Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Forhekset helsedrikken

Johann Mühlegg, som skal ha gått i dopingjegernes garn etter tre OL-gull i Soldier Hollow, har alltid vært en skandaleombrust skiløper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For 13 år siden ble han juniorverdensmester for Tyskland. Det var et første varsel om hvilken enorme kapasitet han har som langrennsløper, men ga ingen pekepinn om alle merkverdighetene som har fulgt i hans skispor.

Spanieren fra Marktoberdorf har alltid sørget for overskrifter, om ikke for sin suksess i skisporet så for sitt merkelige liv utenfor idretten. Det har handlet om ånder, demoner og unaturlige vesener. Og nå, i Salt Lake City, om unaturlige stoffer.

Før Lillehammer-OL slet Mühlegg med sykdom. At han ikke er en gjennomsnitts langrennsgutt viste han da han avslørte årsaken til sykdommen: Landslagssjef Peter Zipfel hadde forhekset helsedrikken hans.

Dette var Mühlegg blitt fortalt av en «god heks» som han konsulterte, og hun ga ham magisk vann for å drive det onde ut av kroppen hans.

Hjemsendt

Mühleggs mange utspill, både offentlige og interne, ble en belastning for det tyske landslaget. Ville han bli i landslaget, fikk han godta munnkurv. Men likevel fortsatte historiene å komme ut: Som at han solgte sitt nybygde hus fordi Zipfel hadde kastet en forbannelse over det. Mühlegg flyttet til hemmelig adresse.

I 1995 ble da 24-årige Mühlegg hjemsendt fra VM i Thunder Bay. Han fikk reise dit bare mot et løfte om å holde munn under VM, men det klarte han ikke.

Året etter var det klart for ny konfrontasjon. Mühlegg var fortsatt ute i kulda, men mente seg berettiget til økonomisk støtte fra Tysklands skiforbund. To ganger saksøkte han forbundet med krav om penger.

To år senere kom det endelige bruddet. Mühlegg flyttet til Spania, der han snart ble en stor idrettsprofil.

Stor framgang

Før han flyttet til Spania var Mühlegg en god fristilløper, men likevel bare en av veldig mange i verdenscupen. Etter å ha stått over en sesong på grunn av nasjonsbyttet, og nøyd seg med maratonlangrenn, vant han verdenscupen med 240 poengs margin i 1999-2000.

I fjor ble han nummer to i verdenscupen og vant femmila i VM.

Tidligere hadde Mühlegg deltatt i tre OL uten å få en medalje. I Salt Lake City vant han tremila i fri teknikk, jaktstarten og femmila i klassisk stil - alle de tre konkurransene han deltok i.

Mellom løpene sto han over både 15 kilometer klassisk og stafetten (fordi Spania ikke har noe lag).

Etter femmilstriumfen ble det kjent at han hadde hatt problemer med blodtesten før start. Så kom sjokkbeskjeden om at han har testet positivt.

NTB

Hele Norges coronakart