitt dataarbeid innenfor sjakk i snart 50 år, har gjennom tida vært i mange diskusjoner om hvordan det er mulig å stoppe juks i sjakk.

Problematikken blir mer og mer gjeldende i takt med at teknologien tar kvantesprang på kvantesprang, og har for alvor preget sjakkverden etter Niemann-gate i Sinquefield Cup.

Du kan lese mer om det her:

Sikkert grep

Friedel har selv jobbet for å stoppe juks i sjakk i en årrekke, og mener at det bare er én ting som kan garantere å stoppe juks:

- Da må vi putte spillerne i et Faraday-bur (et rom med vegger av metallplater som beskytter mot signaler utenfra), uten elektronikk og tilskuere, forklarer Friedel til Spiegel.

HOLDER JUKSEN UTE: Dette er et eksempel på hva Farday-buret gjør, så er det helt sikkert mulig å finne et litt mer romslig og komfortabelt bur hvis det skulle bli aktuelt. Foto: Wiki Commons
HOLDER JUKSEN UTE: Dette er et eksempel på hva Farday-buret gjør, så er det helt sikkert mulig å finne et litt mer romslig og komfortabelt bur hvis det skulle bli aktuelt. Foto: Wiki Commons Vis mer

At det er det eneste som garanterer å holde juksemakerne i skinnet, betyr ikke nødvendigvis at det er en god idé.

Verken for TV-bilder, tilskuere eller sjakkspillerne selv.

Den norske sjakkdommeren Kristoffer Gressli er ikke imponert over forslaget når Dagbladet møter ham på The Good Knight i Oslo.

- Jeg vet ikke om jeg har vært inne i et sånt bur, men det er et bur som er helt forferdelig å være inne i. Det er ikke noe gjenklang eller noe, så du blir litt ør i toppen av å være der. Da vil man helt klart stoppe juks, men … sier han til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Jeg tror ikke faraday-bur er løsningen. Jeg tror det finnes andre metoder, som bedre metalldetektorer, bluetoothskannere og så videre. Hvis man begynner å ta mye strengere tester, så er sjansen for å bli tatt større. Det vil skremme jukserne. Jeg tror sjakkturneringer må bli bedre på antijuks.

SJAKKDOMMER: Kristoffer Gressli. Foto: Birthe Skingen / Dagbladet
SJAKKDOMMER: Kristoffer Gressli. Foto: Birthe Skingen / Dagbladet Vis mer

Vibrerende hjelp?

Den tyske eksperten Frederic Friedel mener at de mest naturlige måtene å jukse på i sjakk er å bruke elektroniske signaler, eller at spillerne får fysiske signaler fra noen i salen.

Ofte kan et enkelt nikk for å bekrefte trekket de allerede funderer på være nok. I mindre turneringer, hvor sikkerhetsopplegget rundt er mindre, har også spillere brukt mobiler på do eller liknende.

Friedel forteller at han også har sett en øreplugg på størrelse med en ert, eller annet utstyr som vibrerer eller endrer temperatur.

- Det kan spillere bruke i munnen, mellom tærne eller andre steder, forklarer Friedel til Spiegel.

- Forferdelig

Den siste biten, altså «alle andre steder», ble et hett tema i sjakk etter Niemann-gate.

Den kjente streameren Eric «chessbrah» Hansen fikk spørsmål om det var mulig å bruke en vibrerende analplugg for å jukse i kjølvannet av Niemann-gate:

- Det er sannsynligvis en god måte å jukse på. Den ville nok ha kommet seg gjennom sikkerhetssjekken, sa Hansen på stream.

En liten gnist blir fort til skogbrann, og i dette tilfellet fikk internett full Tom Henning-overtenning da Elon Musk kastet seg på analplugg-debatten. I en tweet, som nå er slettet, men gjengitt av Republic World, skrev han:

- Talent tar deg steder ingen andre kan, genialitet tar deg til steder ingen andre kan se (fordi du har det i rumpa).

I løpet av dager hadde store aviser som El Pais og New York Times omtalt den potensielle bruken i spaltene.

Usannsynlig

Den norske dommeren forstår at vibrerende hjelp har blitt et hett tema nå, og selv om han mener at analplugg-hjelp er «ganske usannsynlig», tror han at vibrering er noe dommere må være på jakt etter:

- Vibrering med morsekode kan absolutt være en måte å jukse på. Det eneste man trenger er et tips om hvilket felt det er. Har man en klokke eller en analkule som vibrerer tilsvarende morsekode, så er det bare seks vibreringer du trenger for å vite hvilke felt det gjelder. Og du trenger ikke vite hvilken brikke det er omtrent, forklarer Gressli.

Det er også tatt tak i temaet, og utøveren må for eksempel gjennom metalldetektor i flere storturneringer. Det å vise fram øregangen har også vært noe utøverne må gjøre.

Magnus Carlsen og Hans Niemann skal etter planen møtes igjen i en digital turnering neste uke. Du kan lese mer om det her:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer