Dinamo Zagreb

Forfulgt av skandaler: Rømte landet

- Jeg klarer aldri å svelge det. Det blir for mye, sier Dinamo Zagreb-supporter Zoran Puvatcha.

ANGRIPER: Dinamo Zagreb eieren Zdravko Mamić angriper en tidligere spiller etter at Zagreb slo Hajduk Split 2-0 i 2014. Video: Birthe Skingen Vis mer
Publisert

Onsdag 21.00: Dinamo Zagreb - Bodø/Glimt

ZAGREB (Dagbladet): Mannen han snakker om er Zdravko Mamic.

Direktøren som står bak Dinamo Zagrebs massive suksess på 2000-tallet.

Siden 2021 har han vært formelt ute av klubben, men spekulasjonene går fortsatt om at 63-åringen styrer i kulissene.

Mamic' tilknytning til Dinamo Zagreb går flere tiår tilbake, men fra 2003 til 2016 var han direktør i klubben.

KONTROVERSIELL: Zdravko Mamic må holdes tilbake under en kamp mot Malmö i 2011. Foto: NTB
KONTROVERSIELL: Zdravko Mamic må holdes tilbake under en kamp mot Malmö i 2011. Foto: NTB Vis mer

Drapsforsøk

Ei tid da sportslig suksess og utenomsportslige skandaler har gått hånd i hånd. Med 16 ligatitler de siste 15 åra som det tydelige beviset.

Mamic sparket og ansatte managere årlig, han havnet i konflikt med klubbens egne beryktede supportergruppe «Bad Blue Boys», havnet i fysiske konfrontasjoner, i 2013 ble han arrestert for verbalt angrep på Kroatias sportsminister og i 2017 ble han forsøkt drept, men overlevde et skudd i beinet.

I 2009 ble han saksøkt av stjernespiller Eduardo Da Silva. Mamic hadde fått kontraktfestet at spissen, som ble solgt til Arsenal noen år tidligere, måtte betale 50 prosent av lønnen sin til Mamic-familien. Da Silva vant fram i retten.

Ifølge kroatiske medier satt Mamic på begge sider av bordet i flere store overganger for spillere vekk fra Dinamo Zagreb.

VIKTIG: Dette blir viktig for Bodø/Glimt i returoppgjøret mot Dinamo Zagreb, ifølge Mini Jakobsen. Video: Dagbladet TV. Programleder: Jostein Sletten. Vis mer

Dømt til fengsel

I 2018 ble han dømt til fengsel for skattesvindel i forbindelse med Luka Modric' overgang til Tottenham i 2012, og Dejan Lovren til Lyon i 2010. I tillegg til flere andre forhold.

Mamic fikk seks og et halvt års fengsel, men dro til Bosnia dagen før dommen. Der er han fortsatt. Mamic har bosnisk pass, Bosnia har ikke utleveringsavtale med Kroatia, og nekter inntil videre å utlevere den omstridte fotballederen.

Kroatiske Zoran Puvatcha bor nå i Fredrikstad, men vokste opp i Zagreb, og har fulgt klubben tett gjennom en årrekke. Han påpeker at Dinamo Zagreb har mye å takke Mamic for.

- Dinamo Zagreb tjente på ham. Hele kroatisk fotball tjente på ham. Spillere som Luka Modric og andre hadde aldri blitt så gode uten Mamic. Jeg tror ikke noen andre enn ham hadde klart å bygge opp Dinamo Zagreb til den klubben det er i dag, forklarer Puvatcha.

Det ble bråk etter kampen mellom Bodø/Glimt og Roma på Aspmyra stadion forrige uke. Et kamera fanget hendelsen. Vis mer

- Tatt penger

Blant supporterne og i kroatiske medier har det blitt hevdet at Mamic og hans bror Zoran tok penger ut av klubben. Zoran har vært trener i klubben i tre perioder, seinest 2020/21-sesongen. Også han ble dømt sammen med broren i 2018.

- Ja, han har gitt penger og hjulpet klubben, men også tatt penger. Hele oppførselen hans og bildet utad som en representant for klubben klarer jeg aldri å svelge. Det ble altfor mye, Puvatcha fast.

- Har han noe støtte blant fansen?

- Han har det. Den støtten blir bare større og større. Zagreb er en by med mye innflyttere. Vi som er fra Zagreb er ikke så veldig glade i ham. Men en haug supportere som kommer utenfra, og som kommer fra de områdene hvor Mamic kommer fra, støtter ham, forklarer Puvatcha.

Hvordan Mamic-familien splitter supporterne blir umiddelbart tydelig når Dagbladet snakker med en Dinamo Zagreb-supporter i den kroatiske hovedstaden.

- Zoran Mamic var den siste gode treneren vi hadde, sier supporteren til Dagbladet.

Kritikken hagler

For dagens trener, Ante Cacic, er framtida usikker, til tross for at han har hatt gode resultater siden han tok over i april.

- Kritikken har gått på han har en litt gammeldags spillestil og lederstil. Å være Dinamo Zagreb betinger mer enn å bare vinne, de skal også gjøre det på riktig måte, forteller Kevin Ingebrigtsen til Dagbladet.

Han kjenner til fotballen på Balkan godt fra sin tidligere jobb som agent, han skriver nå for Betsson.

Ingebrigtsen påpeker også at Čačić var svært upopulær blant kroater da han var landslagstrener for Kroatia mellom 2015 og 2017.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer