Forfriskende - men farlig

ROSENBORG går til Champions League hvis de holder nullen mot Brøndby i kveld. Det er et utgangspunkt de fleste andre fotballtrenere enn Nils Arne Eggen ville konsentrert seg fullt og helt om. Men Eggen har større ambisjoner:

 • Rosenborg skal gå til Champions League fordi de scorer mål.

Det er et tradisjonelt og beundringsverdig utgangspunkt. Ambisiøst, utviklende - og basisen for klubbens enorme sportslige suksess.

Spørsmålet er om det er så lurt - akkurat i kveld?

STATISTISK SETT definitivt ikke. Rosenborgs resultater på bortebane i Champions League er trist tallmaterale:

 • 10 tap på rad.
 • Målforskjell 6- 23.
 • Bare fantastisk keeperspill av Arni Gautur Arason forhindret enda styggere sifre i fjorårets Champions League.

Både resultatmessig og prestasjonsmessig har Rosenborg opplevd en generell nedtur på dette nivået de siste sesongene - og spesielt på bortebane.

FORELØPIG ER det ingen ting som tyder på at nedturen er over. I hvert fall ikke hvis vi fortsatt forholder oss til statistikken - og den eneste målingen som kan gjøres så langt: antall baklengsmål i Tippeligaen.

 • Hele fem norske lag har sluppet inn færre mål.
 • Og Rosenborg har allerede sluppet inn flere mål enn på hele 98-sesongen (23) og 97-sesongen (20).

I PRAKSIS SER det lystigere ut. Fordi Rosenborg har hatt en generell formutvikling den siste tida. Og fordi kaptein Erik Hoftun fikk et merkbart prestasjonsløft etter at han ble vraket i landslagstroppen mot Nederland. Begge deler ble helt avgjørende i det første møtet med Brøndby.

NOEN VIL SIKKERT hevde at Rosenborgs bortestatistikk i Champions League ville vært enda dårligere om laget ikke hadde hatt en grunnleggende offensiv ambisjon. At angrep er det beste forsvar. Et godt poeng. Men ikke godt nok.

For Rosenborg kan bli bedre defensivt - uten at det går ut over de offensive ambisjonene. De bli det også.

I FØRSTE OMGANG for å klare seg mot et Brøndby-lag som garantert vil vise seg fra en tøffere og mer pågående side. I neste omgang for å kunne hevde seg mot Champions League-motstandere som er enda bedre enn Brøndby.

Det handler først og fremst om dette:

 • Unngå de farlige bruddene på egen banehalvdel.
 • Og unngå de personlige feilene i forsvarsfireren.

PÅ LERKENDAL endte vi opp med inntrykket av at Rosenborg presterte opp mot årsbeste. Fordi de var gode den siste halvtimen og fordi de siste inntrykkene ofte er de sterkeste. Men Rosenborg må også huskes for den første timen - og svakhetene som da ble avslørt.

 • Rosenborgs oppspill og overganger på egen banehalvdel var ofte upresise og uten rytme - og skapte gode kontringsmuligheter for Brøndby.
 • Og selv om ikke Azar Karadas ble direkte straffet mot Brøndby, så var han farlig nonchalant og sleivete som midtstopper. På Champions League-nivå straffes man enda hardere.

DET ER TRE forhold som taler for Rosenborg i kveld:

 • Laget framsto som et bedre lag enn Brøndby i den første kampen. Det er en kvalitetsforskjell som ikke skal utliknes selv om det byttes bane.
 • Brøndby har slett ikke fungert etter at Michael Laudrup tok over som trener. Laget har hatt gode perioder, men er altfor ustabile i prestasjonene.
 • Den danske sesongen er bare noen runder gammel. Rosenborg er inne i sin beste periode av sesongen.