SÅPEGLATT: MTN-Qhubeka sto for mye knall og fall da MTN-Qhubeka debuterte i verdenstouren i 2013. Songezo Jim var blant rytterne som gikk i bakken, men ville likevel ikke gi seg da rytterne søkte ly for snøfallet i ventende busser. Nå er 24-åringen i Norge for å sykle Tour of Norway, igjen kan det ende med snøkaos. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
SÅPEGLATT: MTN-Qhubeka sto for mye knall og fall da MTN-Qhubeka debuterte i verdenstouren i 2013. Songezo Jim var blant rytterne som gikk i bakken, men ville likevel ikke gi seg da rytterne søkte ly for snøfallet i ventende busser. Nå er 24-åringen i Norge for å sykle Tour of Norway, igjen kan det ende med snøkaos. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COMVis mer

Forfrosne ryttere søkte ly for snøen, men Songezo Jim nektet å gi seg

- Dette er alt jeg har drømt om.

FORNEBU (procycling.no): Jaco Venter, Nic Dougall og Songezo Jim kom fra nesten 30 grader i italienske Luca, til åtte grader, regn og hagl på norsk jord.

LIVE: Følg Tour of Norway på procycling.no fra 20.-24. mai!

I fjellet gikk det enda hardere for seg.

Da procycling.no viste fra ferske bilder fra den snødekte veien mellom Tuddal og Svineroi spredte engstelsen seg raskt blant de sørafrikanske syklistene:

- Jeg ble litt nervøs nå. Det var så fint i Italia, så dette blir en stor omveltning. Jeg håper det ser bedre ut på fredag, hvis ikke tror jeg ikke vi kjører opp der, sier Jaco Venter til procycling.no.

Kler seg etter Edvald MTN-Qhubeka har syklet Tour of Norway de siste tre årene.

Denne gangen har de med Edvald Boasson Hagen på laget, og håper å kjempe i toppen av sammendraget.

Snø er de derimot dårlige på. Derfor vil lagkameratene følge nøye med på hva lysluggen fra Rudsbygd foretar seg foran rittstart.

- Han er flinkere å kle seg etter forholdene enn oss, så vi følger hans råd, sier Venter.
 
Vokste opp i et blikkskur Det sørafrikanske laget skal fostre det beste Afrika har å by på av syklister. Samtidig samler den veldedige organisasjonen Qhubeka inn sykler til vanlige mennesker i Sør-Afrikas townships, mot at de panter flasker eller planter trær.

Songezo Jim vokste opp i et lite blikkskur i Cape Town hos sin tante etter at foreldrene hans døde tidlig i oppveksten, kunne TV 2 fortelle tidligere denne uka.

Se TV 2s intervju med Songezo Jim og Edvald Boasson Hagen her!

Nå er han 24 år og sykler for Sør-Afrikas eneste prokontinentale mannskap.
 
Iskald debut Debuten i sykkelsportens WorldTour fikk både Songezo og MTN-laget under den svært kalde 2013-versjonen av Milano-Sanremo.

- Da tror jeg han kjørte seg bort, slik at laget måtte ut på leting etter ham, sier Boasson Hagen.

Rytterne ble fraktet i busser etter 117 kilometer og 53 kilometer fram. Det ga rittet en totallengde på 245 kilometer.

Utrolig nok endte Gerald Ciolek opp med å vinne rittet for MTN-laget, mens Songezo Jim sto av underveis. Dog ikke uten kamp:

«Det snødde, det var vått og det fortsatte å regne. Jeg syklet i blinde på et punkt, fordi man ikke så noe gjennom solbrillene, og uten dem fikk man snø i øynene», skrev han på bloggen sin i etterkant av opplevelsen.

Nektet å gi seg Songezo Jim hadde ikke fått med seg at rytterne skulle transporteres videre med buss.

- Jeg tenkte at jeg ikke skulle gi opp. Jeg skulle fortsette fordi dette er alt jeg har drømt om, skrev han.

SØRAFRIKANSK SEIER: Utrolig nok endte tyske Gerald Ciolek opp med å vinne for MTN under WorldTour-debuten. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
SØRAFRIKANSK SEIER: Utrolig nok endte tyske Gerald Ciolek opp med å vinne for MTN under WorldTour-debuten. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer

Ved Turchino-passet fortsatte han derfor videre, men ble til slutt kalt tilbake - og måtte få hjelp til å få vantene av de forfrosne fingerne.

Tilbake på Fornebu smiler han bare når han får se bildet av snødekte fjell i Telemark.

- Har du noe særlig erfaring med snø fra før?

- Ikke så mye, men jeg fikk jo litt erfaring fra Sanremo. Jeg endte opp med ikke å fullføre, men jeg håper været et litt bedre på fredag, sier han.

Stolte av å ha Edvald på laget Den sørafrikanske trioen forteller at laget ankommer Norge med planer om å triumfere i sammendraget.

- Vi har ikke bare klatrere på laget, men vi har noen som går bra i fjellene. Det er viktig at vi er der når Edvald trenger oss, sier Songezo Jim, uten å ville røpe så mye mer.

Det er tydelig at det har betydd mye på gjengen å få en merittert rytter som den norske 27-åringen inn på laget.

- Edvald er en supersterk rytter, og han har mye kunnskap etter flere år i WorldTouren. Dessuten er han en veldig hyggelig fyr, sier Nic Dougall.

Følg Tour of Norway LIVE hos sykkelnettstedet www.procycling.no fra 20.-24. mai!

SNØSJOKK: Omlag 25 centimeter snø lavet ned over Tuddal tirsdag. Her får Nic Dougall og Songezo Jim se bilder av kaoset. FOTO: Torgeir Strandberg, procycling.no
SNØSJOKK: Omlag 25 centimeter snø lavet ned over Tuddal tirsdag. Her får Nic Dougall og Songezo Jim se bilder av kaoset. FOTO: Torgeir Strandberg, procycling.no Vis mer